• پنج شنبه 6 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 16 شوال 1445
  • 2024 Apr 25
چهار شنبه 9 مرداد 1398
کد مطلب : 69630
+
-

مزارع سیب‌زمینی اردبیل، تشنه آب

محدودیت توزیع آب از سد یامچی به مزارع دشت اردبیل، سیب‌زمینی‌کاران را با مشکلات زیادی مواجه کرده است

کشاورزی
مزارع سیب‌زمینی اردبیل، تشنه آب

در حالی که بسیاری از تولیدکنندگان سیب‌زمینی در دشت اردبیل از کمبود منابع آب و نرسیدن این منبع ارزشمند به مزارع دادشان به آسمان بلند شده، برداشت سیب‌زمینی آن هم به شکل زودهنگام در برخی مناطق استان اردبیل وضعیت متفاوتی را در پایتخت سیب‌زمینی ایران رقم زده است. 

یکی از کشاورزان اردبیلی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: زمانی که قیمت سیب‌زمینی بالا می‌رود داد همه بلند می‌شود در حالی که سال‌های سال بود که ما سیب‌زمینی را به نرخ بسیار کم می‌فروختیم اما صدای هیچ‌کس بلند نمی‌شد. 
 «مهرور دیجوجین» بیان کرد: کلزایی که امروز جهاد کشاورزی تبلیغ کاشت آن را می‌کند بیشتر از سیب‌زمینی آب‌بری دارد ولی معلوم نیست به چه دلیلی به جای سیب‌زمینی به عنوان محصول استراتژیک تبلیغ کاشت کلزا می‌شود که مصرف آب آن نیز بالاست. 

وی با اشاره به این‌که اکثر کشاورزان بدهکار بانک کشاورزی یا توزیع‌کنندگان بذر و سموم هستند، تاکید کرد: اگر در همین دشت اردبیل طی چند روز آینده آبی به مزارع سیب‌زمینی نرسد همه محصول از بین خواهد رفت و آن وقت است که باید سیب‌زمینی را 15 تا 20 هزار تومان خرید. عده‌ای نمی‌خواهند مشکلات کشاورزان را با تمام وجود باور کنند. 


قطع آب و ضرر هنگفت به مزارع 

یکی دیگر از زارعان گرجانی اظهار کرد: چه ضرورتی دارد در کنار پرداخت آب‌بها بخواهند از ما حق مشارکت نیز بگیرند در حالی که وضعیت کشت و زرع ما اصلاً مناسب نیست و شرکت آب منطقه‌ای سعی دارد به زور هم که شده خواسته‌های خود را اعمال کند. 

 «اکبر نقی‌پور» ادامه داد: زمانی که ما با مدیریت آب اردبیل قرارداد بستیم به ما وعده تأمین آب 4 تا 5 نوبتی را تا مردادماه داده بودند اما به یک‌باره اعلام کردند در اوج عمل‌آوری محصول آبی نمی‌دهند که این خود بزرگ‌ترین فاجعه را در دشت اردبیل و در تولید سیب‌زمینی رقم خواهد زد. همه کشاورزان خواستار تامین یک نوبت آب هستند که فرماندار اردبیل و مسئولان امر قول دادند حداقل یک نوبت آب را به مزارع دشت اردبیل برسانند تا مشکلی از این بابت متوجه کشاورزان نشود. 

 «ابراهیم قربان‌پور»، یکی دیگر از زارعان دشت اردبیل، به راه‌اندازی سیستم‌های نوین آبیاری در برخی مناطق اشاره و اظهار کرد: مشکلی که در این زمینه وجود دارد عدم نگهداری تاسیسات است که به معنای واقعی خسارات جبران‌ناپذیری را به کشاورزان تحمیل کرده است. ما به دلیل ممنوعیت برداشت در دشت اردبیل نمی‌توانیم از آب‌ چاه‌ها استفاده کنیم در حالی که در برخی مناطق نظیر نیار به دلیل موجود بودن این شرایط برداشت زودهنگام سیب‌زمینی شروع شده و کشاورزان سعی می‌کنند این برداشت را به منظور وضعیت بازار انجام دهند. 
 

کشاورزان در پرداخت بهای آب مصرفی قصور می‌کنند 

یکی از مسئولان شرکت آب منطقه‌ای اردبیل با اشاره به محدودیت توزیع آب از سد یامچی به مزارع دشت اردبیل، اظهار کرد: به دلیل وضعیت جوی و شرایط اقلیمی ما امسال اولویت توزیع را به شرب اختصاص دادیم و به معنای واقعی نمی‌توانیم آبی را از این به بعد در اختیار کشاورزان دشت اردبیل قرار دهیم. 

«رضا عیسی‌لو» بیان کرد: ما از کشاورزان خواسته‌ایم در کنار توجه به تغییر الگوهای کشت زراعت خود را از بهاره به پاییز تغییر دهند چراکه ما به مرحله‌ای از ذخایر آبی رسیده‌ایم که امکان توزیع این منابع در بخش کشاورزی وجود ندارد. در حال حاضر باید ذخیره 24 میلیون مترمکعبی آب را در پشت سد یامچی در 2 ماه باقی‌مانده از فصل زراعی با اولویت شرب تخصیص دهیم و در این شرایط سخت نمی‌توان بیش از این به سمت تأمین منابع آب در بخش کشاورزی رفت. 
 

اجازه نمی‌دهیم کشاورزان در تولید سیب‌زمینی‌ متضرر شوند

فرماندار اردبیل هم گفت: با تامین یک نوبت آب برای مزارع سیب‌زمینی در روزهای آینده اجازه نخواهیم داد تولیدکنندگان این محصول استراتژیک متضرر شوند. «جواد زنجانی» اظهار کرد: با توجه به وضعیتی که در حوزه ذخیره منابع آب در پشت سدها داریم و اولویت تأمین آب شرب با همکاری مسئولان استانی و شهرستانی و کمک مدیریت امور آب و همراهی کشاورزان یک نوبت آب به مزارع سیب‌زمینی تا چند روز آینده اختصاص می‌یابد. باید از سال زراعی آینده و با سیاستی که جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقه‌ای اعمال خواهند کرد کشاورزان کشت و زرع خود را متناسب با منابع کم آب انجام دهند تا در زمان گل‌دهی و عمل‌آوری محصول با مشکلی روبه‌رو نشوند. 

زنجانی بیان کرد: تغییر اقلیم، بارش‌های کم نزولات جوی، استفاده بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی به‌ویژه در بخش کشاورزی یک شرایط هشدار را در مصرف آب برای ما رقم زده که باید به دور از بخشنامه‌ها و ابلاغیه‌ها همه دست به دست هم دهیم تا آب به درستی مصرف شود؛ چراکه اگر این کار را نکنیم قطعاً در آینده‌ای نزدیک حتی آب شرب سهمیه‌بندی و جیره‌بندی خواهد شد. رئیس شورای اداری شهرستان اردبیل گفت: در مرکز استان ما باید آب 600 هزار نفر، 300 واحد صنعتی و ده‌ها کشاورز سیب‌زمینی‌کار را تأمین کنیم. در حالی که تخصیص آب در مرکز استان پایین است و سال‌هاست صحبت انتقال آب از حوزه‌های مختلف مطرح شده اما به نتیجه نرسیده است. 


نرخ خرید تضمینی سیب‌زمینی اعلام نشده است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل سطح زیر کشت سیب‌زمینی را همچون سال‌های گذشته وسیع و گسترده اعلام کرد و گفت: پیش‌بینی می‌کنیم 750 هزار تن برداشت محصول را از مزارع سیب‌زمینی در اواسط شهریورماه در اردبیل شاهد باشیم. «خلیل نیکشاد» اظهار کرد: هرچند برداشت سیب‌زمینی به صورت محدود از اوایل مردادماه آغاز شده اما عمده سیب‌زمینی دشت اردبیل از نیمه دوم شهریور برداشت شده و وارد بازار خواهد شد. 

نیکشاد در مورد نرخ‌گذاری این محصول بیان کرد: قیمت تضمینی سیب‌زمینی هنوز اعلام نشده ولی به نظر می‌رسد عرضه و تقاضا قیمت بازار را تعیین خواهد کرد. وی در مورد صادرات این محصول و تصمیم‌گیری ملی در این زمینه گفت: وزارتخانه با هماهنگی ستاد تنظیم بازار در این زمینه تصمیم‌گیری خواهد کرد تا در صورت اعلام مازاد تولید و مصرف صادر شود. مصرف استان اعم از خوراکی و صنایع تبدیلی 180 هزار تن است و ما 500 هزار تن مازاد تولید داریم که با اولویت تامین نیاز داخلی و در صورت صلاحدید مسئولان امکان صادرات آن نیز فراهم می‌آید.

این خبر را به اشتراک بگذارید