• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 21 مهر 1398
کد مطلب : 84593
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/nnyW
+
-

بازار داغ طلای سبز

این روزها هزاران نفر برای برداشت پسته  از استان‌های مجاور به کرمان آمده‌اند

کشاورزی
بازار داغ طلای سبز

این روزها تولید و کار و تلاش در باغ‌های پسته رفسنجان رونق دارد و کشاورزان خود را برای صادرات ارزآورترین کالای غیرنفتی کشور آماده می‌کنند. 

به گزارش مهر، برداشت پسته از ۲۲۰ هزار هکتار باغ پسته در استان کرمان وارد فاز تازه‌ای شده است. در سال جاری جمع‌آوری پسته از باغ‌ها حدود ۲۰ روز با تأخیر آغاز شده، اما وضعیت محصول نسبت به سال گذشته بسیار بهتر است. 


عرضه در بازارهای خارجی

قیمت پسته تر، بنا به نوع محصول، از ۴۳ هزار تا ۵۵ هزار تومان در خرده‌فروشی‌ها تعیین شده و به نظر می‌آید با عرضه بیشتر محصول به بازار قیمت کاهش یابد. 
به همین دلیل به کشاورزان توصیه شده است برای جلوگیری از افت قیمت پسته محصول به صورت تدریجی وارد بازار مصرف شود. 

همه نگران هستند با توجه به افزایش تولید با عرضه ناگهانی محصول به بازار خارجی قیمت‌ها با افت جدی مواجه شود. 
در سال جاری در کنار بارندگی مطلوب و کاهش تغییرات دمایی آفت پسیل پسته نیز به خوبی کنترل شده است. هزاران نفر برای برداشت پسته از استان‌های مجاور به کرمان آمده‌اند و برداشت پسته رسیده عملاً در رفسنجان طی چند روز گذشته کلید خورده است. 

تحریم‌ها هیچ تأثیری بر بازار پسته نداشته، چون عملاً کشاورزان آمریکایی با وجود افزایش تولیدشان، به هیچ عنوان نمی‌توانند محصولی با کیفیت پسته ایران تولید کنند. 
هنوز هم می‌توان پوکی پسته را در برخی باغ‌ها مشاهده کرد، اما وضعیت نسبت به سال گذشته بسیار بهتر شده است. 

«محمد» یکی از پسته‌کاران دشت کبوترخان در نزدیکی رفسنجان است که می‌گوید: سال گذشته در این فصل از سال در باغی که در حال فعالیت هستیم حتی ۵ کیلو پسته نیز برداشت نشد، اما در سال جاری هر کارگر در هر روز از این باغ ۵۰۰ کیلو پسته برداشت می‌کند.  وی می‌افزاید: انتظار می‌رود با توجه به وضعیت موجود میزان تولید در سال آینده بهتر هم بشود.  این کشاورز می‌گوید: بخشی از پسته به صورت کال برای تولید مغز پسته سبز برداشت شد، چون این نوع پسته به شدت مورد توجه بازارهای خاص خارجی است. پسته ایرانی رنگ طبیعی یک‌دست و زیبایی دارد و در صنایع مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. 


فرصت اشتغال برای کارگران فصلی 

هم‌اکنون فرصت اشتغالی برابر با ۳ میلیون نفرروز – کارگر در باغ‌های پسته کشور ایجاد شده است که بخش عمده‌ای از آن در استان کرمان وجود دارد. پیش‌بینی می‌شود بعد از برداشت پسته کال به زودی شاهد برداشت قریب به ۱۳۰ هزار تن پسته فقط در استان کرمان باشیم. 

میزان کلی برداشت پسته در کشور ۲۴۰ هزار تن پیش‌بینی می‌شود که البته از نظر کیفیت و وزن نیز محصول سال جاری بسیار مطلوب است. 
یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده استان کرمان می‌گوید: هیچ کشوری در طول انقلاب نتوانسته است پسته ایران را تحریم کند، چون پسته یک محصول ویژه و سنتی در ایران محسوب می‌شود و مشتری‌های خاص و همیشگی دارد. 

«محمد نظری» می‌افزاید: آمریکا هرچند سعی کرده در بازار پسته ورود کند، نتیجه این ورود تولید محصولی بی‌کیفیت و با طعم بسیار نامطلوب است؛ به طوری که پسته آمریکا چربی بسیار اندکی داد، اما پسته ایران کاملاً منحصر به فرد و خوشمزه است. 
نظری می‌گوید: هم‌اکنون پسته ایران به کشورهای اروپایی، آسیایی دور، آسیای میانه، روسیه و کشورهای عربی و با واسطه یک کشور به آمریکا هم صادر می‌شود؛ هرچند مشکلاتی ایجاد شده، صادرات همچنان ادامه دارد. 

وی می‌گوید: خریداران از کشورهای مختلف در استان کرمان رفت و آمد می‌کنند و محصول مورد نیاز را می‌خرند. 
وی به تولیدکنندگان توصیه می‌کند به هیچ عنوان محصول خود را به یک‌باره صادر نکنند و با عرضه تدریجی نبض بازار خارجی را در دست بگیرند. 


ارزآوری 

نظری در خصوص قیمت پسته می‌گوید: هنوز محصول خشک سال جاری وارد بازار نشده است و محصولی که عرضه شده یا پسته کال بوده یا پسته تر که قیمتش نسبت به پسته خشک تفاوت دارد. شهرستان‌های رفسنجان، انار، زرند، سیرجان، کرمان، راور، بم و شهربابک از مراکز عمده تولید پسته در استان کرمان محسوب می‌شوند.  پیش‌بینی می‌شود برداشت پسته تا اواخر مهرماه در استان کرمان ادامه داشته باشد و با آغاز فصل سرد سال اما بازار پسته هر روز گرم‌تر شود. 


هشدار برای کنترل آفلاتوکسین

کنترل آفلاتوکسین یکی از دغدغه‌های ویژه کشاورزان است. کارشناسان کشاورزی توصیه‌های جدی در خصوص بهداشت فرآوری و ضبط پسته می‌کنند. نیروی انتظامی هم در کنار کارگران تلاشش را مضاعف کرده است. سرقت پسته این روزها یکی از دغدغه‎های کشاورزان است و ده‌ها مورد تاکنون کشف شده است. 

رئیس کشاورزی شمال استان کرمان تاکید می‌کند کشاورزان توصیه‌های جهاد کشاورزی در خصوص کنترل آفلاتوکسین را جدی بگیرند؛ چون بازارهای خارجی روی این مساله به شدت حساسیت دارند و در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی محصول پس از صادرات با مشکل مواجه می‌شود. 

«عباس سعیدی» همچنین در خصوص افت قیمت پسته نیز می‌گوید: این امر به عرضه و تقاضا در بازارهای خارجی بستگی دارد. ما توصیه می‌کنیم محصول به یک‌باره به بازار خارجی عرضه نشود چون قیمت افت می‌کند. 

رئیس کشاورزی شمال استان کرمان می‌گوید: پیش‌بینی می‌کنیم سال آینده وضعیت مطلوب‌تری نسبت به سال جاری داشته باشیم و صنعت پسته روزهای پررونقی پیش رو خواهد داشت. 

وی به تولید مغز سبز در کرمان اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: با وجودی که کشورهایی مانند آمریکا و ترکیه برای تولید پسته سرمایه‌گذاری هنگفتی کرده‌اند، نمی‌توانند مغز سبز تولید کنند. 
 

این خبر را به اشتراک بگذارید