• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 2 مهر 1398
کد مطلب : 80555
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wPNJ
+
-

شکوه تمدن ایرانی در قلب باشت

پل بریم در دوران پیش از اسلام در مسیر جاده ارتباطی استان‌های خوزستان به فارس و روی رودخانه شیو احداث شده بود

میر اث
شکوه تمدن ایرانی در قلب باشت

پل بریم یادگار ارزشمند هویت ملی و آینه تمام‌نمای تمدن ایران است که در سایه بررسی آن می‌توان زوایای زندگی مردم این مرز و بوم را در دوره‌های تاریخی شناخت.
 به گزارش ایرنا، این پل باستانی زیبا دربردارنده روح زندگی و سبک معماری نیاکان ایرانی است.

پل بریم در دوران پیش از اسلام در مسیر جاده ارتباطی استان‌های خوزستان به فارس و روی رودخانه شیو احداث شده بود و تا دوره اسلامی مورد استفاده قرار می‌گرفت. بخش‌های به‌جامانده از این میراث تاریخی شامل ۱۳ دهانه طاق چشمه و پایه‌ستون‌های بزرگ است.
پل بریم به ‌صورت طاق‌های کمانی به‌هم‌پیوسته ساخته شده و در روزگار کهن محل عبور، تجارت و مبادله فرهنگ مردمان دور و نزدیک منطقه بوده است. به دلیل قرار داشتن تفرجگاه چشمه انجیری در کناره‌ این پل، جذابیت‌های آن برای گردشگران بیشتر شده است.


استقبال گردشگران

این پل تاریخی در فصل‌های مختلف سال با وجود گرمای شدید منطقه، پذیرای گردشگران زیادی از داخل و خارج از کشور است. پل تاریخی بریم باشت در پنجم آذر سال ۱۳۸۰ به شماره ۴۴۰۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این مکان دیدنی در حدود 8 کیلومتری شرق شهر باشت، در محدوده روستای چم بلبل و حدود ۹۰ کیلومتر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد. 

«کاظم کره» باستان‌شناس و مرمتگر آثار باستانی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بر اساس مطالعات باستان‌شناسی، پایه‌های این پل مربوط به روزگارساسانیان و احتمالا هخامنشیان است و در دوره سلجوقیان، طاق‌های آجری به‌کاررفته در آن مشاهده می‌شود.
وی توضیح داد: در دوران صفوی، با توجه به رشد و گسترش شهرنشینی پل بریم مرمت شد. 


اقدامات مرمتی

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشت گفت: تاکنون ۶ مرحله عملیات اجرایی مرمت بنای تاریخی پل بریم در شهرستان باشت در جنوب این استان انجام شده است. «صادق ماندنی‌زاده» افزود: ایجاد دیوار حائل این اثر با هدف پیشگیری از تخریب با سیلاب رودخانه، مرمت دهانه‌های پل و سنگ‌فرش از بخش‌های مهم انجام شده است.

وی با بیان این‌که برای انجام هر مرحله مرمت پل بریم ۴۰۰ تا ۷۰۰ میلیون ریال اعتبار هزینه شده است تصریح کرد: آخرین مرحله مرمت پل بریم از بناهای به‌جا‌مانده دوره ساسانی تابستان امسال انجام شد. ماندنی‌زاده عنوان کرد: برای انجام مرمت مرحله هفتم این بنای تاریخی یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون اعتبار تخصیص یافته است.

پل بریم یکی از ۱۰ پل تاریخی موجود در کهگیلویه و بویراحمد و جلوه‌ای باشکوه از زیبایی‌های طبیعی و تاریخی در این شهرستان است.  ماندنی‌زاده افزود: با وجود گذشتن قرن‌ها از احداث این سازه ارزشمند، به دلیل توجه و مرمت مستمر همچنان شکوه آن پابرجاست.
وی عنوان کرد: با هدف رفاه حال گردشگران، یک مجتمع گردشگری در نزدیکی پل بریم با مشارکت بخش خصوصی در حال احداث است. این طرح که عملیات اجرایی آن در سال ۱۳۹۶ شروع شده است، هم‌اکنون ۹۰‌درصد پیشرفت دارد و تا 3 ماه آینده از آن بهره‌برداری خواهد شد.

 ماندنی‌زاده تصریح کرد: مجتمع گردشگری نزدیک پل بریم شامل رستوران، آلاچیق، سکوبندی و سایر زیرساخت‌های رفاهی مورد نیاز گردشگران است. رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشت عنوان کرد: برای احداث این طرح گردشگری ۲۷ میلیارد ریال تسهیلات بانکی به سرمایه‌گذار پرداخت شده است.

۶۰ اثر تاریخی در باشت تاکنون در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. پل تاریخی پریم، دوگور دوپا، چهار صفه خان‌احمد و اشکفت شاه از مهم‌ترین آثار تاریخی این شهرستان است.


صلابت یک اثر باستانی 

یک گردشگر مازندرانی حاضر در منطقه گردشگری پل بریم می‌گوید: این سازه تاریخی جلوه‌ای از شکوه تمدن ایرانی در دوران باستان است.
 «آرمین محمدی» با اشاره به این‌که بسیاری از سازه‌های کهن تاریخی به دلیل پدیده‌های طبیعی نظیر باد، باران و گرما تخریب شده است گفت: صلابت این اثر زیبای تاریخی و طبیعت زیبای اطراف آن هر انسانی را جذب خود می‌کند. 

وی افزود: وجود طبیعت زیبا و نزدیکی به جاده ترانزیتی از ظرفیت‌هایی است که می‌تواند پل بریم را به یکی از مناطق گردشگری جنوب کشور تبدیل کند. 
 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :