عزاداریهای سنتی سرخه ثبت ملی شد
عزاداریهای«عرب سرخه»، «قاتل آو سرخه» و«حیدر حیدر تکیه آق علی چال سرخه» به ثبت ملی رسیدند
در شورای ثبت میراث ناملموس کشور که در استان اردبیل برگزار شد 4 پرونده از استان سمنان ثبت ملی شد. به گزارش ایسنا، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان افزود: این آثار شامل عزاداریهای سنتی در شهرستان سرخه مانند مراسم عزاداری «عرب سرخه»، مراسم سنتی عزاداری «قاتل آو سرخه» و مراسم سنتی عزاداری «حیدر حیدر تکیه آق علی چال سرخه» هستند.
ثبت پخت نانهای محلی
«مصطفی یغماییان» افزود: همچنین شیوه سنتی پخت «نانهای فتیر روستای ایج» در فهرست آثار ملی ثبت شدند. وی اظهارکرد: شیوه سنتی پخت نانهای روستای ایج شامل 2 نان سنتی «سیریشین فتیر» و «یوزین فتیر» است. معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان با بیان اینکه «سریشین فتیر» با استفاده از گیاه دارویی خودرو با عنوان «سیریشین» پخت میشود گفت: «یوزین فتیر» نیز با استفاده از گردوی پخته شده تهیه میشود و دارای خواص بسیاری است. وی بیان کرد: گیاه سریشین دارای خواص دارویی نظیر بهبود دستگاه گوارش است و در ارتفاعات ایج یافت می شود.
مراسم عزاداری به قدمت دیرینه
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان گفت: مراسم آیینی «عزاداری عرب» نیز در ایام عزاداری حسینی روز عاشورا در شهر سرخه برگزار میشود و در این مراسم دستهای با پوشیدن لباسهای عربی و به سبک دوران صدر اسلام مبادرت به برپایی خیمه و حرکت دسته جمعی به منظور عزاداری میکنند.
یغمائیان در مورد مراسم «عزاداری حیدر حیدر تکیه آق علی چال سرخه» نیز اظهارکرد: این تکیه قدیمی در میان مردم سرخه دارای احترام و توجه خاص است و در ایام ماه محرم و بهخصوص تاسوعا و عاشورای حسینی میزبان جمع کثیری از عزاداران است و عزاداران با چرخیدن دور علم در میانه تکیه و سر دادن نوای حیدر حیدر مراتب ارادت خود را به امام حسین(ع) و امام علی(ع) ابراز میکنند.
وی اضافه کرد: در مراسم «عزاداری قاتل آو» که از بعد از ظهر روز تاسوعا تا بعد از ظهر روز عاشورا برگزار میشود، کشاورزان و افرادی که دارای حقابه هستند به مدت ٢٤ ساعت آب را آزاد میکنند و به نشانه تشنگی و بسته شدن آب به روی امام حسین(ع) و یاران گرانقدر آن امام، آب را در جویهای شهر سرخه رها و در مسیر آب شروع به عزاداری و حرکت به سمت شهر میکنند. معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان سمنان با بیان اینکه 18 پرونده میراث ناملموس استان سمنان در انتظار ثبت ملی است گفت: تاکنون 103 اثر ناملموس استان سمنان در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.