با افزایش استفاده از ظروف پلاستیک در ماه محرم، فعالان محیط زیست خوزستان یک بار دیگر پویش «محرم شهر پاک» را راهاندازی کردند. به گزارش ایرنا، استفاده بیرویه و بدون محدودیت از کیسههای پلاستیکی و ظروف یکبارمصرف یکی از آسیبهای زندگی امروزه است که خسارتهای آن متوجه انسان و محیط زیست است.
گفته میشود سالانه حدود ۱۸۵ هزار تن و روزانه ۵۰۰ تن پلاستیک در ایران تولید میشود. بعضی منابع نیز مصرف پلاستیک را در ایران روزانه بیش از 3 هزار تن و سالانه حدود یک میلیون تن عنوان میکنند که تجزیه آنها ۲۰۰ تا ۴۰۰ سال طول میکشد.این مساله پویشهای فعالان محیط زیست را به دنبال داشته که از آن جمله در ایام محرم است. در خوزستان نیز این پویشها از حدود 4 سال پیش به صورت متوالی راهاندازی شده است.
ترویج فرهنگ پرهیز از پلاستیک
رئیس اداره آموزش و مشارکتهای مردمی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان هدف از پویش «محرم شهر پاک» را ترویج فرهنگ استفاده نکردن از پلاستیک در میان عزاداران و فرهنگ «نه به ظروف یکبارمصرف» بیان کرد. «مژگان سخایی» افزود: هر سال در ایام سوگواری محرم و صفر در اماکن برگزاری عزاداری اعم از منازل، تکایا و هیاتها و اهدای نذورات مختلف از قبیل غذا، آش، شربت، چای و... بیشتر با ظروف یکبارمصرف پلاستیکی با پایه مواد نفتی انجام میشود.
وی بیان کرد: مصرف غذای گرم در ظروف یکبارمصرف پلاستیکی، علاوه بر اینکه سلامت و بهداشت افراد را به خطر میاندازد، به دلیل انباشته شدن در طبیعت و دیر تجزیه شدن، به یک معضل و چالش اساسی تبدیل شده است. سخایی گفت: با توجه به توصیههای دین مبین اسلام درباره ضرورت رعایت اصول بهداشتی و حفاظت از مواهب طبیعی و برای اجرای سیاستهای کلی محیط زیست ابلاغی توسط رهبر معظم انقلاب مبنی بر تدوین منشور اخلاق محیط زیست و نهادینهسازی فرهنگ و اخلاق زیستمحیطی مبتنی بر ارزشها و الگوهای سازنده ایرانی ـ اسلامی، آموزشهای شهروندی درباره راهکارهای کاهش مصرف ظروف یکبارمصرف پلاستیکی، کاهش معضلات زیستمحیطی و آشنایی سوگواران حسینی با مسائل محیط زیستی - از جمله زائرانی که از سراسر کشور از طریق مرزهای شلمچه و چذابه به عتبات عالیات سفر میکنند - بین عزاداران ترویج میشود. به گفته وی، اداره حفاظت محیط زیست خرمشهر استفاده از ظروف یکبارمصرف را ممنوع اعلام کرده است و مسئولان این شهرستان نیز در این رابطه همکاری کردهاند و بازرسیهایی در راستای اجرای این مصوبه انجام شده است.
نه به ظروف یکبارمصرف
یک فعال محیط زیست خوزستان نیز با اشاره به راهاندازی پویش «محرم شهر پاک» از سوی انجمنهای محیط زیست خوزستان گفت: در این پویش اعضای انجمنهای زیستمحیطی هر شب با حضور در آیینها یا تکیهها و هیاتهای عزاداری، آموزشهای زیستمحیطی را به شهروندان ارائه میدهند.
«شبنم قنواتیزاده» اظهار کرد: پویش محیط زیستی امسال بر آموزش و ترویج جلوگیری از ریختن زباله در معابر و محیط شهری و استفاده نکردن از ظروف یکبارمصرف تمرکز دارد. وی ادامه داد: استفاده از ظروف یکبارمصرف در میان شهروندان، بهویژه در مناسبتهایی مثل ایام محرم، برای توزیع غذای نذری و چای و نوشیدنی در هیاتها و موکبها رواج پیدا کرده است.
متاسفانه برخی از شهروندان با ریختن این ظروف در معابر، علاوه بر آلودگی محیط شهری، به تولید بیش از اندازه زبالههای پلاستیکی نیز دامن میزنند در حالی که بیشتر این زبالهها تجدیدپذیر نیستند. قنواتیزاده گفت: همچنین باید آثار سوء بر سلامت را به دلیل استفاده از ظروف یکبارمصرف پلاستیکی در توزیع غذای گرم هم در نظر داشت.
راهاندازی پویش «محرم شهر پاک» در شهرهای خوزستان
در همینه زمینه :