• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
سه شنبه 15 مرداد 1398
کد مطلب : 70741
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/8RN5
+
-

آینده «سینما بهمن» در ابهام

تعیین تکلیف ساخت ساختمان تجاری به‌جای سینما بهمن بر اساس قانون بعد از توافق با شهرداری به عهده کمیسیون ماده 5 خواهد بود

شهری
آینده «سینما بهمن» در ابهام

سینما بهمن شیراز که قدیمی‌ترها آن را به نام سینما مترو می‌شناختند، به طور کامل تخریب و آوار آن نیز از محل تخلیه شد.
 به گزارش ایرنا، پیش از این، آتش‌سوزی این سینما واقعه‌ای نگران‌کننده برای دوستداران فرهنگ شیراز تلقی شده بود، اما این بار، دیگر اثری از ویرانه سینما نیز باقی نماند. 

شامگاه پنج‌شنبه ۹ خردادماه گذشته، شعله‌های آتش به جان سینما مترو شیراز افتاد و بخش‌هایی از این سینمای قدیمی را خاکستر کرد. به گفته برخی شاهدین، بقایای این سینما نیز در روزهای اخیر به طور کامل تخریب و آوار آن از محل خارج شده است. 


مجوز شهرداری و تخریب کامل

شهردار منطقه 2 شیراز درباره این سینما قدیمی گفت: قبل از آتش‌سوزی سینما بهمن، مالک این مجموعه بارها درخواست تخریب را به شهرداری منطقه ارائه داده، اما هرگز با این مساله موافقت نشده بود. 

«مهران بهرامی‌نژاد» با بیان این‌که مالک این سینما از اوایل خرداد ۹۸ بدون دریافت مجوز اقدام به تخریب سینما بهمن کرده بود که در نهایت منجر به آتش‌سوزی این محل شد افزود: بعد از این آتش‌سوزی بخش‌هایی از سقف و دیوارهای سینما بهمن شیراز فروریخت که در پی ‌این موضوع بار دیگر مالک مجموعه درخواست تخریب خود را به شهرداری منطقه ارائه کرد. 

وی ادامه داد: بعد از آتش‌سوزی سینما بهمن و در پی‌ درخواست مالک، شهرداری منطقه با تخریب کامل سینما بهمن که بخش زیادی از آن در آتش‌سوزی نابود شده بود، موافقت کرد. حدود 2 هفته پیش، مجوز تخریب کامل و آواربرداری این محل صادر شد. 

بهرامی‌نژاد اضافه کرد: در مجوز صادره قید شده است که سردر ورودی سینما بهمن که یکی از نمادهای شهر شیراز است، نباید تخریب شود و همچنین با مهاربندی زیر نظر ناظران شهرداری به گونه‌ای که به ساختمان‌های مجاور آسیب نرساند، عملیات تخریب کامل و آواربرداری انجام شود. شهردار منطقه 2 شیراز در ادامه بیان کرد: بعد از تخریب کامل و جمع‌آوری بقایا تعیین تکلیف نهایی در کمیسیون ماده 5 انجام خواهد شد. 

او با بیان این‌که کاربری این محل فرهنگی تعیین شده است گفت: مالک مجموعه تقاضای تغییر کاربری این مجموعه را دارد، اما شهرداری با این درخواست موافقت نکرده است. بهرامی‌نژاد عنوان کرد: مالک این مجموعه اکنون درخواست دارد که با وجود ساخت سینما در این محل، مجوز تجاری در بخش‌هایی از این زمین نیز به او داده شود که هنوز با این درخواست موافقتی صورت نگرفته است و تعیین تکلیف آن بر اساس قانون بعد از توافق با شهرداری به عهده کمیسیون ماده 5 خواهد بود. 
 

 سینما مترو و تاثیرگذاری‌اش بر فرهنگ شیراز

پیش از این رخداد نگران‌کننده برای دوستداران فرهنگ و هنر استان فارس، «سیروس رومی» نویسنده، پژوهشگر و روزنامه‌نگار استان، احداث سینما مترو در سال ۱۳۴۴ در خیابان زند شیراز را سرآغاز فصلی تازه در هنر هفتم و تأثیرگذاری آن بر مراودات مردم و خصوصاً نخبگان این شهر عنوان کرده و گفته بود: با ایجاد سینما مترو حتی خوراکی‌های مورد استفاده تماشاچیان تغییر کرد و از نان و دوپیازه آلو (نان و دوپیازه سیب‌زمینی) به فالوده و کتلت تبدیل شد. 

وی ادامه داد: فروشنده‌ای در مجاورت سینما مترو به نام موسیو بود که مغازه‌ای کوچکی داشت و ساندویچ کتلت می‌فروخت و به گفته بسیاری از هم‌دوره‌ای‌های من، هنوز خوشمزه‌تر از کتلت موسیو نخورده‌اند. 

رومی با اشاره به این‌که سینما مترو و پاساژی که این سینما در آن احداث شد دیدگاه مردم شیراز را تغییر داد و تاثیرات شگرفی در ارتباطات آن دوره ایجاد کرد افزود: فالوده‌بندی به نام نگرو در این محل ایجاد شد که برای اولین بار فالوده‌های رنگی در شیراز می‌فروخت و چند مغازه پوشاک زنانه نیز در این پاساژ وجود داشت که چند فروشنده خانم در این مغازه‌ها مشغول به کار شدند که به نظر من قبل از این، اشتغال زنان در این گونه مشاغل در شیراز سابقه
 نداشت. 


پاتوقی برای روشنفکران دهه 40

نویسنده  کتاب شش‌جلدی «تاریخ مطبوعات فارس» اظهار کرد: در مجموع، سینما مترو و محدوده مجاور این مکان به محلی مدرن و رفته‌رفته به پاتوق روشنفکران در نیمه دوم دهه ۴۰ تبدیل شد. 

وی با بیان این مسأله که فردی به نام نوشاد در پیاده‌رو مقابل سینما مترو دکه داشت و اقدام به فروش روزنامه و کتاب می‌کرد گفت: این محل با گذر از ساعات میانه روز کم‌کم شلوغ و به پاتوق روشنفکران، هنرمندان، نویسندگان، شاعران و ورزشکاران شیرازی تبدیل می‌شد. 

رومی با اشاره به این‌که فاصله بین سینماهای خیابان زند محل پیاده‌روی اغلب شیرازی‌ها و قشر روشنفکر بود ادامه داد: گذر پیاده‌رویی با مرکزیت سینما مترو و با طی کردن چهارراه زند، سینما مهتاب و مسیر برگشت تا سینما مایاک در خیابان انوری ایجاد شده بود و در مجموع سینما مترو و محدوده‌ای که به واسطه آن ایجاد شد نقشی هویتی در تاریخ شیراز داشت. 

حالا با آتش‌سوزی، تخریب و آواربرداری سینما بهمن (مترو سابق) دیگر سند زنده خاطرات قدیمی این بخش از شهر شیراز در محاق بی‌توجهی قرار گرفته است. 
 

این خبر را به اشتراک بگذارید