افزایش کشت زعفران در خمین و کمیجان
معاون باغبانی جهاد کشاورزی استان: 60 هکتار از اراضی کشاورزی مرکزی زیر کشت گیاهان دارویی است
آوا صادق | اراک- خبرنگار:
کشت زعفران در استان مرکزی امسال نسبت به سالهای قبل 25 درصد افزایش یافته است. سیاست وزارت جهاد کشاورزی استان تغییر الگوی کشت، بهرهگیری از کشتهای کمآببر و مناسب با شرایط آب و هوایی است و بر همین اساس کشت زعفران از 160 هکتار به 200 هکتار افزایش یافته است.
همچنین استان مرکزی با 29 هزار و 126 کیلومتر مربع وسعت و قرار گرفتن در زاویه برخورد 2 رشته کوه البرز و زاگرس دارای تنوع آب و هوایی و پوشش گیاهی بسیار متنوعی است که بخش عمدهای از این گیاهان خاصیت دارویی دارند.
از1200 گونه گیاهی شناسایی شده در استان بیش از 227 گونه دارای خواص دارویی است که کاشت و افزایش سطح زیر کشت این گیاهان علاوه بر توسعه اقتصاد داخلی تأثیر بسزایی در افزایش صادرات غیرنفتی و رهایی از اقتصاد نفتی کشور دارد.
توجه و حمایت برای توسعه کاشت و بهرهگیری از گیاهان دارویی که در درمان بیماریها از آنها استفاده میشود، میتواند راهکاری اساسی برای کاهش نیاز به واردات بسیاری از داروهای شیمیایی، افزایش اشتغال، تحقق استفاده از تولید داخلی و اقتصاد مقاومتی باشد.
گیاهان دارویی در طب سنتی و حتی امروزی میتوانند برای درمان بیماریها مورد استفاده قرارگیرند. البته در گذشته از این ظرفیت استفاده بیشتری میشد، اما با رشد و توسعه تکنولوژی داروهای شیمیایی جای خود را به گیاهان دارویی دادند که البته مدت زمانی است مردم و برخی از اطبا به درمان از طریق گیاهان دارویی رو آوردهاند.
4 شهرستان کانون تولید زعفران
معاون باغبانی جهاد کشاورزی استان مرکزی میگوید: شهرستانهای خمین، محلات، دلیجان و کمیجان از مهمترین کانونهای تولید محصول زعفران در استان مرکزی هستند.
«احمد اسدی» میافزاید: خمین وکمیجان بیشترین سطح زیرکشت و تولید محصول زعفران در استان را به خود اختصاص دادهاند و تولید زعفران در این شهرستانها روند افزایشی دارد.
وی ادامه میدهد: گل محمدی نیز از دیگر گیاهان دارویی و کمآببر کشت شده در مرکزی است که دلیجان و نراق در این استان جایگاه اصلی کشت این محصول درکشور را به خود اختصاص دادهاند. همچنین کشت این محصول به دلیل نیاز کم به آب هرسال در حال افزایش است.
نبود امکانات مکانیزه برای کشت
معاون باغبانی جهاد کشاورزی استان مرکزی میگوید: با توجه به شرایطی که استان در زمینه تولید گیاهان دارویی دارد میتوان گفت حدود 60 هکتار از اراضی کشاورزی این استان زیر کشت گیاهان دارویی است.
اسدی بیان میکند: توسعه و کشت گیاهان دارویی با توجه به اینکه در چند سال اخیر با خشکسالی مواجه بودهایم، به دلیل اینکه این نوع گیاهان نسبت به سایر کشتها نیاز به آب کمی دارند باید مورد توجه و حمایت جدیتری قرار گیرد. همچنین زیرساختهای لازم به منظور توسعه کشت گیاهان دارویی در استان که از ظرفیت خوب آب و هوایی برخوردار است بیشتر از این فراهم شود.
وی ادامه میدهد: علاوه بر آب کم در کشت گیاهان دارویی، درآمد اقتصادی بسیار زیاد این نوع کشت برای کشاورزان بسیار مهم است که سبب استقبال این افراد از کشت گیاهان دارویی شده است. همچنین تولید گیاهان دارویی علاوه بر مزایای ذکر شده زمینهساز اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای بسیاری از افراد بیکار در رشته کشاورزی میشود.
معاون باغبانی جهاد کشاورزی استان مرکزی میافزاید: صادرات گیاهان دارویی استان از گونههایی است که مربوط به عرصههای منابع طبیعی است. علاوه بر این با توجه به اینکه این گونهها شرایط تولید در سایر نقاط را ندارند باید تلاش شود تا بتوانیم از صادرات این گونهها به صورت خام به نقاط مختلف جلوگیری کنیم و امکان فراوری برای این تولیدات را در استان ایجاد کنیم.
اسدی اظهار میکند: البته در زمینه تولید گیاهان دارویی در استان، کشاورزان با مشکلات جدی از جمله نبود امکانات مناسب در زمینه مکانیزاسیون مواجه هستند که همین مسأله سبب شده در زمینه تولید گیاهان دارویی نتوانیم به جایگاهی که شایسته این استان است دست پیدا کنیم.
وی میگوید: علاوه بر همه موارد مذکور توسعه کشت گیاهان دارویی در این استان میتواند زمینهساز اشتغال در استان و تحقق اهداف و سیاستهای اقتصاد مقاومتی مورد توجه و تأکید مقام معظم رهبری باشد. بنابراین توجه به این ظرفیت در استان نیازمند برنامهریزی و حمایت همهجانبه مسئولان استانی است.
معاون باغبانی جهاد کشاورزی استان مرکزی بیان میکند: در سالهای اخیر با اقدامات و فرهنگسازیهای انجام شده، استقبال مردم از مصارف مختلف گیاهان دارویی افزایش پیدا کرده، به طوری که هر سال شاهد افزایش سطح زیر کشت گیاهان دارویی در استان هستیم.
اسدی ادامه میدهد: تداوم این اقدامات و همچنین هزینه کردن در راستای توسعه زیرساختهای کشت گیاهان دارویی در زمینه کارآفرینی و ایجاد فرصتهای شغلی بهویژه برای فارغالتحصیلان رشته کشاورزی بسیار دارای اهمیت است.
شناسایی تنوع اقلیمی و گیاهی
یک کارشناس حوزه گیاهان دارویی میگوید: در صورت توجه به ظرفیت استان در کشت و تولید گیاهان دارویی میتوان استان را به قطب تولید این گیاهان تبدیل کرد. در این مورد اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی نیز باید از این ظرفیتهایی که در استان وجود دارد استفاده کند و با برنامهریزی در زمینه توسعه کشت گیاهان دارویی اقدامات مناسب تشویقی انجام دهد. «حسین رئوفی» بیان میکند: کشت گیاهان دارویی در برخی از نقاط استان به صورت پراکنده انجام میشودکه به منظور توسعه، نیاز به جمعآوری اطلاعات دارند، چراکه برخی گیاهان در زمینهای کشاورزی قابلیت کشت دارند و مصرف آنها نیز بین مردم زیاد است و بازار خوبی دارند که باید کشاورزان نسبت به شناسایی و کشت آنها توجه بیشتری کنند.
وی ادامه میدهد: از سوی دیگر برای استفاده بهتر، توسعه و کشت گیاهان دارویی که از نظر تنوع اقلیمی و گیاهی استان رتبه و جایگاه خوبی دارد باید گامهای اساسی برداشته شود تا شاهد نابودی گونههای گیاهان دارویی مهم و انقراض آنها نباشیم. این کارشناس حوزه گیاهان دارویی اظهار میکند: گیاهان دارویی در رشد و شکوفایی اقتصاد داخلی از اهمیت بسیاری برخوردار هستند. همچنین توجه به این بخش میتواند منجر به اشتغال پایدار و صادرات شود به همین منظور از حدود 25 سال گذشته تاکنون طرحهای مختلف بهرهبرداری از گیاهان کتیرا و باریجه در سطح 102 هزار و 785 هکتار در استان مرکزی انجام شده است.
رئوفی میافزاید: قطعاً توجه به کشت و تولید گیاهان دارویی سبب ایجاد اشتغال، رشد و شکوفایی اقتصادی استان خواهد شد. البته برای موفقیت بهتر در زمینه کشت گیاهان دارویی و شناسایی این گیاهان باید از ظرفیت افراد متخصص و با تجربه استفاده شود. وی تأکید میکند: این مهم به دلیل این است که نوع کشت گیاهان، استفاده و حتی چیدن گیاهان دارویی باید با اصول و روشهای خاص خود انجام شود تا بتوانیم برای سالهای آینده نیز این تولیدات را داشته باشیم و باعث منقرض شدن گونههای گیاهان دارویی نشویم.