خاک هوای اهواز، 60 برابر حد مجاز
روز گذشته گرد و غبار در آسمان اهواز به 60 برابر حد مجاز رسیده است
رسول عودهزاده/ اهواز- خبرنگار
آفتاب اهواز در بند خاک است و نفسها در بند سینه. سرفهها فریاد اعتراض به ناکارآمدی طرحهای مقابله با ریزگردهاست. نمایشگر هواشناسی در فلکه سید خلف اهواز دیگر فضایی برای بالا رفتن ندارد. همین نمایشگر اما گرد و غبار در آسمان اهواز را 7 هزار و 135 میکروگرم بر متر مکعب یعنی بیش از 60 برابر حد مجاز و فوقخطرناک نشان میدهد. امروز بوی خاک نخستین تجربه رویارویی اهوازیها با هواست و بعد از آن تصاویر غبارآلود شهری که پشت لایههای ضخیم گرد و خاک محو به نظر میرسد. به هر داروخانهای که میروی با یک جمله مواجه میشوی: ماسک تمام شده است. برق بعضی مناطق قطع شده است . همه تصاویر شهر محو و تار است و دیگر آفتاب روی برگهای براق درختان نخل نمیدرخشد. خودروها هم با چراغ روشن حرکت میکنند و حتی با این وضع هم دید درستی ندارند. کاهش دید افقی حمل و نقل هوایی را هم با مشکل مواجه کرد، به طوری که همه پروازهای روز گذشته فرودگاه اهواز لغو شد.
رفت و آمد در هوای خطرناک
یک خانم خانهدار که برای خرید ناچار شده هوای آلوده را به جان بخرد، میگوید: در این هوای آلوده چه کسی به فکر مادران شاغل است؟ وقتی مهدهای کودک و مدارس تعطیل میشوند، اما مادران شاغل مرخصی استحقاقی ندارند، تکلیف بچههایشان چه میشود؟
شهروند دیگری هم تصریح میکند: مدیریت بحران ادارهها را تعطیل نمیکند و کارمندان مجبورند در هوای خطرناک رفتوآمد کنند. آن وقت در مناطق مختلف شهر ماسک توزیع میشود که مثلا سلامت مردم تضمین شود؟ به نظر میرسد توزیع ماسک بیشتر یک حرکت نمایشی است. دانشجویی به نمایشگر پایش آلودگی فلکه سید خلف اشاره میکند و میگوید: انگار این سامانه هم از وضع ما تعجب کرده است. این نمایشگر بیشتر از عدد 500 را نشان میدهد و باید افسوس بخوریم که با وجود همه مشکلات ناشی از ریزگردها اطلاع درستی هم درباره میزان آلودگی نداریم.
َبازار تعطیل خوزستان
ریزگردها در شرایطی بر خانه و کاشانه خوزستانیها میبارند که فقط یک ماه به پایان سال مانده است. عضو شورای شهر اهواز این موضوع را موجب بروز مشکلات اقتصادی در زندگی مردم میداند و میگوید: تأثیر گرد و خاک تا حدی است که موجب کاهش عرضه و تقاضا و تاثیر بر سطح زندگی شهروندان شده است. اسکندر لطفعلیزاده میافزاید: در آستانه عید مغازهداران اهوازی هم در فروش اجناس خود مشکل دارند و سرمایهگذاری و تولید هم به تبع این وضع به مشکل برمیخورد .
نهالکاری در کانون ریزگردها
اوایل بهمن هم گرد و غبار بیشتر نقاط خوزستان را دربرگرفت و غلظت آن در برخی نقاط تا 66 برابر حد مجاز گزارش شد. همان موقع مسئولان هواشناسی استان اعلام کردند این پدیده در حال سرایت به شمال خوزستان است و گرد و خاک تقریبا همه شهرهای استان را فرا خواهد گرفت . با توجه به همین وضع بحرانی، رفع کانونهای داخلی ریزگرد در استان در دستور کار و نهالکاری در کانونهای بحرانی و فوقبحرانی در حال انجام است. استاندار خوزستان با بیان اینکه کانونهای ریزگرد به مراتع و جنگل تبدیل میشود تا علاوه بر مهار ریزگردها، مورد استفاده اهالی منطقه هم قرار گیرد میگوید: کاشت نهال اولویت ماست و حقابههای محیط زیستی کانونهای ریزگرد به هیچ عنوان نباید غیر از مقابله با کانونهای ریزگرد و کاشت نهال صرف کار دیگری شود. غلامرضا شریعتی میافزاید: در چند روز گذشته آب به تالاب منصوره (یکی از کانونهای بحرانی ریزگرد) رسیده و این تالاب مرطوب شده است. با وجود این اقدامات اما خوزستان یکی از کمبارشترین سالهای خود را تجربه میکند؛ روندی که اگر ادامه یابد علاوه بر تشدید کانونهای ریزگرد، تامین آب آشامیدنی و کشاورزی استان را هم با مشکل مواجه میکند. خشکسالی و انتقال آب وضع و حال کارون را وخیم کرده و به گفته شریعتی، دبی آب کارون امسال نزدیک به نصف شده است. مردی که دشداشه به تن دارد خانههایی را از فاصله حدود ٢٠٠ تا ٣٠٠ متری رودخانه نشان میکند و میگوید: چیزی حدود ١٠ سال پیش، تمام این خانهها درست کنار آب کارون قرار داشتند، اما حالا کارون به اندازه همه این فاصله خشکیده و کمعرض شده است و هوا هم به همان اندازه تیره و تارتر.
تعطیلی مدارس 27 شهرستان
غلظت گرد و غبار در رامشیر، حمیدیه 305، ماهشهر 271 و هندیجان 186 است. غلظت ریزگردها در آسمان آبادان هم 232، امیدیه 308، اندیمشک 9985، بندر امام خمینی (ره) 134، بهبهان 435، خرمشهر 237، دزفول 10هزار، سوسنگرد 349، شادگان 164 و شوش 3170 میکروگرم بر متر مکعب گزارش شده است.این درحالی است که حد مجاز غلظت ریزگردها در هوا150 میکروگرم بر متر مکعب است. اداره کل مدیریت بحران استانداری خوزستان روز گذشته به دلیل پیشبینی گرد و خاک مدارس 27 شهرستان خوزستان از جمله اهواز را تعطیل کرد و ادارهها را هم نیمهتعطیل.