ستادی برای ساماندهی سواحل دریاچه ارومیه
این ستاد از ابتدای مرداد ماه با هدف ساماندهی گردشگری سواحل دریاچه و ایجاد زیرساختها تشکیل شده است
نسا خلخالی | ارومیه – خبرنگار :
دریاچه ارومیه به عنوان بزرگترین دریاچه داخلی کشور، بزرگترین دریاچه شور خاور میانه و ششمین دریاچه آب شور دنیا پیش از دوران بحرانی خشکسالی، میزبان هزاران گردشگر بوده و این اتفاق امسال با توجه به محقق شدن طرحهای احیا و به لطف بارشهای خوب با استقبال ویژهتری روبهرو شده است.
به همین دلیل، طی سالهای اخیر پلاژها، اتاقکها و هتلهایی در سواحل این دریاچه برای گردشگران ساخته شده بود و افراد باید از مدتها قبل این مراکز اقامتی را رزرو میکردند، اما با آغاز شدن روند خشک شدن این دریاچه تمام این امکانات زیرساختی به دلیل کاهش ورود گردشگری به مرور زمان تخریب و بهکلی از بین رفت؛ اتفاقی که امسال با پرآب شدن دریاچه ارومیه و افزایش دوباره حضور گردشگران به چشم آمده و ذوق گردشگرانی را که به امید تجربه دوباره آن خاطرات به دریاچه ارومیه میآیند کور کرده است.
تشکیل ستاد ساماندهی سواحل دریاچه ارومیه
با بهبود وضعیت دریاچه ارومیه از ابتدای سال جاری پیشبینی میشد این تالاب تابستان پذیرای خیل عظیم گردشگران داخلی و خارجی باشد، اما نکته تاسفبار نبود تدبیر برای زیرساختهای گردشگری با وجود چنین پیشبینیهایی بود. مسئولان استان با غفلت از این ظرفیت تاکنون هیچ تدبیری برای زمینهسازی ایجاد زیرساختهای گردشگری در سواحل دریاچه ارومیه منطقه نیندیشیدهاند.
حضور میلیونی گردشگران در تالاب بینالمللی دریاچه ارومیه در اواسط تعطیلات تابستان تازه مسئولان آذربایجان غربی را به فکر تشکیل ستاد ساماندهی سواحل دریاچه ارومیه انداخته است؛ ستادی که بیشک مصوبات و تصمیمات آن امسال هیچ مزیتی برای گردشگران این زیستبوم ارزشمند نداشت. نبود سایهبان، سرویسهای بهداشتی، تانکر آب شیرین و جاده دسترسی نامناسب بخشی از گلایههای گردشگران از کمبودهای زیرساختی رفاهی و گردشگری دریاچه ارومیه است.
همچنین، عوارضی زیاد، صف طولانی در عوارضی، عدم حضور راهنمایان گردشگری در سواحل دریاچه ارومیه، بیتوجهی به نظافت سواحل و انباشت زیاد زباله از دیگر گلایههای گردشگران حاضر در سواحل دریاچه ارومیه است، آن هم در حالی که دریاچه ارومیه در اکثر روزهای هفته شاهد حضور جمعیت قابل توجه گردشگرانی است که از سراسر کشور مهمان این تالاب شدهاند.
البته قوت این ماجرا در جایی است که هر قدر کمبود حداقلی زیرساختهای گردشگری در سواحل دریاچه صدای همه گردشگران را درآورده، این مساله باعث عدم حضور هزاران گردشگر نقاط مختلف کشور به دریاچه ارومیه نشده و امسال این دریاچه بعد از دو دهه خشکسالی، میزبان بیشترین گردشگر در مقایسه با سالهای اخیر است.
شرمنده گردشگران هستیم
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه در گفتوگو با همشهری با بیان اینکه این روزها حال دریاچه ارومیه خوب است، اما تنها پرآب بودن نمیتواند باعث جذب گردشگر شود اظهار میکند: نیازمند ایجاد زیرساختهای گردشگری در سواحل دریاچه هستیم.
«فرهاد سرخوش» ادامه میدهد: دریاچه ارومیه در حال احیاست و روزهای خوشی در انتظارش است. روزبهروز شاهد جاری شدن سیلی از گردشگران به این منطقه برای بازدید و شنا در دریاچه ارومیه هستیم و باید این گردشگران را حفظ کنیم و به فکر جذب گردشگران بیشتری باشیم. البته این امر نیازمند ایجاد زیرساختهای گردشگری است که در این زمینه دچار ضعف هستیم.
وی با بیان اینکه دریاچه ارومیه یکی از بزرگترین جاذبههای گردشگری شمال غرب کشور است و باید از این ظرفیت نهایت استفاده را ببریم، اظهار میکند: امسال گردشگران زیادی از نقاط مختلف کشور به این منطقه میآیند و شاهد افزایش چندین برابری گردشگری از دریاچه ارومیه هستیم، اما هیچ خدماتی به این گردشگران ارائه نمیشود و از این بابت شرمنده گردشگران هستیم.
رئیس ستاد احیای دریاچه ارومیه تاکید میکند: حتی کمترین امکانات از جمله دوش آب شیرین و سرویس بهداشتی نیز به گردشگران داده نمیشود و این امر باعث سرافکندگی ما مقابل گردشگران شده است. لطفا مسئولان هرچه سریعتر برای ایجاد زیرساختهای لازم اقدام کنند.
ورود 3 میلیون گردشگر به استان
استاندار آذربایجان غربی از ورود 3 میلیون گردشگر به سواحل این دریاچه از ابتدای سال جاری تاکنون خبر میدهد و میگوید: گردشگری یکی از صنایع مهم است و میتوان درآمد زیادی از این صنعت کسب کرد، اما آذربایجان غربی از این صنعت آنطور که باید بهره نبرده و هنوز جای کار زیادی دارد.
«محمدمهدی شهریاری» ادامه میدهد: آذربایجان غربی جزو 10 استان تاریخی برتر کشور است که میتواند از این ظرفیت به نحو احسن برای جذب گردشگر استفاده کند. با اینکه امسال 3 میلیون گردشگر وارد استان شدهاند و این بسیار جای خرسندی دارد و نشاندهنده بهبود وضعیت گردشگری است باید برای جذب حداکثری گردشگری نهایت تلاش خود را به کار ببریم.
وی با بیان اینکه آذربایجان غربی در تمامی زمینههای گردشگری حرفی برای گفتن دارد که در راس آنها بهرهمندی از طبیعت بکر و آثار تاریخی قرار دارند اظهار میکند: دریاچه ارومیه یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری آذربایجان غربی و فرصتی بینظیر برای جذب گردشگر است. همانطور که از آمارها پیداست، بیشتر گردشگران مقصدشان این دریاچه است، اما باید زیرساختهای لازم برای پذیرایی از گردشگران و جذب آنها فراهم شود.
استاندار با بیان اینکه امسال ضریب اشغال هتلهای ارومیه به 100 درصد رسیده است، تاکید میکند: بهبود وضعیت دریاچه ارومیه بیشترین تاثیر را در این افزایش چشمگیر جذب گردشگر داشته است، چراکه بر اثر بارندگیهای مناسب و محقق شدن برخی طرحهای ستاد احیا، دریاچه ارومیه امسال از وضعیت خوبی برخوردار شده و آمار سفر گردشگران به آذربایجانغربی برای دیدن دریاچه احیاشده با افزایش روبهرو بوده است.
برنامهریزی برای ایجاد زیرساختهای گردشگری
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی با اشاره به افزایش 60 درصدی اقامت 15 روزه اول مرداد در هتلها، مهمانپذیرها و هتلآپارتمانهای استان نسبت به سال گذشته میگوید: مقصد بیشتر این گردشگران شهرستان ارومیه و دریاچه ارومیه بوده است.
«جلیل جباری» ادامه میدهد: تمامی تلاش خود را برای بهرهگیری از ظرفیتهای گردشگری دریاچه ارومیه به کار گرفتهایم، به طوری که جلسات متعدد برگزارشده در ستاد ساماندهی دریاچه ارومیه دستگاههای معین برای ارائه خدمات به گردشگران مشخص شدهاند و این خدمات در 6 محور مهم ارائه خواهند شد.
وی درباره این محورها بیان میکند: ساماندهی و تامین زیرساختهای محور تفرجگاه شهید کلانتری بر عهده شهرداری ارومیه و اداره کل راه و شهرسازی آذربایجان غربی و محور گورچین قلعه بر عهده فرمانداری گذاشته شده است. این تامین زیرساخت و ساماندهی شامل بهسازی راه دسترسی به دریاچه ارومیه، احداث سرویس بهداشتی، دوش آب شیرین و جانمایی سطل زباله است.
این مسئول با اشاره به اینکه سازمان ما و فرمانداری ملزم به ساخت زیرساختهای گردشگری در گورچین قلعه شدهاند عنوان میکند: برای ساماندهی و ایجاد زیرساختهای این محور 2 کیلومتر راه دسترسی از داخل روستا تا بستر دریاچه ساخته شده و ۳۰ سرویس بهداشتی و حمام در مرحله اجرای فنداسیون است که بهزودی مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت.
جباری تاکید میکند: برای سرمایهگذاری در مناطق ساحلی دریاچه ارومیه و جذب حداکثری گردشگر به سرمایهگذاران و علاقهمندان به سرمایهگذاری در این زمینه فراخوان داده شده است. وی محورهای گورچین قلعه، چیچست، قالقاچی، رشکان، کانی برازان و محور شهید کلانتری ارومیه را به عنوان مناطق هشتگانه مستعد سرمایهگذاری معرفی میکند.
مدیر کل میراث فرهنگی استان اظهار میکند: علاوه بر فراخوان و دعوت از سرمایهگذاران اعلام میکنیم این امکان نیز برای سرمایهگذارانی که میخواهند در این مناطق سرمایهگذاری کنند فراهم شده است تا بتوانند تجهیزات پرتال و قابل جابهجایی را در حریم بستر دریاچه ارومیه فراهم کنند، اما به دلیل ساحلی بودن منطقه مورد سرمایهگذاری، احداث بناهای ثابت امکانپذیر نیست.
تمهیدات ویژه برای بانوان
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استاندار آذربایجان غربی هم معتقد است در روزهای آتی با تامین برخی زیرساختهای گردشگری میتوان از باقیمانده تعطیلات تابستان برای گردشگران دریاچه ارومیه خاطرهای خوب ساخت.
«رضا حسینی» تشکیل ستاد ساماندهی سواحل دریاچه ارومیه را اتفاق خوبی در روزهای منتهی به پایان تابستان عنوان میکند و میگوید: این ستاد از اوایل مرداد تشکیل شده و اقدامات خوبی برای تامین برخی زیرساختهای گردشگری صورت داده است. گردشگران میتوانند در هفتههای باقیمانده تعطیلات تابستانی از این زیرساختها استفاده بهینه را ببرند.
وی با بیان اینکه با تشکیل این ستاد دستگاههای مسئول بهسرعت وارد عمل شدهاند تاکید میکند: جاده شهید کلانتری پذیرای بیشترین مسافران تابستانی دریاچه ارومیه بوده است. تمهیداتی اندیشیدهشده تا دهکده ساحلی چیچست، منطقه قالقاچی، منطقه کاظمداشی و دیگر مناطق حاشیهای نیز برای جذب گردشگر مهیا شوند.
حسینی راهاندازی سرویس بهداشتی و حمام در محلهای حضور گردشگران دریاچه ارومیه را ضروری میداند و میگوید: گلایههای بسیاری در این خصوص وجود دارد. بر این اساس، اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان در 3 نقطه اقدام به ایجاد ۳۰ باب سرویس بهداشتی کرده است.
وی درباره گلایه گردشگران برای فراهم نبودن زمینه حضور مناسب بانوان در دریاچه ارومیه عنوان میکند: با تمهیدات صورتگرفته زمینهای فراهم شده تا علاوه بر رعایت شئون اسلامی برای استفاده بانوان از دریاچه ارومیه، بهراحتی از ظرفیت گردشگری دریاچه استفاده کنند.
اختصاص اعتبار ویژه استانهای ساحلی به آذربایجان غربی
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان غربی با تاکید بر اینکه ایجاد زیرساختهای گردشگری و رفاهی در سواحل دریاچه عاملی برای تخریب محیط زیست نشود بیان میکند: آذربایجان غربی تا پیش از این اعتباری از بابت ساماندهی سواحل دریاچه ارومیه دریافت نمیکرد که با پیگیریهای مقام عالی استان مقرر شده از سال آینده آذربایجان غربی نیز همانند استانهای ساحلی از اعتبارات این حوزه برخوردار شود.
«علی مصطفوی» با تاکید بر لزوم ایجاد زیرساختهای گردشگری و امکانات رفاهی در سواحل دریاچه ارومیه میافزاید: اقدامات دستگاههای ذیربط در این خصوص باید کارشناسیشده باشد و طوری عمل نشود که تخریب محیط زیست را به دنبال داشته باشد.