آمریکا بهدنبال استعمار استعمارگر
سفر جان بولتون به لندن و تشویق انگلیس به خروج بدون توافق از اتحادیه اروپا، با واکنش رسانههای انگلیسی روبهرو شده است
درحالیکه انگلیس قدم به قدم به روز موعود برای خروج از اتحادیه اروپا نزدیک میشود، دونالد ترامپ، مشاور امنیت ملی خود را به لندن فرستاد تا از حمایت اقتصادی آمریکا از انگلیسیها در فردای خروج از اتحادیه بگوید؛ پیامی که تصور میشد باید از سوی یک مقام اقتصادی آمریکا منتقل شود، نه یک مقام امنیتی.
انگلیس تنها 2ماه و نیم برای تعیین تکلیف چگونگی خروج از اتحادیه اروپا فرصت دارد و نخستوزیر جدید این کشور در سایه اختلاف با مقامهای اروپایی، اکنون رفته رفته از خروج بدون توافق سخن میگوید؛ موضوعی که نگرانی بسیاری از صاحبان مشاغل و کسبوکارهای کوچک و بزرگ را بهدنبال داشته است. بحث خروج بدون توافق در حالی جدیتر میشود که بوریس جانسون طی هفتههای اخیر یعنی در طول مدتی که درگیر رقابتهای درون حزبی برای رسیدن به کرسی نخستوزیری بود، بارها چنین گزینهای را رد کرده و احتمال وقوع آنرا «یک میلیون در برابر یک» برآورد کرده بود. جانسون اکنون نخستوزیر است و احتمالا دلیلی برای عمل به وعدهاش در مورد خروج از اتحادیه اروپا یا همان برگزیت نمیبیند.
پیام سفر بولتون در سفر به لندن اما شفاف بود؛ آمریکا درصورت عدمتوافق میان انگلیس و اتحادیه اروپا، کنار انگلیس خواهد بود. بولتون در دیدار با جانسون گفت که آمریکا در چنین شرایطی که بهمعنای از دست رفتن بازارهای اروپایی برای انگلیس خواهد بود، بازار خود را «بخش به بخش» به روی انگلیس خواهد گشود تا اقتصاد این کشور دچار مشکل نشود. رفتار بولتون طی حضورش در انگلیس بسیار سخاوتمندانه بود و او بارها تأکید کرد که انگلیس در صف هرگونه توافقی با آمریکا در ردیف اول خواهد بود. او همچنین قول داد دولت آمریکا «به سرعت» یک سری توافقنامه تجاری را با دولت انگلیس نهایی کند.
چهره امنیتی؛ وعده اقتصادی
اما برای بسیاری سؤال این است که چرا جان بولتون که اکنون معمار استراتژی آمریکا در زمینه امنیت ملی و بخش مهمی از سیاست خارجی این کشور به شمار میرود، برای اعلام حمایت اقتصادی آمریکا از انگلیس به لندن سفر کرد؟ پاسخ او در نشست خبری با خبرنگاران انگلیسی اما پاسخی تازه بود. او گفت که برای آمریکا حفظ ثبات اقتصادی انگلیس بخشی از تعهد امنیتی است که آمریکا به این کشور دارد. واقعیت اما چیز دیگری است. خبرنگار روزنامه گاردین چاپ لندن که در این نشست حضور داشته در گزارشی از 2توافق میان بولتون و جانسون خبر میدهد که هر دو برای آمریکا جنبه امنیتی دارند. در واقع آمریکا بهدنبال کمک به نخستوزیر انگلیس در بحران بیسابقه کنونی است و در مقابل فعلا از او 2خواسته دارد؛ یکی تجدیدنظر در حضور شرکت چینی هوآوی در بازار انگلیس و دیگری همراهی انگلیس با آمریکا برای مقابله با ایران.
به نوشته گاردین، بولتون درباره مورد اول به خبرنگاران گفته است که جانسون پذیرفته در مورد حضور هوآوی در پروژه شبکه اینترنت نسل 5انگلیس، به «خانه اول» بازگردد و این قرارداد را مورد بازبینی قرار دهد؛ گفتهای که احتمالا بهمعنای پایان حضور غول فناوری مخابراتی چین در انگلیس خواهد بود. چین طی یک سال گذشته به دردسر بزرگ آمریکا تبدیل شده و یک جنگ تمام عیار تجاری میان این دو کشور در جریان است. بر همین اساس، دولت ترامپ در تلاش برای ضربه زدن به اقتصاد چین از هر موقعیتی استفاده خواهد کرد.
طبق گزارش گاردین، بولتون در مورد همراهی انگلیس با آمریکا برای مقابله با ایران هم گفته که موفق شده نظر جانسون را برای پیوستن نیروی دریایی انگلیس به نیروهای آمریکایی در خلیجفارس جلب کند. این به معنای دور شدن بیش از پیش انگلیس از اروپا و حضور این کشور زیر چتر امنیتی آمریکاست. گام بعدی در همراهی نخستوزیر جدید انگلیس با آمریکا حتی ممکن است خروج از توافق هستهای با ایران باشد که یکی از مهمترین دستاوردهای سیاست خارجی اتحادیه اروپا به شمار میرود؛ اتفاقی که به کلی انگلیس را از مدار اروپا خارج میکند و به مدار آمریکا میکشاند.
مستعمره استعمارگر
آنچه طی سفر بولتون به لندن گذشت، دیروز واکنش روزنامههای مهم انگلیس را بهدنبال داشت. یکی از نویسندگان گاردین در یادداشتی بولتون را متخصص تغییر رژیم خواند و ماموریت او را انجام تغییر رژیم در انگلیس دانست. سیمون تسدال در یادداشت خود، بولتون را در از بین بردن توافقنامههای بینالمللی بیرقیب میداند و برای اثبات ادعای خود به توافق هستهای با ایران و توافقنامه آبوهوایی پاریس اشاره میکند.
سیمون تسدال نوشته است: «بولتون برای توافق خرید و فروش سوسیس و مرغ به لندن نیامده است. آنچه بولتون بهدنبال آن است، سوءاستفاده از به قدرت رسیدن راستهای افراطی در انگلیس است؛ وضعیتی که باید آن را کودتای جناح راست خواند. او بهدنبال استفاده از این موقعیت به نفع آمریکا و ترامپ است. بهطور خلاصه، کشوری که زمانی مستعمره ما بوده اکنون آمده تا انگلیس را استعمار کند.»
تسدال همراهی دولت انگلیس با آمریکا در ماجرای هوآوی و مقابله با ایران را نشانه استیصال بوریس جانسون در بحران برگزیت دانسته و هشدار داده که انگلیس نباید بخشی از هژمونی آمریکا در جهان باشد.
اسکاتلند و ایرلند شمالی در مسیر جدایی
روزنامه فایننشالتایمز نیز در سرمقالهای با توجه به اعلام حمایت آمریکا از جانسون در خروج از اتحادیه بدون توافق، نسبت به چنین وضعیتی هشدار داده است. فایننشال تایمز ضمن اشاره به آسیبهای وارده به اقتصاد انگلیس پس از خروج بدون توافق، در مورد احتمال جدایی اسکاتلند و ایرلند شمالی نیز هشدار داده است. به نوشته این روزنامه، گوردون براون و جان میجر، نخستوزیران پیش از جانسون، هشدار دادهاند که این دو کشور با برگزیت بدون توافق موافق نیستند و همین موضوع میتواند بحث برگزاری همهپرسی برای استقلال آنها را جدیتر کند.
فایننشالتایمز در سرمقاله خود از نمایندگان مجلس خواسته است با تصویب طرحی، مذاکرات برگزیت را متوقف و روند آن را به تعویق بیندازند تا در مرحله بعدی بتوانند راهکاری برای جلوگیری از خروج بدون توافق پیدا کنند. این روزنامه همچنین پیشنهاد برگزاری یک همهپرسی دیگر برای برگزیت را مطرح کرده که این روزها در سایه آشفتگی بیسابقه در اقتصاد و سیاست انگلیس، جدیتر شده است.
ترامپ، مار آمریکایی
روزنامه ایندیپندنت نیز در یادداشتی، هدف از سفر بولتون به لندن را بهرهگیری از موقعیت ضعف انگلیس به نفع دولت ترامپ دانسته است. تام پک، ستوننویس ایندیپندنت، دونالد ترامپ را به «مار» تشبیه کرده است؛ ماری که به نوشته او بیرون خانه پیرزنی رنجور و در حال مرگ افتاده بود و به کمک پیرزن از مرگ نجات یافت اما پس از آن، پاداش پیرزن را با نیش مرگآورش داد. پک معتقد است که مردم آمریکا ترامپ و افراد تندرویی همچون جان بولتون را خود به قدرت رساندند و این افراد اکنون در حال از پا در آوردن آمریکا هستند.
در این یادداشت، پذیرش پیشنهاد بولتون برای انعقاد یک معاهده تجاری میان انگلیس و آمریکا در برابر برگزیت بدون توافق، خیانت بزرگ بوریس جانسون به انگلیس خوانده شده که میتواند اقتصاد این کشور را به نابودی بکشاند؛ چرا که هرگز چنین توافقی نمیتواند جایگزین اروپا بهعنوان شریک اول اقتصادی انگلیس باشد.