تقویت آتشنشانی اصفهان در افق 1400
هنوز برخی از مناطق پرجمعیت اصفهان ایستگاه آتشنشانی ندارند
عاطفه علیان|اصفهان- خبرنگار:
سیونه سال پیش در همین روز بود که دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد. آتشنشانان برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند و حین خاموش کردن حریق، مجددا هواپیماهای دشمن پالایشگاه را بمباران کردند و تعداد زیادی از آتشنشانان به شهادت رسیدند. همین بهانهای شد تا هفتم مهرماه، روز آتشنشان و ایمنی نام بگیرد تا حماسهآفرینی و ازخودگذشتگیهای آتشنشانان در عرصه دفاع مقدس همواره در یادها بماند. پیدایش آتشنشانی به تاسیس بلدیه در اصفهان برمیگردد و چنانچه جایی در شهر آتشسوزی میشد این کارگران بلدیه بودند که با کیسههای شنی اطفا حریق میکردند، اما امروزه با توسعه افقی و عمودی شهر تنها 24 ایستگاه آتشنشانی، ایمنی اصفهان را تضمین نمیکند و امید است تا افق 1400 تعداد ایستگاههای آتشنشانی به 40 واحد برسد. امروز هم ایستگاه 25 آتشنشانی در خیابان اطشاران در ساعت 16 با حضور شهردار شهر اصفهان و شهردار منطقه 10 و مدیرعامل آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر اصفهان افتتاح میشود.
آتش نشانان؛ اولین و آخرین بازیگران صحنه
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهر اصفهان با اشاره به خاطرهای ماهیت آتشنشانی را که بر عشق و مسئولیتشناسی استوار است گوشزد میکند و میگوید: همین چند شب پیش، جوانی در کانال جی شیر غرق شده بود و تا رسیدن اورژانس، همکاران آتشنشان، عملیات نجات را انجام دادند به امید آنکه شاید شانسی برای نجات او باشد. همیشه اولین اشخاصی که وارد صحنه اتفاق میشوند و آخرین افرادی که از صحنه خارج میشوند، آتشنشانان هستند.
«محسن گلابی» با بیان اینکه هر ماه بیش از ۷۶۰ مورد حریق و حادثه ثبت میشود، میافزاید: پاسخگویی روزانه به ۲ هزار و ۲۰۰ تماس تلفنی در برنامه این سازمان است. روزانه به طور میانگین یکهزار و ۲۰۹ بار با تلفن ۱۲۵ تماس گرفته و به طور متوسط هر ۷۱ ثانیه یک تماس تلفنی با خطوط ۱۲۵ برقرار میشود.
وی با اشاره به اینکه ۱۳ نیروی زن در بخش اداری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی مشغول به کارند اعلام میکند: قرار است از بین بانوان متقاضی در بخش عملیات ۹ نفر جذب سازمان شوند.
گلابی با تاکید بر اهمیت آموزش از دوران کودکی و در مدارس تصریح میکند: آموزش به طور مستمر و روزانه در سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان انجام میشود و کلاسهای آموزشی ۲۲۰ درصد نسبت به گذشته افزایش یافته است.
ناژوان آتشنشانی ندارد
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهر اصفهان با اشاره به اینکه هنوز برخی از مناطق پرجمعیت اصفهان فاقد ایستگاه آتشنشانی است، تاکید میکند: متاسفانه منطقه پرجمعیت ناژوان و منطقه ۷ شهرداری فاقد ایستگاه آتشنشانی است. امیدواریم در افق ۱۴۰۰ تعداد ایستگاههای آتشنشانی به ۴۰ ایستگاه برسد. اگر برای ساخت قطارشهری هزینه میشود باید برای ایمنی آن هم برنامه درنظر گرفته شود. ایستگاه آتشنشانی شماره ۲۵ در خیابان اطشاران و ایستگاه ۲۶ که در سیتیسنتر است به زودی افتتاح میشود و ۶ ایستگاه جدید هم کلنگزنی خواهد شد.
وی با اشاره به برنامههای هفته آتشنشانی تصریح میکند: نمایشگاه توانمندیهای آتشنشانی اصفهان از روز شنبه در محل ایستگاه شماره 5 این سازمان واقع در میدان بزرگمهر در حال برگزاری است. دوشنبه بعدازظهر هم مسابقات دو امدادی آتشنشانان در میدان امام(ره) برگزار میشود.
گلابی با اشاره به گردهمایی فرماندهان شیفت و انتخاب آتشنشان برتر میگوید: امروز رژه نیروهای پیاده و موتوری سازمان آتشنشانی از مقابل شهرداری مرکزی انجام میشود تا مردم به نیروهای آتشنشانی اطمینان خاطر داشته باشند. پنجمین نشست کتابخوان هم روز پنجشنبه برگزار خواهد شد؛ همچنین برنامه صعود به قله کرکس در این روز برنامهریزی شده است.
نسبت به تماس با آتشنشانی مسئول باشیم
آتشیار دوم، فرمانده شیفت یکِ ایستگاه شماره 7 با اشاره به اینکه شجاعت از ویژگیهای مهم آتشنشانان است به همشهری میگوید: دنیای آتشنشانان سراسر خاطره است؛ گاهی شاد و شیرین و گاهی غمناک و تلخ. بازگویی خاطرات شیرین لبخند به لب میآورد و بازگویی خاطرات تلخ تجربه میشود و بیش از پیش مردم با سختی کار آتشنشانان که حتی در زمره مشاغل سخت محسوب نمیشود، آشنا خواهند شد.
«مرتضی صالحی» ادامه میدهد: قبل از آنکه به سمت فرمانده شیفت برسم، به عنوان مامور در ایستگاه شماره 7 انجام وظیفه میکردم. بعدازظهر یکی از روزهای تابستان 95 زنگ حریق به صدا درآمد و به سمت ماشین دویدیم. اپراتور پشت بلندگو اعلام کرد که حادثه رویت مار و ورود آن به منزل مسکونی رخ داده است.
وی میافزاید: از آنجا که من تبحر خاصی در شکار جانوران بدون هیچ گونه وسیلهای داشتم برای این عملیات انتخاب شدم. در طول مسیر در ذهنم نحوه شکار مار را مرور میکردم. این پنجاهمین عملیات بود که سروکارم با مار میافتاد و هیچ گونه ترس و اضطرابی نداشتم. تا اینکه به محل حادثه رسیدیم.
صالحی ادامه میدهد: وسط کوچه جمعیت جمع شده بودند و خانمی در آن میان غش کرده بود. درخواست کردم که مکان دیده شدن مار را نشان دهند و با پلاستیک راهی شدم. وی اضافه میکند: به محض آنکه وارد خانه شدم، مار بزرگ قهوهای به قطر 6 سانتیمتر چمبره زده بود. یک لحظه وحشت وجودم را گرفت. بلافاصله به ماشین برگشتم و مجهز شدم و دوان دوان به خانه برگشتم. در همین حال بسیار آرام به مار نزدیک شدم و متوجه شدم مار هیچ عکسالعملی از خود نشان نمیدهد و واکنشی هم به چوب مارگیر نمیداد. یقین پیدا کردم مار مرده است.
این آتشیار دوم خاطره اش را با لبخندی به اتمام میرساند و میگوید: وقتی متوجه شدم که مار واقعی نیست و اسباب بازی است سعی کردم جلوی مالک ساختمان و جمعیتی که نگران منتظر شکار مار بودند واکنشی نشان ندهم و خندهام را کنترل کردم و مار اسباب بازی را داخل پلاستیک جا دادیم و مکان را ترک کردیم. وی میافزاید: مار را به هرکسی نشان میدادیم تا دست نمیزد باور نمیکرد که اسباب بازی است. گفتن این خاطره از دو جنبه مهم است. اول آنکه با توجه به محدودیت و هزینهبر بودن اعزام نیروهای آتشنشانی از مردم خواهشمندیم مسبب اتلاف وقت و انرژی آتشنشانان نشوند. ممکن است همان وقت در مکانی از شهر حریقی حادث شود که پای جان انسانها در میان باشد و دوم آنکه ما موظفیم به هر تماسی که گرفته میشود پاسخ دهیم اما متاسفانه تماسهای مزاحم به سازمان آتشنشانی کم نیست که به ناآگاهی مردم و عدم مسئولیتپذیری اجتماعی برمیگردد.
طرح جامع ایمنی بازار اصفهان
مدیر روابط عمومی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان به همشهری میگوید: نسبت به مهرماه گذشته آمار حوادث ۱۵ درصد کاهش یافته است. علت کاهش ۲۵ درصدی آمار حریق را هم در فرهنگسازی و همکاری شهروندان با سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری باید در نظر گرفت.
«فرهاد کاوه آهنگران» با اشاره به اینکه ایمنی ساختمانها و اماکن در کاهش آمار حریق از ۴هزار و ۶۶۸ مورد به ۳هزار و ۵۰۹ مورد موثر است، اظهار میکند: در یک سال اخیر ۱۱ هزار بازدید از اماکن انجام شده و بیش از ۸۳۰ تاییدیه سفتکاری و ۲ هزار و ۸۰۰ تاییدیه پایان کار توسط حوزه پیشگیری سازمان آتشنشانی ابلاغ شده است.
سخنگوی سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری اصفهان با تاکید بر پیشگیری، آموزش و رعایت نکات ایمنی گفت: ایمنی بازار بزرگ از دغدغههای بزرگ سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری شهر اصفهان است. برای همین هم «طرح جامع ایمنی بازار اصفهان» تهیه شده است و امیدواریم تمام سازمانها اعم از میراث فرهنگی، اتاق اصناف و انجمن اسلامی همکاری کنند تا شاهد وضعیت ایمن و سالم بازار باشیم و اگر حادثهای رخ داد بتوانیم از این میراث بزرگ بهخوبی حفاظت و حراست کنیم.
اهمیت حیاتی دسترسی به آدرس
رئیس ایستگاه 15سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهر اصفهان با اشاره به اینکه آتشنشانی چیزی جز عشق به همنوع نیست به همشهری میگوید: در یکی از روزهای تعطیل پسربچهای 7ساله با خط اعتباری تماس گرفت و حریق آشپزخانه طبقه اول مسکونی اعلام شد. پسربچه ماجرای گرم کردن غذا در ماکروویو و سرایت حرارت و آتش به کابینتهای آشپزخانه را اعلام کرد.
«داوود عابدی» ادامه میدهد: پسربچه فقط کمک میخواست و آدرس دقیق منزل را نمیدانست. والدینش در خانه نبودند و او به همراه خواهر 4ساله اش در خانه بود. به او گفتم سریع خواهر کوچکت را از خانه خارج کن و از معرکه بگریز و گوشی را قطع نکن.
وی میافزاید: از پشت بیسیم اکیپ اعزامی ادامه آدرس را میخواست و ما فقط خیابان اصلی را میدانستیم و کار برای ما دشوار شده بود. از پسربچه خواستم گوشی تلفن را به شخصی در آن مکان بدهد و بالاخره با کمترین خسارت، خانهای که طعمه حریق شده بود پیدا و آتش اطفا شد و دو کودک 4 و 7 ساله نجات پیدا کردند.
این فرمانده آتشنشان تاکید میکند: با توجه به اینکه لوازم موجود در منازل اعم از کابینتها و مبلمان زمان شعلهور شدن حریق را بسیار کاهش میدهند و اگر مکانی طعمه حریق شد ممکن است افراد از شدت استرس قادر به آدرس دهی نباشند، بنابراین انتظار میرود همیشه آدرس در برگهای نوشته شود و در جای مطمئن نگهداری شود که در موقع بروز حادثه به آن رجوع کنند و منجر به تاخیر در رسیدن نیروهای امدادی به محل حادثه نشود.
افتتاح ایستگاه آتشنشانی محله اطشاران
حمید شهبازی|مدیر منطقه ۱۰ شهرداری:با توجه به آنکه بودجه شهرداری منطقه 10 در سال جاری بالغ بر 110 میلیارد تومان در نظر گرفته شده ساماندهی خیابانهای پرتراکم و رفع مشاغل مزاحم در دستور کار قرار گرفته است. یکی از خیابانهای پرتراکم در منطقه 10 شهرداری، خیابان اطشاران است. 4 سال پیش کلنگ ایستگاه آتشنشانی در خیابان اطشاران به زمین زده شد. ایجاد احداث ایستگاه آتشنشانی در خیابان اطشاران لازم و اجتنابناپذیر بود زیرا در منطقه مسکونی میلاد در خیابان اطشاران با وجود ساخت برجهای مسکونی هیچگونه امکانات ایمنی برای مردم وجود نداشت و همواره نگرانی از خطر حریق ساکنان این منطقه را تهدید میکرد. محله اطشاران در شرق اتوبان آقابابایی بالغ بر 13 هزار نفر را در خود اسکان داده و یکی از محلههای قدیمی شهر اصفهان است که از این امکانات محروم بود. در طول این چهار سال از زمان کلنگزنی ایستگاه آتشنشانی در مقاطعی از زمان، کار بنا به مشکلاتی رها شده بود که با نظر شهردار اصفهان ساخت ایستگاه آتشنشانی شماره 25 به جریان افتاد. از 23 دی ماه 97 قرارداد با پیمانکار جدید منعقد و عملیات احداث این ایستگاه از سر گرفته شد که خوشبختانه امروز افتتاح میشود. برای اجرای طرح ایستگاه شماره 25 آتشنشانی 3 میلیارد و 300 میلیون تومان هزینه شده است که میتوان به خرید زمین و تجهیزات مورد نیاز اشاره کرد. ایستگاه شماره ۲۵ آتشنشانی واقع در محله اطشاران در زمینی به وسعت ۱۴۰۰ متر مربع احداث شده است. این ایستگاه امروز به مناسبت روز آتشنشان و با حضور مدیران شهری افتتاح میشود و درصدد هستیم با توجه به نبود درمانگاه در کوی میلاد با هماهنگی مرکز اورژانس، برای استقرار آمبولانس در ایستگاه آتشنشانی شماره ۲۵ اقدامات لازم انجام شود. در سال جاری ۲۸ پروژه در بخشهای عمرانی، فرهنگی و ورزشی برای این منطقه در نظر گرفته شده که بخش عمده آن در محلههای کمتر توسعه یافته تعریف شده و برای اجرای این پروژهها ۷۰ میلیارد تومان اعتبار پیشبینی شده است. برای تکمیل فرهنگسرای محله حصه هم 4 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است. ساماندهی پل آزادگان، ساماندهی خیابان امامزاده ابراهیم، احداث میدان خواجه عمید حدفاصل میدان تا خیابان شهروند و ساماندهی پارکهای محلی از دیگر طرحهای منطقه ۱۰ به شمار میرود.