چراغ کاروانسرای گلشن روشن شد
کسبه کاروانسرا به منظور بازگرداندن رونق به پیادهراه اکباتان در این مکان گروه شاهنامهخوانی راهاندازی کردهاند
حسین زندی | همدان ـ خبرنگار:
هرچه اجرای طرح پیادهراه بوعلی خوب جواب داد، اجرای طرح پیادهراه اکباتان شکست خورد.
یکی از دلایل این بود که زیرساختهای پیادهراه بوعلی به عنوان مسیر گردشگری از قبل فراهم بود و شهروندان به حضور در آن رغبت نشان میدادند، اما پیادهراه اکباتان، به عنوان مکانی تجاری که بازار تاریخی را در خود جای داده است، زیرساخت چندانی نداشت تا بتواند شهروندان، مسافران و گردشگران را به حضور در این مکان مجاب کند. به همین دلیل مسیری که هرروز هیاهو در آن جریان داشت و قلب تپنده همدان محسوب میشد حالا کاملا سوت و کور است.
در چنین شرایطی کسبه اکباتان و فعالان مدنی استان تصمیم به برگزاری چند برنامه در مسیر پیادهراه اکباتان گرفتند تا شاید جان دوباره بگیرد و بتواند به روزهای اوج خود بازگردد. یکی از برنامههایی که فعالان مدنی در این مکان برگزار کردند جشن مرمت کاروانسرای گلشن به عنوان قدیمیترین کاروانسرای همدان به مناسبت هفته فرهنگی همدان بود.
این کاروانسرا سال گذشته مورد تعرض عتیقهفروشان و حفاران غیرمجاز قرار گرفت و با اعتراض فعالان میراث فرهنگی مرمت شد تا شاید از تکرار این اتفاقات در آن جلوگیری شود. کسبه این کاروانسرا نیز گروه شاهنامهخوانی گلشن را در این کاروانسرا راهاندازی کردهاند و تصمیم دارند در ایام عزاداری ماههای محرم و صفر نیز برنامههای پردهخوانی برگزار کنند تا شاید سبب رونق پیادهراه اکباتان شود.
در این برنامه که با حضور بزرگان ملی چون دکتر میرجلالالدین کزازی، دکتر پرویز اذکایی، علی جهانپور، هادی گروسین، علیاصغر حمدیه، علیاصغر بشیری و امیرشهاب رضویان برگزار شد، اعضای شورای اسلامی شهر و مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، جمع کثیری از کسبه اکباتان و فعالان فرهنگی و هنری حضور داشتند.
برنامههای معنوی
طهمورثی یکی از کسبه کاروانسرای گلشن در این برنامه گفت: با پیادهراه شدن خیابان اکباتان کارهای مادی خوبی در آن انجام شد، اما از نظر معنوی کار درخوری انجام نشد و باید اتفاقات جدیدی در این مکان بیفتد. بنابراین کسبه کاروانسرای گلشن چراغ اول را روشن کردند.
وی ادامه داد: امیدواریم با ورود کسبه بیشتر شاهد برگزاری برنامههای بیشتری در بازار تاریخی همدان باشیم تا گردشگران بیشتری از این مکان تاریخی و از این مسیر گردشگری دیدن کنند. امیدواریم با حمایت مسئولان و فعالیت شهروندان، همدان به قطب واقعی گردشگری تبدیل شود.
همدان را گرامی میدارم
میرجلالالدین کزازی، پژوهشگر بزرگ زبان و ادبیات فارسی، در این برنامه گفت: من همدان را گرامی میدارم زیرا همدانیان همدانیبودن خود را ارج مینهند.
هر بخش از خاک این سرزمین کهن از دید من به خروارها زر و سیم و هر آنچه بهایی است، میارزد. اما پارهای از بخشها را بیش گرامی میدارم چون نمود ایران بزرگ، ایران کهن، ایران فرهنگی، ایران تاریخی، ایران پارسخیز و شورانگیز و دلاویز را در این شهرها مییابم.
همدان یکی از این شهرهاست. همدان یکی از کهنترین شهرهای ایرانی و نخستین پایتخت ایرانزمین بوده است. همدان یکی از نخستین شکفتنگاههای فرهنگ و شهر آیینی ایرانی است.
وی اظهار کرد: یکی از ویژگیهایی که در همدانیان دیدهام و بسیار آن را گرامی میدارم این است که همدانیان خوشبختانه ارج همدانیبودن را میدانند در حالی که در شهرهای دیگر کمتر با این پدیده روانشناختی روبهروییم. همین بزمی که در این مکان دلانگیز برپا شده خود نشانهای است.
اهمیت حفاظت از آثار تاریخی
امیرشهاب رضویان، سینماگر همدانی، نیز در این برنامه با اشاره به اهمیت حفظ آثار تاریخی همدان توضیح داد: همدان زمانی مهمترین بارانداز تجاری منطقه بوده است. اگر سفرنامه مادام دیالافولا را بخوانید که مربوط به اواخر دوره مظفرالدین شاه است، از این شهر وارد جنوب ایران میشدند آن هم در شرایطی که هیچ جادهای وجود نداشت.
آن زمان در همدان جادهای بوده که از سمت عراق خسروی و قصر شیرین جنس وارد میشده و امنیت در آن وجود داشته است. به همین دلیل در همدان کاروانسراهای زیادی وجود داشته است که اگر این کاروانسرها حفظ شود، جزو جاذبههای گردشگری شهر است.
وی افزود: اولویتهایی در حفظ آثار تاریخی و فرهنگی همدان وجود دارد. خانه وکیلالرعایا که در حال حاضر کانون بازنشستگان است، دبستان جنت در انتهای سعیدیه و خانه نراقی که عباس صوفی شهردار همدان قول داد به تلافی ویران کردن خانههای تاریخی محله کبابیان آن را بخرد اما این اتفاق هنوز نیفتاده، بانک کارگشایی و خانه سجادی و عمارت جنانی از جمله این آثار است.
این سینماگر همدانی گفت: میزان آگاهی شهروندان در حفظ این آثار بسیار مهم است و از سوی دیگر اگر میراث فرهنگی و شهرداری به دارندگان خانههای قدیمی مساعدت کنند و به آنها مجوز تغییر کاربری مانند رستوران و خانه بومگردی بدهند، این ساختمانهای قدیمی به دلیل محترم شمردن مالکیت خصوصی حفظ خواهند شد. در این برنامه، اکبر رنجبران به شاهنامهخوانی پرداخت و علیپاشا رجبلو سنتور نواخت.
نبود زیرساختها برای پیادهراهسازی
شکست طرح پیادهراهسازی اکباتان آنقدر روشن است که حتی نایبرئیس شورای اسلامی شهر همدان نیز در نشست خبری خود به آن اعتراف کرد و گفت: قبل از روی کار آمدن شورای پنجم، اعضای شورای چهارم با شتابزدگی کلنگ پیادهراهسازی میدان امام خمینی (ره) و اکباتان را زدند که همان موقع نیز انتقاد کردیم.
حمید بادامینجات با بیان اینکه پیادهراهسازی میدان مرکزی و بوعلی خوب جواب داد، افزود: اجرای این طرح در اکباتان موفق نبوده است و اکنون شاهد مشکل آهنفروشان و کسبه در این پیادهراه هستیم. با اجرای این طرح روی معیشت مردم در آنجا دست گذاشتیم که باید حل شود.
نایبرئیس شورای اسلامی شهر همدان با تأکید بر اینکه ابتدا باید زیرساختها را مهیا کنیم، خاطرنشان کرد: اکنون همه کوچهپسکوچههای رینگ اصلی قفل شده است در حالی که ابتدا باید پارکینگ و زیرساختهای مناسب را فراهم میآوردیم و بعد پروژه پیادهراهسازی را اجرا میکردیم.