• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
دو شنبه 22 مهر 1398
کد مطلب : 84961
+
-

یاقوت سرخ روی خط قرمز قیمت

هر سال در فصل برداشت زرشک، کشاورزان نگران فروش محصول و تدارک انبار برای نگهداری هستند

گزارش
یاقوت سرخ روی خط قرمز قیمت

فصل برداشت زرشک به عنوان یکی از محصولات راهبردی و شاخص خراسان جنوبی است و چه بسیار دلالانی که برای حضور در منطقه به هر دری می‌زنند تا رنج یک سال کشاورز را به گنج چندروزه تبدیل کنند. به گزارش ایرنا، کشاورزانی که سالی را به انتظار محصول می‌نشینند، اما با سرآمدن انتظار نه‌تنها خوشحالی را نمی‌توان در چهره‌شان مشاهده کرد، بلکه دغدغه چگونگی جمع‌آوری محصول را هم در دل دارند. پاییز فصل برداشت زرشک است و از آنجا که این محصول کاملا به صورت سنتی جمع‌آوری می‌شود، کمتر کشاورزی با ساخت تالار می‌تواند بدون دغدغه محصولش را جمع‌آوری کند. 

با توجه به همزمان شدن بارش‌های پاییزی با فصل برداشت زرشک، بهترین روش جمع‌آوری و خشک کردن زرشک از حالت تر، دپو کردن زرشک به صورت تالاری یا درگاهی است، اما کمتر کشاورزی با توجه به وضعیت اقتصادی کنونی، قادر به ساخت تالارهایی با هزینه‌های گزاف است. با این‌که ۹۸ درصد سطح زیر کشت زرشک ایران در خراسان جنوبی است و این سطح از کشت در جهان نیز همتایی ندارد، اما هنوز تدبیری اساسی برای کاهش دغدغه کشاورزان اندیشیده نشده است. آمارهای زیادی از پرداخت تسهیلات کشاورزی به‌خصوص ساخت تالارهای زرشک هر ساله در رسانه‌ها منتشر می‌شود، اما اکثر کشاورزان از نحوه استعلامات، وثیقه‌های بانکی و بوروکراسی اداری گلایه‌مند هستند. 


دغدغه برداشت در مهد تولید زرشک

«محتشم اقتدایی» یکی از کشاورزان شهرستان قاینات با بیان این‌که با آغاز فصل برداشت، دغدغه هرساله کشاورزان از تغییرات اقلیمی تا چگونگی بازار فروش روزبه‌روز افزایش می‌یابد، گفت: قاینات مهد تولید زرشک مرغوب جهان است که باید بیشتر مورد توجه مسئولان قرار گیرد. وی ادامه داد: خواص این محصول زبانزد خاص و عام است و قسمت اعظمی از صادرات کشور را شامل می‌شود، اما سود صادرات در جیب افرادی می‌رود که هیچ‌گونه زحمتی را متقبل نشده‌اند. اقتدایی با بیان این‌که بیشتر کشاورزان زرشک را به صورت خرمنی خشک می‌کنند، اظهار کرد: فرا رسیدن بارش‌های پاییزی و سیلابی بودن بارش‌ها به دلیل خشکسالی‌های چندین ساله و کاهش نفوذپذیری سطح خاک باعث می‌شود که رنج یک‌ساله کشاورز همانند یاقوت‌هایی رنگین در سطح رودخانه‌ها جلوه کند.

وی تصریح کرد: خشکسالی‌های چندین ساله خسارات زیادی به کشاورزان وارد کرده است، به طوری که بخش عظیمی از درآمد خرج نگهداری درختان در وضعیت اقلیمی کنونی می‌شود و هیچ کشاورزی توان ساخت تالار جمع‌آوری زرشک را ندارد. اقتدایی یادآور شد: پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت و خرید تضمینی محصولات کشاورزی از مهم‌ترین راهکارهایی است که تاحدودی می‌تواند دغدغه کشاورز را برای جمع‌آوری محصول کاهش دهد، اما متاسفانه کمتر به این حوزه‌ها توجه می‌شود. 


ورود واسطه‌ها به بازار زرشک

یکی از کشاورزان زرشک‌کار بخش زهان از توابع شهرستان زیرکوه هم گفت: افزایش قیمت زرشک در سال گذشته باعث افزایش رغبت دلالان به بازار زرشک شده است. «احمد کاظمی» ادامه داد: با این‌که هنوز محصول زرشک آماده برداشت نیست، ولی قیمت‌گذاری‌های متفاوت به قوت خود باقی است، به طوری که قیمت 8 تا ۱۵ هزار تومانی زرشک ‌تر در بین کشاورزان رد و بدل می‌شود. وی افزود: طبق شنیده‌ها قیمت ۱۰ هزار تومانی زرشک‌‌ تر از سوی مسئولان استان مطرح شده است، اما هیچ کشاورزی با توجه به قیمت زرشک در بازار حاضر به فروش به این قیمت نخواهد بود. 

وی در ارتباط با نحوه خشک کردن زرشک اظهار کرد: بیشتر زرشک‌کاران محصولشان را به صورت خرمنی و در آفتاب خشک می‌کنند که روشی بهداشتی نیست، اما چاره‌ای هم وجود ندارد. کاظمی با بیان این‌که دولت باید از زرشک‌کاران به عنوان تولیدکننده محصولی استراتژیک حمایت کند گفت: حمایت از کشاورز برای ساخت درگاه زرشک با توجه به اهمیت سلامت و بهداشت و از طرفی مشکلات معیشتی مترتب از خشکسالی‌های چندین ساله ضروری است. وی تصریح کرد: با توجه به ورود دستگاه‌های زرشک‌خشک‌کنی جدید در بازار، دولت می‌تواند با پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت بخشی از مشکلات مربوط به برداشت این محصول را برطرف کند تا ضمن کاهش دغدغه، بهداشت محصول تضمین شود. 


حل مسأله با خرید توافقی

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: یکی از مهم‌ترین راهکارهای کاهش طمع واسطه‌ها به محصولات کشاورزی خرید توافقی محصولات است که در ارتباط با محصول زرشک امسال این تدبیر اندیشیده شده است.«مهدی عصمتی‌پور» افزود: طبق مصوبه کمیسیون قیمت‌گذاری در اتاق بازرگانی استان، قیمت خرید برای هر کیلوگرم زرشک‌ تر امسال ۱۰ هزار تومان اعلام شد و هیچ دستگاه یا فردی اجازه خرید پایین‌تر زرشک را ندارد. وی ادامه داد: طبق این مصوبه مقرر شد اگر چنانچه خریدی زیر قیمت تعیین‌شده انجام شد، سازمان تعاون روستایی، زرشک را با قیمت تعیین‌شده از کشاورز خریداری کند. 

عصمتی‌پور اظهار کرد: بدون شک جلوی ورود دلالان به بازار خرید و فروش را نمی‌توان گرفت، اما با تعیین این قیمت راهی برای کاهش قیمت توسط دلالان وجود نخواهد داشت. اگر کسی مایل به خریداری بالاتر از این قیمت بود، کشاورزان مختار به فروش هستند. وی با بیان این‌که کمیسیون قیمت‌گذاری باید تدبیری هم برای مصرف‌کننده داشته باشد یادآور شد: برخی بر این قیمت‌گذاری‌ اعتراض دارند، اما با توجه به این‌که از هر 4 کیلوگرم زرشک ‌تر، یک کیلوگرم خشک تهیه می‌شود، با افزایش قیمت مصرف‌کننده تمایلی برای خرید نخواهد داشت و باز کشاورزان متضرر می‌شوند. 

معاون تولیدات دامی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی اظهار کرد: قیمت‌گذاری با قیمت‌های گزاف سرنوشت زرشک را هم همچون محصول سیر و سیب‌زمینی و پیاز خواهد کرد. پس قیمت منصفانه سبب زیان کشاورز نخواهد شد، زیرا محصولی که بازار فروش نداشته باشد محکوم به ضرر است. سال گذشته در خراسان جنوبی ۱۸ هزار و ۸۳۰ تن زرشک تولید شد که طبق پیش‌بینی کارشناسان جهاد کشاورزی، این مقدار به ۲۰ هزار و ۵۰۰ تن در سال جاری خواهد رسید.

این خبر را به اشتراک بگذارید