تدوین سند کشت گیاهان دارویی در مرکزی
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان: سال گذشته بیش از ۲۵۵ هکتار از اراضی استان زیر کشت گیاهان دارویی قرار گرفته است
مریم جباری| اراک- خبرنگار:
مرکزی یکی از استانهای مستعد در زمینههای مختلف اقتصادی و کشاورزی است و با وجود صنعتی بودن در زمره ۱۰ استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که توانسته در بیشتر بخشها جایگاه بسیار خوبی را به خود اختصاص دهد. یکی از این حوزهها کشت گیاهان دارویی است که در صورت توجه بیشتر و داشتن نگاه ویژه میتواند در اشتغالزایی و اقتصاد استان بسیار تأثیرگذار باشد.
این در حالی است که به دلیل شرایط آب و هوایی خاص در شهرهای مختلف استان و رویش بسیاری از گونههای گیاهی کشور در این منطقه میتوان از این ویژگی به عنوان یک ظرفیت بسیار ارزشمند برای درآمدزایی غیرنفتی استفاده کرد.
توسعه کشت گیاهان دارویی برای جلوگیری از هدررفت و کاهش مصرف منابع آبی استان دارای اهمیت بسیاری است که میتوان با ایجاد واحدهای فراوری و زمینهسازی، ارائه این محصولات را در بازار داخلی و خارجی امکانپذیر کرد.
با توجه به اینکه کشت گیاهان دارویی بسیار کمآببر است تدوین سند توسعه کشت گیاهان دارویی در این استان در دستور کار قرار گرفته است.
ایجاد اشتغال با توسعه کشت گیاهان دارویی
یک کارشناس حوزه کشاورزی با بیان اینکه توسعه در کشاورزی با نوآوری در این صنعت محقق میشود میگوید: حدود ۷۰ درصد از اقلیم کشور خشک، کمآب و بیابانی است که استان مرکزی نیز از این قاعده تبعیت میکند. بنابراین به جای کشت گیاهان آببر باید به سمت کشت گیاهان کمآببر حرکت کنیم. «احمد اسدی» بیان میکند: امسال میزان بارشها در همه کشور خوب بود، اما این مسأله دلیل این نیست که خشکسالی جبران شده و میتوانیم با کشتهای آببر میزان آب موجود را در بخش کشاورزی مصرف کنیم.
وی ادامه میدهد: با توجه به اینکه بیشتر شهرستانها و روستاهای استان مستعد کشت گیاهان دارویی خاص است و این نوع کشت درآمدزایی بسیار خوبی نیز دارد، در صورت شناسایی و توجه به این مسأله میتوانیم علاوه بر اشتغالزایی از مهاجرت روستاییان به شهرها نیز جلوگیری کنیم.
این کارشناس حوزه کشاورزی میافزاید: کشور ما در زمینه کشت گیاهان دارویی یکی از کشورهای پیشتاز بوده که با توجه به تعداد گونههای گیاهان دارویی موجود در استان و تدوین سند توسعه این کشت میتواند در جایگاه بسیار خوبی در این زمینه قرارگیرد و در کنار صنعت نیز حرفهای بسیار زیادی در رشد و شکوفایی اقتصادی و حتی صادرات داشته باشد.
وی اظهار میکند: توسعه کشت گیاهان دارویی میتواند درآمدزایی را از شهرها به روستاها منتقل کند. همچنین در صورت استفاده از راهکارهای علمی و کارشناسانه و تدوین سند توسعه کشت گیاهان دارویی میتوان با صادرات این محصول کمک بسیار زیادی به اقتصاد کشور بهویژه استان داشته باشیم. اسدی با اشاره به اینکه برخی ازتولیدات گیاهان دارویی در استان دارای ارزش مالی بسیار بالایی در دنیا هستند ادامه میدهد: اگر در زمینه تولید این نوع محصولات و فراوردههای آن از جمله گلاب، اسانسها و طعمدهندههای آن گام برداریم میتوانیم جزء یکی از استانهای پیشتاز باشیم.
سودآوری برای کشاورزان
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی نیز با بیان اینکه سال گذشته بیش از ۲۵۵ هکتار از اراضی استان زیر کشت گیاهان دارویی قرار گرفته است میگوید: امسال نیز کشت گیاهان دارویی به علت کمآببر بودن و تأثیرگذاری در رشد و شکوفایی اقتصادی استان ادامه دارد.
«علیاصغر زارعی» بیان میکند: باید با تدوین سند توسعه کشت گیاهان دارویی بتوانیم در زمینه صادرات نیز گام برداریم. در همین زمینه توسعه کشت گیاهان دارویی جزء برنامههای اصلی و مهم سازمان جهاد کشاورزی است که میتواند زمینهساز استفاده بهینه از آب، ایجاد اشتغال و سودآوری بیشتر برای کشاورزان شود.
وی ادامه میدهد: در سال گذشته سطح زیرکشت گیاهان دارویی در استان با توجه به استقبال کشاورزان به ۷۵ هکتار افزایش پیدا کرد که با توجه به مستعد بودن استان در این زمینه باید برای افزایش کشت این گیاهان برنامهریزی و فرهنگسازی بیشتری بهویژه در روستاها انجام شود.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی میافزاید: سطح زیر کشت گیاهان دارویی استان در سال ۹۷ بیش از ۲۵۵ هکتار بود که نسبت به سال ۹۶، ۷۵ هکتار توسعه پیدا کرده است.
افزایش تولید با اجرا شدن سند توسعه کشت گیاهان دارویی
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار مرکزی نیز با اشاره به اینکه میزان تجارت جهانی گیاهان دارویی در سال بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار است میگوید: با توجه به ظرفیتهای موجود در زمینه کشت گیاهان دارویی در استان تدوین سند توسعه گیاهان دارویی این استان با هدف بهبود اثربخشی کمی و کیفی در دستور کار قرار گرفته است.
«سعید فرخی» بیان میکند: با تدوین این سند و اجرا شدن آن بهبود مناسبات تولید، آموزش، ترویج و فراوری گیاهان دارویی محقق خواهد شد که همین مسأله میتواند ترغیب و تشویق بیشتر کشاورزان و حرکت به سمت و سوی کشت گیاهان دارویی را به همراه داشته باشد. همچنین افزایش درآمد اقتصادی، سودآوری و ارزش افزوده در کشت گیاهان دارویی، تکمیل زنجیره تولید تا عرضه این محصولات در بازار را فراهم میکند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار مرکزی میافزاید: در استان مرکزی با توجه به خشکسالیهای اخیر و کمآبی کشت گیاهان دارویی میتواند در توسعه بخش کشاورزی بسیار تأثیرگذار باشد که تدوین این سند در افزایش تولید و فراوری گیاهان دارویی بسیار دارای اهمیت است.
حاصلخیزی خاک استان برای کشت گیاهان دارویی
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی با بیان اینکه خاک این استان برای کشت گیاهان دارویی بسیار حاصلخیز است میگوید: در بسیاری از شهرهای استان به صورت ویژه و خاص کار کاشت، داشت و برداشت گونههای گیاهی انجام میشود.
«عبدالحسین محمدی» بیان میکند: از گونههای گیاهی متنوعی که در استان قابلیت تولید و کاشت دارد حدود ۲۳۰ گونه جزء گیاهان دارویی هستند که به صورت پراکنده در شهرهای مختلف استان انجام میشود.
وی ادامه میدهد: با توجه به پراکندگی کشت گیاهان دارویی در استان باید در زمینه تجمیع و گردآوری اطلاعات موجود از این گیاهان اقدامات لازم انجام شود. قطعاً این اقدام میتواند در اجرا شدن سند توسعه کشت گیاهان دارویی استان نیز بسیار اثرگذار باشد.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی میافزاید: توسعه و ایجاد واحدهای فراوری در این بخش میتواند در زمینه صادرات این محصولات بسیار تأثیرگذار باشد. این در حالی است که اکنون برخی از این گونهها به خارج از کشور صادر میشود.