رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت:
نگاهتان را به تولید تغییر دهید
در 2سال باقیمانده مسائل مهم کشور را «اولویتبندی» و اولویتها را یک به یک پیگیری کنید دولت در این 2سال باقیمانده، از حواشی و مسائل فرعی پرهیز کند
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی صبح روز گذشته در دیدار رئیسجمهور و اعضای هیأت دولت، با اشاره به لزوم قدرشناسی مسئولان از فرصت خدمت به مردم و ضرورت همکاری و همافزایی قوای سهگانه، «اقتصاد» و «فرهنگ» را دو مسئله مهم کشور خواندند و با تأکید بر توجه کامل مسئولان به «تولید داخلی» بهعنوان «کلید اصلی حل مشکلات موجود» نکات مهمی را درباره «رهایی کشور از وابستگی به درآمد نفت»، «توجه ویژه به بخشهای پیشران اقتصادی نظیر مسکن، کشاورزی و شرکتهای دانشبنیان»، «ضرورت تغییر نگاه به تولیدکننده بهعنوان رزمنده جنگ اقتصادی» و «لزوم جهتگیری و هدفگذاری پیشرفت اقتصادی به سمت تأمین عدالت و ریشهکنکردن فقر» بیان کردند و مسئولان وزارتخانهها و دستگاههای مرتبط با مقوله فرهنگ را به حساسیت بیشتر و مقابله جدی و هوشمندانه با هجوم همهجانبه دشمن به مبانی دینی، انقلابی و اخلاقی فراخواندند.
برکات هفته دولت
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، رهبر انقلاب اسلامی در ابتدای این دیدار با تبریک عید سعید غدیرخم و سالروز ولادت حضرت امام موسیبن جعفر علیهالسلام و همچنین هفته دولت و گرامیداشت یاد و خاطره شهیدان رجایی و باهنر، گفتند: هفته دولت شاخص و نشانهای است که با یادآوری خدمات و تلاشهای یکسال گذشته، از یک طرف میتواند مایه دلگرمی باشد و از طرف دیگر، چنانچه این تلاشها با دو شرط مهم «حرکت جهادی» و «نیت الهی» همراه شود، زمینهساز برکات زیادی در جامعه خواهد شد. حضرت آیتالله خامنهای یکی دیگر از برکات هفته دولت را «ارزیابی اعضای دولت از عملکرد یکساله خود و نقاط قوت و ضعف آن» برشمردند و افزودند: مسئولان باید دوران مسئولیت را که یک لطف الهی برای خدمت به مردم است، قدر بدانند و از این طریق، برای عرصه بسیار دشوار آخرت زاد و توشه فراهم کنند.
ایشان با اشاره به گذشت 6سال از عمر دولت، تأکید کردند: 2سال باقیمانده از دوران دولت، مدت زمان کمی نیست و باید به دور از گرفتارشدن در برخی آفات، مسائل مهم کشور را «اولویتبندی» و اولویتها را یک به یک پیگیری کرد.
رهبر انقلاب اسلامی یکی دیگر از آفات دولتها در طول سالهای مختلف را «گرفتارشدن به فروع و حواشی» دانستند و گفتند: دولت در این 2 سال باقیمانده، از حواشی و مسائل فرعی که متأسفانه با ظهور فضای مجازی، امکان آن بیشتر هم شده است، فاصله بگیرد و مسائل اصلی را در اولویت کاری خود قرار دهد.
اقتصاد و فرهنگ؛ 2اولویت اصلی کشور
رهبر انقلاب 2اولویت اصلی کشور را «اقتصاد» و «فرهنگ» برشمردند و در سخنانشان درباره موضوع اقتصاد با اشاره به تأثیرگذاری مشکلات موجود برطبقات ضعیف و متوسط، تولید داخلی را کلید اصلی حل این مشکلات خواندند و افزودند: البته بهدست آوردن و چرخاندن این کلید در قفل مشکلات اقتصادی آسان نیست اما باید این کار را انجام داد. حضرت آیتالله خامنهای علت نامگذاری امسال به نام «رونق تولید» را توجه به پیشبینیها درباره افزایش کارشکنیهای بیگانگان برشمردند و خاطرنشان کردند: بهترین مقابله با این دشمنیها، رونق تولید است که به فضل الهی در این زمینه حرکتی در بخشهای مختلف دیده میشود که به نوبه خود نشاندهنده ظرفیتهای بالقوه در سراسر کشور است، بنابراین مسئولان باید تولید داخلی را اساس کار قرار دهند.
ایشان سپس در تبیین اولویتها در زمینه اقتصاد، بر 3 مسئله تمرکز کردند: «قطع وابستگی به صادرات نفت خام»، «توجه به پیشرانهای اقتصادی که میتوانند موتور محرکه دیگر بخشها قرار گیرند» و «ضرورت تغییر نگاه مسئولان و دستگاهها به تولیدکنندگان».
رهبر انقلاب، درآمد آسان صدور نفت خام را بلایی بزرگ دانستند و یادآور شدند: این مشکل دیرینه واقعا به ضرر پیشرفت کشور تمامشده است.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به کشورهایی که بدون تولید یک قطره نفت، به پیشرفت چشمگیری دست یافتهاند، گفتند: حتی در شرایط غیرتحریمی نیز کنترل بازار نفت ازجمله قیمتگذاری و میزان خرید، دست مصرفکنندههای بزرگ دنیا یعنی کشورهای غربی است و آنها میتوانند براساس منافع خود و جهتگیریهای سیاسی تولیدکنندگان را تحت فشار بگذارند.
ایشان تبدیل نفت خام به فرآوردههای مختلف را راه اصلی رهایی از وابستگی به صادرات نفت خام برشمردند و افزودند: همچنان که بارها گفته شده است، میتوانیم با استفاده از اندیشمندان و صنعتگران، علاوه بر فرآوردههای فعلی نظیر گاز و بنزین، در آینده به ترکیبات و تولیدات دیگری دست یابیم که ارزش صادراتی آنها چندین برابر نفت خام باشد.
توجه به ساخت پالایشگاه
رهبر انقلاب اسلامی، توجه ویژه رئیسجمهور، وزارت نفت و دیگر دستگاهها را به ساخت پالایشگاه ضروری دانستند و افزودند: مشکل هزینه تولید پالایشگاه را نیز میتوان با نقدینگی موجود در کشور و مدیریت قوی حل کرد.
حضرت آیتالله خامنهای در زمینه رونق تولید، برخی بخشهای اقتصادی را دارای قدرت تحریک و فعالکردن بخشهای دیگر خواندند و گفتند: باید به بخشهای پیشران نظیر مسکن، کشاورزی، خودرو، لوازم خانگی و همچنین اقتصاد دانشبنیان توجه ویژه کرد چراکه فعالشدن هرکدام از اینها میتواند بخشهای مختلف دیگر را به حرکت وا دارد و حرکت عمومی اقتصادی کشور را به کلی متحول کند.
حضرت آیتالله خامنهای در نکته مهم دیگری، تغییر نگاه مجموعه دولت، مسئولان و دستگاهها به تولیدکنندگان را ضروری خواندند و با مقایسه تولیدکنندگان با رزمندگان سالهای دفاعمقدس، تأکید کردند: تولیدکنندگان، رزمندگان جنگ اقتصادی با دشمنان هستند و باید با این چشم به آنها نگاه کرد.
ایشان با انتقاد مجدد از مشکلات موجود بر سر راه ایجاد واحدهای تولیدی، گفتند: گاهی برای فعالیت یک واحد تولیدی باید نه از ۷خوان بلکه از ۷۰خوان عبور کرد که مسئولان باید این مشکل جدی حل شود و مقررات زائد و موانع تولید را رفع کرد.
رهبر انقلاب در همین زمینه، نگاه ویژه دولت به بنگاههای متوسط و کوچک را خواستار شدند و افزودند: این نگاه ویژه، رکن اصلی در اقتصاد مقاومتی است که همه مسئولان آن را پسندیدهاند و قول اجرا دادهاند که البته کارهایی هم شده است.
رونق تولید، نیازمند 4نهاده
حضرت آیتالله خامنهای خاطرنشان کردند: اگر به نکات گفتهشده اهتمام جدی شود، تحریمها واقعا به فرصت تبدیل میشود، همانگونه که در ماههای اخیر نیز چون واردات برخی کالاها دشوار شده، برخی مسئولان به شرکتهای دانشبنیان مراجعه کردهاند و مقداری از ظرفیتهای جوانان، شرکتهای دانشبنیان، جهاد دانشگاهی و مجموعههای تولیدی بهکار گرفته شده است.
رهبر انقلاب اسلامی در بخش دیگری از سخنانشان رونق تولید را نیازمند 4 نهاده دانستند: «نیروی انسانی»، «سرمایه»، «فناوری» و «مدیریت اقتصادی».
ایشان نیروی انسانی ایرانی را انصافا بینظیر برشمردند و گفتند: این واقعیت امروز مورد اذعان اندیشمندان برخی کشورهای دیگر نیز قرار دارد. رهبر انقلاب اسلامی، نقدینگی حداقل ۱۸۰۰هزار میلیاردی و نیز فناوری قابلقبول در بسیاری از زمینهها را 2 نهاده قابلقبول دیگر خواندند و افزودند: اما در بخش مدیریت اقتصادی با وجود تلاشهای قابل تقدیر، باید با حساسیت بیشتر برنامهریزی و عمل کرد تا مشکلات موجود در روند رونق تولید کاهش محسوس یابد.
حضرت آیتالله خامنهای شکلگیری نوعی تحرک در سالجاری در زمینههای تولید صنعتی، کشاورزی، انرژی، پتروشیمی و لوازم خانگی را امری مبارک خواندند و با تأکید بر لزوم تقویت کامل این حرکت افزودند: این واقعیت نشان میدهد کسانی که از بنبست در کشور حرف میزنند، کاملا اشتباه میکنند.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به اینکه این واقعیات باید انگیزه و امید و تلاش مدیران را افزونتر کند، یک نکته بسیار مهم را درباره هدف رونق و پیشرفت اقتصادی کشور بیان کردند. ایشان گفتند: از نظر اسلام، صِرفِ ثروتمندشدن کشور، مطلوب نیست بلکه هدفِ پیشرفت اقتصادی، تأمین عدالت اجتماعی و ریشهکنکردن فقر است وگرنه مانند کشورهای پیشرفتهای مثل آمریکا میشویم که طبقات ضعیف همچنان مشکلات عمیقی دارند.
غلبه بر جمهوری اسلامی با تحریم اقتصادی امکانپذیر نیست
رهبر انقلاب اسلامی در ادامه سخنان خود با اشاره به «فرهنگ» بهعنوان اولویت دیگر کشور، گفتند: در موضوع فرهنگ با حمله همهجانبه و جبهه وسیع بیگانگان مواجه هستیم و همه مسئولانی که با مسائل فرهنگ مرتبط هستند، باید به این موضوع توجه جدی داشته باشند.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: دشمنان نظام اسلامی صراحتا میگویند که غلبه بر جمهوری اسلامی و حاکمیت اسلام با جنگ نظامی و تحریم اقتصادی امکانپذیر نیست و باید با نفوذ فرهنگی و تأثیرگذاری بر ذهنها و مغزها و تحریک هوسها به این هدف رسید. ایشان با اشاره به اقدامات سازمانیافته ضدفرهنگی و ضدارزشی خاطرنشان کردند: باید مانع نفوذ این اقدامات سازمانیافته در تولیدات فرهنگی همچون هنر، سینما، کتاب و تئاتر شد.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه «ما معتقد به بستن فضای فرهنگی کشور نیستیم اما با ولنگاری فرهنگی بهشدت مخالفیم» گفتند: ما در شرایطی هستیم که جبهه مقابل ما و دستگاههای استکباری، همه امکانات فرهنگی و هنری خود را برای ضربهزدن به نظام اسلامی، بهکار گرفتهاند و ما باید برنامهریزی جدی در مقابل این جبهه داشته باشیم.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با اشاره به برخی اقدامات ضدفرهنگی سازمانیافته اما پنهان در جامعه، افزودند: باید دستگاههای فرهنگی اعم از وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت آموزش و پرورش، وزارت علوم و صداوسیما و حتی دستگاههای اطلاعاتی روی این مسائل بهشدت حساس باشند.
ایشان یکی از نکات مهم در عرصه امور فرهنگی را نقش مدیران ارشد و مدیران میانی دستگاهها برشمردند و تأکید کردند: اگر مدیران درخصوص مسائل دینی، فرهنگی و اعتقادی دستگاههای تحت مدیریت خود، علنا مراقبت و نقشآفرینی کنند، قطعا تأثیرگذار خواهد بود. ابراز نگرانی نسبت به مسئله حجاب بجا و صحیح است
رهبر انقلاب اسلامی ابراز نگرانی نسبت به مسئله حجاب در جامعه را، بجا و صحیح دانستند و خاطرنشان کردند: حجاب یک حکم شرعی و یک مسئله قانونی است و در این زمینه باید در درجه اول دستگاههای دولتی و حکومتی و مدیران آنها مراقبت کنند تا براساس قانون عمل شود.
حضرت آیتالله خامنهای رعایت موازین دینی و ظواهر مذهبی را از جانب مدیران در بدنه دستگاهها تأثیرگذار دانستند و گفتند: باید حرکت دینی در کشور تقویت شود که این موضوع به پیشرفتهای مادی نیز کمک خواهد کرد. ایشان در بخش دیگری از سخنان خود به لزوم تعامل، همکاری و همجهتی قوای سهگانه اشاره کردند و با تأیید سخنان رئیسجمهور مبنی بر ضرورت همافزابودن 3 قوه، افزودند: در برخورد با متخلفان باید منصفانه و عاقلانه و هوشمندانه عمل شود و دستگاههای نظارتی بهگونهای عمل کنند که از اقدامات آنها برداشتهای تبعیضآمیز و غرضآلود و مچگیری صورت نگیرد.
رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر اینکه قوه مجریه میاندار و عهدهدار وظیفه سنگین اداره کشور است، خاطرنشان کردند: همه باید به این واقعیت توجه کنند، البته مسئولان دولتی نیز باید صبر و تحمل خود را افزایش دهند و برای کوچکترین موضوع یا مشکلی، بیتابی نکنند.
«نترسیدن از دشمن» توصیه دیگر حضرت آیتالله خامنهای به مسئولان دولت بود که گفتند: برخی اوقات سخنانی را میشنوم که نشانه بیمناکبودن از دشمن است، درحالیکه از دشمن، واقعا نباید ترسید، زیرا این دشمن از ابتدای انقلاب اسلامی وجود داشته و هر کاری هم که توانسته کرده اما به موفقیت نرسیده است.
ایشان افزودند: آمریکا، اروپا و حتی شوروی سابق در این 40سال هر اقدامی را که میتوانستند علیه جمهوری اسلامی انجام دادند اما به نتیجه نرسیدند. البته آزار و اذیت و زحمت بهوجود آوردهاند ولی نتوانستهاند مانع از حرکت و پیشرفت نظام اسلامی شوند.
رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به پیشرفتها و افزایش تواناییهای جمهوری اسلامی در عرصههای سیاسی، دفاعی و اقتصادی تأکید کردند: دشمن هیچ غلطی نمیتواند بکند و 40سال دوم جمهوری اسلامی قطعا از 40سال اول، برای ما بهتر و برای دشمنان بدتر خواهد بود.
دولت هند در قبال مردم کشمیر منصف باشد
ایشان در بخش پایانی سخنان خود به موضوع کشمیر اشاره کردند و با ابراز ناراحتی از وضع مسلمانان این منطقه، گفتند: ما با دولت هند روابط خوبی داریم اما انتظار و توقع از دولت هند این است که سیاستی منصفانه در قبال مردم نجیب کشمیر در پیش بگیرد و به مردم مسلمان این منطقه زور گفته نشود.
رهبر انقلاب اسلامی وضعیت کنونی منطقه کشمیر و اختلافات هند و پاکستان در این زمینه را نتیجه اقدامات انگلیس خبیث به هنگام خروج از شبهقاره هند دانستند و گفتند: انگلیسیها برای استمرار درگیری در کشمیر، تعمدا این زخم را در این منطقه برجای گذاشتند.
روحانی: برای کاهش مصرف بنزین چارچوب مناسبی تصویب کردهایم
پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، حسن روحانی رئیسجمهور در سخنانی با اشاره به اقدامات بانک مرکزی و بخش اقتصادی دولت برای ایجاد آرامش در بازار گفت: قیمت ارز تا حدی متعادل شده، ضمن اینکه نسبت به تأمین کالاهای اساسی و ضروریات زندگی مردم اطمینان داریم. روحانی افزود: آمارها نشان میدهد از اردیبهشتماه امسال، تورم نقطه به نقطه و ماهانه رو به کاهش است. رئیسجمهور سیاست دولت را فروش فرآوردههای نفتی به جای فروش نفت خام اعلام کرد و افزود: برای این کار پالایشگاههای موجود را توسعه داده و پالایشگاههای جدید ایجاد خواهیم کرد.
رئیسجمهور گفت: در قدم اول توانستیم در زمینه نفت، گاز و گازوییل خودکفا شویم و به صادرات برسیم و امروز هم در زمینه بنزین خودکفا شده و بنزین صادر میکنیم. روحانی ادامه داد: باید مصرف بیرویه بنزین را کاهش دهیم که چارچوب مناسبی را در شورایعالی هماهنگی اقتصادی برای این هدف، تصویب کردهایم. رئیسجمهور با اشاره به دستور رهبر انقلاب درباره تغییر و اصلاح ساختار بودجه خاطرنشان کرد: هرچند در این مورد مقداری تأخیر داریم اما تحریم فرصتی برای تغییر ساختار بودجه بهوجود آورده است.
روحانی از کاهش بیکاری خبر داد و با اشاره به توسعه نقشآفرینی شرکتهای دانشبنیان، گفت: گردشگری نیز ۴۳درصد نسبت به سال قبل بیشتر و حدود ۳۰۰ هزار اشتغال در این حوزه ایجاد شده است. رئیسجمهور با اشاره به ضرورت همافزایی هر سه قوه تأکید کرد: اگر همه دستگاهها در کنار هم قرار بگیریم و همدیگر را یاری کنیم، با شتاب بیشتر از تحریمها عبور میکنیم، حل مشکلات مردم سریعتر میشود و آمریکا را به زانو درخواهیم آورد.