• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 6 شهریور 1398
کد مطلب : 75311
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/woXz
+
-

۶ روستای اورامانات ثبت ملی می‌شود

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: ۶ روستای منطقه اورامانات تا کمتر از 10 روز دیگر ثبت ملی می‌شود. «امید قادری» در گفت‌وگو با مهر اظهار کرد: تا قبل از مدیریت من هیچ روستایی نداشتیم که بافت معماری آن ثبت ملی شده باشد. وی افزود: حدود یک ماه پیش پرونده ۱۲ روستا را برای ثبت ملی تنظیم کردیم که تاکنون ۶ روستای آن در منطقه اورامانات ثبت شد و ۶ روستای دیگر نیز ظرف حدود ۱۲ روز دیگر ثبت خواهد شد. 
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کرمانشاه گفت: این اقدام اولین بار بود که در استان کرمانشاه اتفاق می‌افتاد و روستایی ثبت ملی می‌شد. این مسئول عنوان کرد: در منطقه اورامانات به دلیل ثبت ملی ۱۲ روستا در این منطقه پایگاه اورامانات تشکیل شده است.

وی افزود: این پایگاه‌ها هر روز ساخت و سازها را در این مناطق رصد می‌کند که هر نوع ساخت و‌ سازی در این منطقه متناسب با معیار‌ها باشد. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کرمانشاه با بیان این‌که ایجاد بناها با معیارهای بومی و محلی خلاف رعایت موضوع مقاوم‌سازی نیست، بیان کرد: در روستاهای اورامانات باید نما و کارکرد بیرونی آن باید با بافت بومی و محلی هم خوانی داشته باشد.

 این مسئول عنوان کرد: منظور ما استفاده از مصالح غیراستاندارد و غیرمقاوم نیست، مردم می‌توانند در عین ساخت یک بنای مقاوم با مصالح استاندارد نمای بیرونی را به گونه‌ای طراحی کنند که آن معماری اصلی روستا را به هم نزند و پایگاه اورامانات باید از این پس این موضوع را رصد کند. قادری افزود: هم‌اکنون ساخت و سازهایی در روستاهایی چون هجیج و داریان در حال انجام است که هنوز به اتمام نرسیده و منظور ما سازه آن نیست، بلکه باید در پایان نمای آن را به شکل بومی و محلی درآورد.


لزوم اصلاح نمای خانه‌های روستایی در اورامانات
 
قادری در ادامه تاکید کرد: ممکن است در ۱۲ روستای مد نظر برای ثبت ملی بناهایی ایجاد شده باشد که همخوانی با معماری اصلی و بومی روستا نداشته باشد، ما باید در راستای ثبت جهانی اورامانات با اعتبارات دولتی و کمک مردم بتوانیم آن نماها را اصلاح کنیم. مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان کرمانشاه تصریح کرد: پس از آن‌که پرونده به یونسکو ارسال شود ارزیاب‌های یونسکو ظرف یک یا 2 سال به ما این تذکرات را می‌دهند که بناهایی را که از این نظر مناسب نیستند اصلاح کنیم. 

این مسئول ادامه داد: در این صورت ما باید استانی این موضوع را حل کنیم و در میراث فرهنگی، بنیاد مسکن پای کار بیاییم و استاندار و دولت اعتباری اختصاص دهند که نماهای مذکور را تخریب کرده و نمای جدید برای آن بگذاریم، چراکه نمی‌توان خیلی به مردم در این زمینه به مردم فشار آورد.

قادری تاکید کرد: برنامه ما این است که با رویه مذکور بتوانیم معماری بافت سنتی این روستاها را در استان حفظ کنیم. تا زمانی که روستایی ثبت ملی نشود، ضوابط حفاظتی بر آن حاکم نخواهد شد. 
 این مسئول تاکید کرد: تا زمانی که روستایی ثبت ملی نشود، آن ضوابط حفاظتی بر آن حاکم نمی‌شود اما پس از این‌که روستایی ثبت ملی شد باید میراث فرهنگی به ساخت و سازهای آن نظارت کند و به‌جز میراث این موضوع در حوزه بنیاد مسکن قرار دارد. 

وی گفت: سال ۹۶ یک زلزله رخ داد که بسیاری از واحدهای روستایی در آن تخریب شد، لذا باید در آن زمان مصوباتی به تصویب می‌رسید که این بازسازی‌ها به شکلی انجام شود که نماهای بومی و محلی در آنها لحاظ شود. این مسئول تصریح کرد: در آن زمان چنین مصوباتی نداشتند و فرصت از دست رفت و زمان انتصاب من در مسئولیت میراث فرهنگی استان بازسازی‌ها در روستاها تقریبا به اتمام رسید.


لزوم اعمال نماهای سنتی در بازسازی روستاهای مناطق سیل‌زده 

این مسئول گفت: در بحث بازسازی مناطق سیل‌زده هم مصوب شده است بازسازی‌هایی که در این مناطق صورت می‌گیرد مانند مناطق زلزله‌زده نباشد و به بافت بومی و محلی روستایی توجه شود و از همکاران درخواست شده تا این موضوع را رصد کنند. وی تصریح کرد: اگر در زلزله و بازسازی روستاهای زلزله‌زده تاکید بیشتری می‌شد، بافت این روستاها به هم نمی‌خورد.  قادری بیان کرد: هم‌اکنون نیز بنیاد مسکن می‌تواند با استفاده از ظرفیت‌هایی چون طرح هادی روستایی، بازسازی مناطق سیل‌زده و تسهیلات بازسازی که به روستاییان می‌پردازد، این موضوع را اعمال کند. 

این خبر را به اشتراک بگذارید