• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
چهار شنبه 26 تیر 1398
کد مطلب : 66540
+
-

بازار دارو در انتظار مُسکن

بدهی سازمان‌های بیمه‌گر، کمبودهای دارویی و اجبار به خرید نقدی از جمله مشکلات داروسازان زنجان است

سلامت
بازار دارو در انتظار مُسکن

داروسازان زنجانی همانند سایر اقشار کشور از سال گذشته با مشکلات اقتصادی بسیاری روبه‌رو شده‌اند. بدهی سازمان‌های بیمه‌گر، کمبودهای دارویی، اجبار به خرید نقدی و فعالیت داروخانه‌های دولتی از جمله این مشکلات است. 


‌بدهی تامین اجتماعی

رئیس انجمن داروسازان استان زنجان در گفت‌و‌گو با ایرنا بیان کرد: تأمین اجتماعی 5 ماه به داروخانه‌ها بدهکار است و در این میان بیمه سلامت از آذر سال گذشته پرداختی نداشته اما فروردین امسال و بخشی از اردیبهشت را پرداخت کرده‌اند. 

دکتر مهدی بیگدلی گفت: حداقل ۲۵ قلم داروهای داروخانه‌های خصوصی و عمومی نایاب است و حداقل نزدیک به ۲۰ تا ۳۰ قلم نیز کمیاب یعنی سهمیه‌ای شده است. بدین‌ترتیب داروسازی موفق است که بتواند منابع خوب اعتباری داشته باشد، ریسک کند و خریدهای لازم را انجام دهد. 


‌توزیع دارو

رئیس انجمن داروسازان استان زنجان توضیح داد: تولید داروهایی که کارخانه‌ها در داروخانه‌ها توزیع می‌کنند به دلیل بروز مشکلات کنونی خط تولید دارو، ماده اولیه و مواد جانبی راکد شده و مشکلات را بیشتر کرده است. 

بیگدلی افزود: در چنین شرایطی داروساز باید سرمایه‌ای هنگفت داشته باشد تا بتواند برای ۶ ماه تمام اقلام دارویی را تهیه و دپو کند. از سوی دیگر بدهی سازمان‌های بیمه‌ای چالشی اساسی است در حالی که در چنین شرایطی نباید بیش از ۲ ماه تأخیر داشته باشند. 

وی خاطرنشان کرد: تأخیر طولانی‌مدت مطالبات داروخانه‌ها از سوی سازمان‌های بیمه‌گر ضربه‌ای اساسی به اقتصاد این صنف وارد می‌کند و این مهم توان تأمین به‌موقع اقلام دارویی را به مراتب کاهش می‌دهد. تداوم این مساله نتایج ناخوشایندی به دنبال دارد، زیرا خدمات‌رسانی به بیماران را با مشکل مواجه می‌کند و به سلامت جامعه آسیب می‌زند. 


‌دریافت وام

رئیس انجمن داروسازان استان زنجان گفت: بیشتر داروخانه‌های استان در نیمه دوم سال گذشته برای ادامه حیات خود مجبور به اخذ تسهیلات بانک‌ها شدند، چراکه از ابتدای این سال وضعیت نامناسب توزیع دارو از سوی شرکت‌های توزیع‌کننده دارویی معضلات را به مراتب افزایش داده و تداوم آن نیز فشار زیادی را به این واحدها وارد کرده است. 

وی افزود: هرچند در زمان حاضر برای داروهای داروخانه‌ها گشایش‌هایی ایجاد شده اما این امر موقتی است، زیرا وضعیت بغرنج حاکم برای این واحدها در نیمه دوم امسال نیز دور از انتظار نیست. بیگدلی ادامه داد: بسیاری از داروخانه‌ها باید به صورت نقدی اقلام مورد نیاز خود را در بازه زمانی بسیار کوتاه از شرکت‌های دارویی خریداری کنند و از طرفی بدهی سازمان‌های بیمه‌ای نیز مشکل‌ساز شده است. 


‌کاهش سود داروخانه‌ها

رئیس انجمن داروسازان استان زنجان با بیان این‌که هر 3 ماه یک بار نیز سود چند قلم داروی داروخانه‌ها کاهش پیدا می‌کند تصریح کرد: به عموم گفته می‌شود که داروی مورد نظر گران نشده است در حالی که 5 درصد سود داروخانه را کاهش داده‌اند و درمجموع می‌توان گفت داروخانه‌ها وضعیت مطلوبی ندارند. 

بیگدلی یادآور شد: هم‌اکنون ۸۵ درصد داروسازان جذب داروخانه‌ها هستند. از طرفی دولت حدود نیمی از بازار دارویی کشور را به داروخانه و بیمارستان‌های دولتی اختصاص داده است که این امر می‌تواند بخشی از داروهای خاص را حاکمیتی کند. بهتر است داروخانه‌های دولتی شهر جمع‌آوری شوند و مردم به داروخانه‌های خصوصی به‌ویژه تازه‌تأسیس سوق داده شوند، زیرا داروخانه‌های خصوصی نیز همان خدمات را ارائه می‌دهند. 

به گفته این داروساز، اکنون ۱۳۰ داروخانه خصوصی و دولتی بیمارستانی در استان فعالیت می‌کنند که از این تعداد ۷۰ داروخانه در شهر زنجان واقع شده است. 


‌ جنبه اقتصادی

یک داروساز فعال شهر زنجان نیز گفت: در جوامع پیشرفته از یک دکترای داروساز انتظار می‌رود از علم و دانش خود برای خدمات‌رسانی استفاده کند و موضوع اقتصادی در جایگاه بعدی قرار دارد. 

دکتر مصطفی سروش ‌نسب‌نیا خاطرنشان کرد: متاسفانه مشکلات عدیده‌ موجب شده است بخش دوم یعنی جنبه اقتصادی و حفظ سرمایه و گردش مالی به دغدغه‌ای اساسی برای داروسازان تبدیل شود به عبارتی دیگر بیشترین انرژی کاری آنان صرف این بخش می‌شود. همین مساله موجب شده است آن‌گونه که باید و شاید نتوان از دانش کافی داروسازان در داروخانه‌ها برای ارائه مشاوره‌ به مراجعه‌کنندگان استفاده کرد و این موضوع خلأ مهمی به شمار می‌رود. 


‌خرید نقدی

این داروساز توضیح داد: طی ماه‌های گذشته، وجود مشکلات اقتصادی به ویژه نوسانات ارزی مشکلاتی را برای داروسازان و داروخانه‌های کشور ایجاد کرده است، چراکه این قشر مجبورند برخلاف ماه‌های گذشته اقلام دارویی را از شرکت‌های دارویی به‌صورت نقدی بخرند. 

سروش نسب‌نیا افزود: اخذ مالیات نیز با وجود شرایط کنونی داروخانه‌ها بر معضلات فعالان این بخش سایه افکنده است در حالی که سازمان‌های بیمه‌گر بدهی خود را به داروخانه‌ها با تاخیر فراوان پرداخت می‌کنند. تداوم این امر در عمل امکان بازگشت سرمایه را برای این صنف به دنبال ندارد. 

وی یادآور شد: داروسازان مشکلات و معضلات متعددی دارند و در این میان مرجعی برای دریافت و شنیدن درد دل‌های آنان نیست. با وضعیت کنونی شرایط اقتصادی، سودآوری برای داروسازان وجود ندارد و در عمل می‌توان گفت آنها در آستانه ورشکستگی قرار دارند.

این داروساز گفت: باید وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی با همراهی سازمان‌های بیمه‌گر تلاش کنند پرداختی‌ها به داروخانه‌ها به‌روز شود و از طرفی سازمان‌های مالیاتی مالیات را به‌صورت منطقی وضع کنند. 


حق فنی داروسازان

مصطفی سروش نسب‌نیا، داروساز، با بیان این‌که حق فنی نسخه‌های پزشکی ناچیز است، گفت: برخی از مردم تصور می‌کنند داروخانه‌ها از این موضوع درآمدزایی دارند در حالی که فعالان این بخش هزینه‌های مختلفی دارند و باید نظارت‌های دقیقی بر اقلام خریداری‌شده داشته باشند. 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :