دیابت؛ ششمین عامل مرگ و میر در آذربایجانغربی
ابتلا به دیابت در استان 0/17 درصد بیشتر از میانگین کشوری است
دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیک است که به علت کمبود یا نبود انسولین یا اشکال در کارکرد آن ایجاد میشود. هر 3 نوع دیابت نوع یک با عامل توقف تولید انسولین، نوع ۲ با عامل مقاومت نسبت به انسولین و دیابت حاملگی خطرناک هستند و مشکلات اساسی را برای بیمار و اطرافیان در پی دارند.
به گزارش ایسنا، در سالهای اخیر، اقدامات بسیار موثری برای پیشگیری و کنترل بیماری در ایران انجام شده که آذربایجان غربی نیز در برخی از آنها پیشتاز بوده است. ولی آگاهی از روشها، خودداری از تداوم فاکتورهای پیشبیماری دیابت و همچنین خودمراقبتی از جمله مهمترین راههای پیشگیری و کنترل دیابت به شمار میرود.
عوامل ابتلا به دیابت
رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی آذربایجان غربی گفت: بیماری دیابت پیامدهای خطرناکی در کلیهها، چشمها، سیستم قلبی و عروقی و عصبی دارد و شیوه سالم زندگی و خودمراقبتی مهمترین عامل در پیشگیری از آن به شمار میرود. «جواد آقازاده» تغذیه نامناسب و تحرک فیزیکی ناکافی را به عنوان عوامل مهم مستعدکننده به بیماری دیابت عنوان کرد و ادامه داد: خودمراقبتی یکی از اصول پیشگیری از بیماریهاست و اتخاذ شیوه زندگی سالم از بسیاری بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت میکاهد.
وی اظهار کرد: یکی از مهمترین تهدیدکنندههای مردم در خصوص بیماری دیابت، اطلاع نداشتن بخش عظیمی از مبتلایان در خصوص ابتلا به این بیماری است که امیدواریم با اطلاعرسانیهای صورتگرفته این مشکل حل شود. امروزه بیماریهای غیرواگیر مهمترین عامل به خطر انداختن سلامت انسانهاست که با وجود هزینههای کم پیشگیری از آنها از جمله در خصوص بیماری دیابت، هزینههای درمان بسیار زیادی دارند.
این مسئول تاکید کرد: علاوه بر هزینههای درمان، عوارض بیماریهای غیرواگیر برای افراد مبتلا و خانوادههای آنها بسیار زیاد است در حالی که میتوان با زندگی سالم و پیشگیری از بروز این بیماریها، از این هزینهها به میزان زیادی کاست. آقازاده گفت: مهمترین عوارض بیماری دیابت، مشکلات کلیه، مشکلات چشمی، مشکلات رشتههای عصبی و بیماری قلبیعروقی است. دیابت یک بیماری مزمن است و زمانی بروز میکند که توانایی لوزالمعده در ترشح انسولین کم شود یا از بین رفته باشد یا بدن نتواند به طور موثر از انسولین ترشحشده توسط لوزالمعده استفاده کند.
بیاطلاعی بسیاری از شهروندان از بیماری
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتیدرمانی آذربایجان غربی هم گفت: میتوان با بهبود روش و سبک زندگی بهویژه دوری از اقدامات زمینهساز بیماری دیابت از جمله کاهش اضطراب و نگرانیهای روزمره زندگی و استفاده از خوردنیها و نوشیدنیهای دارای کالری کم، چربی و قند مناسب روند بروز بیماری دیابت را کنترل یا زمینه پیشگیری از بروز این بیماری را فراهم کرد.
«رسول انتظارمهدی» افزود: دیابت ششمین علت مرگ و میر در استان طی سال گذشته بوده که این موضوع لزوم توجه ویژه به این بیماری خطرناک را نشان میدهد. طبق آمار، دهها هزار نفر در آذربایجان غربی به بیماری دیابت مبتلا هستند ولی تعداد زیادی از این افراد، از بیماری خود خبر ندارند و همین امر مشکلات افراد را دوچندان میکند. وی بیان کرد: آشنایی با اصول پیشگیری و اجرای این اصول در زندگی روزمره میتواند تا میزان زیادی از بروز بیماری دیابت در افراد مختلف بکاهد و این امر نیازمند همراهی همه شهروندان است.
خدمات رایگان به بیماران دیابتی
رئیس جهاد دانشگاهی آذربایجان غربی که نخستین درمانگاه تخصصی دیابت را در ارومیه راهاندازی کرده است، گفت: دیابت یک بیماری کشنده و پنهان است و بر اساس غربالگریهای به عمل آمده حدود ۵۰ درصد مردم مبتلا به دیابت در استان از بیماری خود بیخبر هستند که بر اساس میانگین کشوری درصد ابتلا به دیابت در استان 17/ 0 درصد بیشتر از میانگین کشوری است. «امین رستمزاده» افزود: با ارائه خدمات پانسمان زخم پای دیابتی در استان و مراجعه بیماران تاکنون از قطع عضو ۲۵۰ نفر از بیماران دیابتی جلوگیری شده است.
وی با بیان اینکه هزینه درمان دیابت جزء پرهزینهترین بیماریهاست و رویکرد جهاد دانشگاهی بر پیشگیری، کنترل و سپس درمان مبتنی است، اظهار کرد: جهاد دانشگاهی بر اساس رسالت جهادی و تخصصی وارد حوزه درمان و ترمیم زخم پای دیابتی به صورت علمی شده است که با این رویکرد، تنها مرکز تخصصی دیابت در شمال غرب کشور به شمار میرود.
وی بیان کرد: به مناسبت سیونهمین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی درمانگاه تخصصی پزشکی دیابت و زخم پای دیابتی از 12 مرداد به مدت یک هفته، همه خدمات خود را با ۳۰ درصد تخفیف ارائه میکند. خدمات ویزیت تخصصی برای بیماران تحت پوشش بیمهای خدمات درمان تامین اجتماعی و بیمه نیروهای مسلح و آزاد و همچنین خدمات پرستاری و ترمیم و پانسمان زخم بیماران دیابتی در این مرکز ارائه میشود.
رستمزاده ادامه داد: خدمات مشاوره تغذیه برای بیماران دیابتی در روزهای پنجشنبه به صورت رایگان در مرکز تخصصی دیابت و زخم پای بیماران دیابتی صورت میگیرد؛ همچنین طرحهای رایگان تست قند خون و فشار خون غربالگری در روزهای پنجشنبه در این مرکز به صورت رایگان صورت میگیرد. این مسئول بیان کرد: درمانگاه تخصصی دیابت شمال غرب کشور با تلاشهای این نهاد، کار خود را در سال 95 در ارومیه آغاز کرد و این درمانگاه در راستای ارائه خدمات به بیماران دیابتی به صورت تخصصی ایجاد و راهاندازی شده است.
ضرورت تغییر سبک زندگی
یک کارشناس بهداشتی با اشاره به لزوم توجه به علائم دیابت گفت: دیابت ممکن است سالها مخفی باقی بماند و تشخیص داده نشود ولی شایعترین علائمی که میتواند در بیمار دیابتی دیده شود، شامل پرنوشی، پرخوری، پرادراری و کاهش وزن شدید غیر قابل توجیه است.
«علی افشانی» درباره عوارض دیابت اظهار کرد: بیماریهای قلبیعروقی، فشار خون بالا، انواع نارساییهای قلبی، بیماریهای چشمی، بیماریهای کلیوی، بیماریهای دستگاه عصبی و پای دیابتی از جمله این عوارض به شمار میروند.
افشانی بیان کرد: هرچند داروهای خوراکی پایینآورنده قند خون و انسولین در اختیار هستند ولی رکن اساسی و کلیدی درمان دیابت، تحرک بدنی، رعایت توصیههای تغذیهای و کاهش وزن در افراد دارای اضافهوزن یا چاقی است. وی تاکید کرد: تغییر سبک زندگی و استفاده نکردن از غذاهای آماده، شیرینیها و غذاهای شیرین از جمله موارد پیشگیری به شمار میرود که رعایت آن برای همه مردم ضروری است.