• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
شنبه 20 مهر 1398
کد مطلب : 84344
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/g19r
+
-

افزایش ماندگاری گردشگری با تورهای ادبی

گردشگری
افزایش ماندگاری گردشگری با تورهای ادبی

یکی از گونه‌های گردشگری خلاق گردشگری ادبی است و استان فارس و شهر شیراز ظرفیتی بالقوه و بی‌نظیر در این زمینه دارد. 

به گزارش تسنیم، گردشگری را می‌توان یک صنعت پویا و چندوجهی دانست، به گونه‌ای که انواع مختلف گردشگری اعم از مذهبی، ورزشی، خوراک، تاریخی، طبیعی و غیره برای آن تعریف شده است و هر کدام شاخص‌ها و استانداردهای خود را دارد. 

گردشگری خلاق یکی از موضوعاتی است که این روزها در میان فعالان گردشگری مطرح می‌شود و از آن به عنوان اشتراک‌گذاری دانش و مهارت برای خلق تجربیات خلاقانه نام می‌برند. یکی از گونه‌های گردشگری خلاق گردشگری ادبی است که در دنیا سابقه‌ای حدود 2 دهه دارد و در کشور ما هم یک پدیده نوپا است. 


گردشگری ادبی؛ گونه‌ای نوپا 

«فواد شمس» کارشناس برنامه‌ریزی گردشگری، درباره گردشگری ادبی می‌گوید: گردشگری ادبی تنها به دیدن مقبره‌های شاعران و نویسندگان منحصر نمی‌شود، بلکه آثاری را که به نوعی به زندگی و کار شاعر مرتبط می‌شود در بر می‌گیرد.

وی بر این باور است که بازدید از مکان‌ها و آثاری مرتبط با زندگی و کار شاعران و ادبای بزرگ در قالب یک تور حرفه‌ای با همراهی استادان ادبیات فارسی و شاعران معاصر می‌تواند بر جذابیت تور گردشگری ادبی بیفزاید.
استان فارس به واسطه داشتن شاعران برجسته‌ای چون حافظ و سعدی و دیگر شاعران و ادبیان یکی از بسترهایی است که می‌توان در آن گردشگری ادبی را رونق داد. 

به گفته شمس، شیراز ظرفیت‌های لازم و زیرساخت‌های کافی در این زمینه را دارد، مثل دیدار از مقبره شاعران و نویسندگان یا بازدید از خانه‌های قدیمی که نویسندگان و شاعران در آن زندگی کرده‌اند و حتی دیدار از سرزمین‌های واقعی و خیالی که در آثار ادبی گذشتگان به آن اشاره شده است.


راهی برای افزایش ماندگاری گردشگر 

«مصیب امیری» مدیر کل میراث فرهنگی استان فارس، به‌تازگی آماری از گردشگران خارجی و داخلی ارائه داده است که نشان از جذابیت این استان برای گردشگران خارجی دارد. به گفته وی، در 6 ماه نخست امسال 3 میلیون گردشگر داخلی و 195 هزار گردشگر خارجی به استان سفر کرده‌اند. 

 این آمار نشان از این دارد که استان فارس با همین وضعیت کنونی نیز جذابیت کافی برای گردشگران دارد، اما در صورت معرفی گونه‌های جدید گردشگری می‌توان مدت ماندگاری گردشگران را در فارس بیشتر کرد. پرداختن به گردشگری ادبی یکی از راه‌های افزایش ماندگاری گردشگر است. 

در استان از سال گذشته با همکاری اداره کل میراث فرهنگی تورهای مختلف گردشگری ادبی طراحی شده و در مدت یک سال گذشته، 10 مدل تور ویژه فعالان گردشگری و دانشجویان این رشته اجرا شده است. 


ویژگی‌های گردشگری ادبی

«امیرحسین حکمت‌نیا» فعال حوزه گردشگری استان فارس در این باره می‌گوید: گردشگری ادبی ترکیبی عالی، میان‌رشته‌ای و خلاقانه از تاریخ، ادبیات و صنعت گردشگری است.

 به گفته وی، در گردشگری ادبی و تعریف مسیرهای آن گردشگر به دنبال محل خلق یک اثر یا یک شعر، گفتمان یک شاعر یا نویسنده، محل زندگی ادبا و حتی محل قبور آنها و به نوعی آنچه ارتباطی با تاریخ و ادبیات دارد و از روایت آن شاعر یا نویسنده در مکانی خلق شده است.

 این استاد دانشگاه با اشاره به ظرفیت بالای گردشگری ادبی در استان فارس از اجرای 10 مدل تور گردشگری ادبی در استان فارس خبر داد که از رویکرد شاهنامه فردوسی آغاز شده و تا داستان‌ها و ادبیات عامیانه و معاصر ادامه یافته است. 


تور ویژه یادروز حافظ 

امسال به مناسبت هفته گردشگری که از 5 مهرماه شروع شده، تا 20 مهر که یاد روز حافظ است، به مدت 14 روز تورهای گردشگری ادبی در استان فارس اجرا شده است.

 به گفته «امیرحسین حکمت‌نیا» فعال حوزه گردشگری استان فارس، یکی از این تورهای اجراشده بازدید‌ روایت‌محور در محله‌ای است که محل زندگی سعدی بوده؛ محله اتابکان و سرای اتابک و باغ اتابک که بر اساس اشعار سعدی و تاریخ آن ایام، مسیری با رویکرد اتفاقات شیراز زمان اتابکان و زندگی سعدی به اجرا درآمد. 

بر اساس گفته‌‌های این فعال و کارشناس گردشگری استان فارس، این مسیر شامل محله‌های سرباغ، درب مسجد، محله درب شازده تا محدوده سردزک می‌شود. وی همچنین از اجرای برنامه‌ای برای معرفی گردشگری ادبی در محور کازرون سخن گفت که شامل قبور بزرگانی چون شیخ ابواسحاق کازرونی، شیخ امین‌الدین بلیانی و علامه جلال‌الدین دوانی می‌شود. 

حکمت‌نیا معتقد است که باید به دنبال توسعه گردشگری ادبی در محور فارس باشیم و در تلاشیم که ماندگاری مسافر را با رویکرد خلاقانه و نو بیشتر کنیم.  وی همچنین از اجرای تور گردشگری ادبی به مناسبت یادروز حافظ خبر می‌دهد و می‌گوید: شب یادروز حافظ هم از محله‌های بازار مرغ، اسحاق‌بیگ و محور منصوریه و کوی امام‌زاده ابراهیم بازدید می‌کنیم و رد پای شیراز قرن هشتم را بر اساس گفته‌های مورخان و اشعار حافظ بررسی می‌کنیم. 

 کسی که دیوان حافظ و کلیات سعدی را خوانده دیدار از مکان‌های مربوط به این شاعران بزرگ را دوست دارد و آشنایی با محیطی که این آثار در آن خلق شده‌اند برایش بسیار جذاب است. در کنار این، شیراز ظرفیت آن را دارد که با برگزاری جشنواره‌های ادبی گردشگران بیشتری جذب کند. برای جذب گردشگری ادبی کافی‌ است زیرساخت‌ها آماده شود و تبلیغات موثر و برنامه‌ریزی مدونی صورت گیرد تا شیراز به قطب گردشگری ادبی تبدیل شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید