• یکشنبه 16 اردیبهشت 1403
  • الأحَد 26 شوال 1445
  • 2024 May 05
دو شنبه 10 تیر 1398
کد مطلب : 62853
+
-

اعتبارات قطره‌چکانی؛ بلای جان پروژه‌های نقده

فرماندار نقده: این شهرستان در نبود زیرساخت‌های شهری و کمربندی با مشکلات و آسیب‌های متعددی روبه‌رو است

در شهر
اعتبارات قطره‌چکانی؛ بلای جان پروژه‌های نقده


نقده با داشتن طبیعتی بکر و ۸۴ اثر ثبت شده ملی و تاریخی ۸ هزار ساله مقصد بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی است اما بی‌توجهی به ظرفیت‌های کم‌نظیر این شهر و تزریق قطره‌چکانی اعتبارات سبب فرصت‌سوزی در حوزه گردشگری شده است.

 به گزارش تسنیم، شهرستان نقده در قسمت جنوبی آذربایجان غربی و در دشتی حاصل‌خیز به همین نام واقع ‌شده که درگذشته به سولدوز (شهری که اطراف آن با آب احاطه ‌شده است) نیز مشهور بوده است. این شهر از شمال به دریاچه ارومیه اشراف دارد، به سبب همین مجاورت، آب و هوایی معتدل و مرطوب دارد. 

در قدیم‌‌الایام آذری‌ها، کردها، آشوری‌ها و ارامنه در این شهر می‌زیستند و امروزه نیز ترک‌های آذربایجان و کردها عمده جمعیت این شهر را تشکیل می‌دهند که هرکدام آداب‌ و رسوم و فرهنگ و سنن ویژه‌ای دارند.


تخصیص اعتبارات برای تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام

استاندار آذربایجان غربی با اشاره به توسعه نقده می‌گوید: تمام تلاش خود را برای رشد و توسعه شهرستان نقده انجام می‌دهیم تا شاهد رشد و شکوفایی و رسیدن این شهر به جایگاه اصلی خود در کشور و استان باشیم.

«محمدمهدی شهریاری» با اشاره به طرح ساماندهی ورودی شهر نقده می‌افزاید: 2 میلیارد تومان برای تکمیل و بهسازی جاده‌های روستایی شهرستان، 5 میلیارد تومان برای ساماندهی سه‌راهی محمدیار، 3 میلیارد تومان برای ساماندهی جاده حیدرآباد - نقده، 4 میلیارد تومان برای تکمیل مجتمع فرهنگی هنری شهرستان، پیگیری افزایش تسهیلات بانکی برای بهره‌برداری از 200 واحد مسکن مهر، 3 میلیارد تومان برای اجرای پروژه انتقال فاضلاب محمدیار به نقده، یک میلیارد تومان برای تکمیل و بهسازی سالن‌های ورزشی شهرستان اختصاص یافت.

شهریاری بیان می‌کند:‌ ساخت و نصب تندیس «محمد اوراز» و «محسن شادی» قهرمانان ورزشی شهرستان نقده در شهر هم از سوی شهرداری اجرایی خواهد شد. همچنین پیگیری تأمین اعتبار برای تکمیل درمانگاه جامع شهری 2 و 3 و سالن ورزشی کارگران شهرستان هم در دستور کار است. 


راکد ماندن پروژه‌های کلیدی

فرماندار نقده با اشاره به پروژه‌هایی که اجرای آنها نیاز به همکاری مسئولان خصوصاً استانداری دارد، می‌گوید: عملیات اجرایی پروژه تعریض جاده سه‌راهی حسنلو تا سه‌راهی اشنویه که در سال گذشته 3 میلیارد تومان اعتبار با کد اجرایی مشخص برای آن در نظر گرفته‌شده بود از سال 1390 آغازشده و با پیشرفت 65 درصد، به دلیل طولانی شدن خطرات جانی و مالی در بر دارد، حدود 12 کیلومتر راه ‌روستایی بلاتکلیف مانده و نزدیک 11 کیلومتر از راه‌های روستایی پیمان‌سپاری شده و در دست اقدام است.

«مرتضی فرامرزی» می‌افزاید: شهرستان نقده با وجود ترانزیتی بودن و به سبب همجواری با شهرستان‌های مرزی و مرز تمرچین، فاقد کنارگذر (کمربندی) است و نبود آن تمامی زیرساخت‌های شهرستان را دچار مشکل و خسارت کرده است. توجه جدی به این امر از نیازهای این شهر به شمار می‌رود. همچنین پروژه جاده بناب و بزرگراه نقده – پیرانشهر که در سال 97 کلنگ‌زنی شده است تاکنون پیشرفتی نداشته است.

وی درباره سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری، به سد حسنلو اشاره می‌کند و می‌گوید: این سد و تپه تاریخی روستای حسنلو از ظرفیت‌های فراوانی برای جذب گردشگر برخوردار هستند که می‌توانند در گسترش گردشگری و بومگردی در نقده تأثیرگذار باشند. همچنین اگر جاده ارتباطی به سایت گلخانه‌ای خلیفه‌لو احداث و به زیرساخت‌های آن توجه جدی شود می‌تواند به یک سایت گردشگری تبدیل شود. 

فرماندار نقده می‌گوید: اجرای پروژه آب و فاضلاب شهری که طرح مطالعاتی آن در سال 94 با اعتبار نزدیک به 2 میلیارد و400 میلیون تومان از اعتبارات دریاچه ارومیه انجام شد، راکد باقی ‌مانده و همچنین در محمدیار درباره آب و فاضلاب با مشکلات زیادی مواجه هستیم. فرامرزی می‌افزاید: برای ساخت سالن آمفی‌تئاتر که یک نیاز ضروری برای این شهر به شمار می‌رود، اعتباری بالغ ‌بر 800 میلیون تومان هزینه شده و حدود 500 میلیون تومان دیگر نیز برای اتمام و بهره‌برداری آن مورد نیاز است.

وی با اشاره به پروژه‌های نیمه‌تمام ساخت مدرسه در این شهر می‌گوید: مدرسه 12 کلاسه شهید قنبر اژدری که عملیات اجرایی آن در سال 94 شروع‌ شده با پیشرفت فیزیکی 50 درصد نیمه‌تمام باقی ‌مانده و پروژه مدرسه 12 کلاسه تربیت محمدیار و بازسازی مدرسه 5 کلاسه روستای دورگه سنگی از توابع بخش محمدیار از دیگر اولویت‌های شهرستان است.

به گفته این مسئول برای اتمام کامل پروژه احداث پل ولایت نقده که فقط یک لاین آن به‌پایان رسیده، 2 میلیارد و 800 میلیون تومان اعتبار نیاز است که در صورت تأمین اعتبار تا پایان دهه فجر امسال به بهره‌برداری کامل می‌رسد.


تالاب‌های نقده؛ فرصت طلایی برای توسعه اکوتوریسم

رئیس اداره محیط ‌زیست نقده هم با اشاره به تأثیر تالاب‌ها در جذب گردشگر می‌گوید: تالاب سولدوز به دلیل پوشش گیاهی و وجود سایت پرنده‌نگری بهترین منطقه برای جذب اکوتوریست است و چنانچه زیرساخت‌ها و امکانات زیربنایی این منطقه ازجمله آب غیر شرب، هتل‌ها و حتی آلاچیق‌های مشرف ‌به تالاب مهیا شود، میزان استقبال از این تالاب بیش از این نیز خواهد شد.

«اکبر محمدیان» وجود سایت پرنده‌نگری در این تالاب را ظرفیت بالایی عنوان می‌کند و می‌افزاید: در 6 ماه نخست سال تعداد پرندگان مهاجر در این تالاب به 5 هزار قطعه می‌رسد. وی با بیان این‌که تالاب سولدوز یکی از چندین تالاب شهرستان نقده است، عنوان می‌کند: این تالاب در ضلع جنوبی پارک ملی دریاچه ارومیه و در حوزه اکولوژیک این دریاچه در مسیر جاده آسفالته ارومیه -مهاباد در منتهی‌الیه زهکش خروجی سد حسنلو قرار دارد.


84  اثر ثبت‌شده ملی به نام نقده

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نقده با بیان این‌که هرسال گردشگران از تالاب‌های بین‌المللی، بهشت پرندگان، مجتمع تفریحی یئدی‌گوز، مجموعه باستانی تپه حسنلو، نوروزگاه‌ها و موزه‌ها بازدید می‌کنند، اظهار می‌کند:‌ این شهرستان 84 اثر ثبت‌شده ملی دارد که جذابیت این آثار هر سال مسافران زیادی را به سمت خود جلب می‌کند.

«حامد پرورش» بیان می‌کند: میراث فرهنگی با توجه به وظیفه ذاتی خود از تمام توان برای معرفی آثار این شهرستان استفاده می‌کند تا زمینه حضور بیش‌ازپیش گردشگران را در نقده فراهم کند.


جاذبه‌های نقده 

نقده منطقه‌ای کوهستانی با آب و هوایی دل‌انگیز است و کوه قره‌داغ با ارتفاع هزار و 652 متر، سلطان یعقوب با ارتفاع 2 هزار و 149 متر، کوه بابا حسن، کانی‌رش سرشاخان، کوه خرنگ و قلعه ماران از مهم‌ترین کوه‌های این شهر به شمار می‌روند. این شهر به سبب داشتن موقعیت جغرافی ویژه حتی از  قبل از میلاد نیز بسیار مهم و حساس بوده است. از همان زمان از نظر نظامی و امنیتی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و سلسله جنگ‌های زیادی در سابقه خود به ثبت رسانده است.

این شهرستان از لحاظ اراضی کشاورزی، تولیدات زراعی و باغی ظرفیت‌های ویژه‌ای دارد و دارای باغ‌های سیب و انگور منحصربه‌فردی است، سیب، انگور، عسل، نقل و حلوای محلی (داش حلواسی) از سوغاتی‌های معروف نقده است.

دشت سولدوز بدون شک یکی از غنی‌ترین حوزه‌های فرهنگی- تمدنی فلات ایران و شمال غرب آن به شمار می‌رود، این دشت با رودخانه پرآب و دائمی (گدار)، زمین‌های مستعد کشاورزی و مراتع سرسبز و هموار در طول هزاران سال باعث شکل‌گیری تمدن‌های مختلفی شده است.

از جاذبه‌های گردشگری این شهر هفت‌چشمه یا تفرجگاه یئدی‌گوز در 3کیلومتری جنوب غربی نقده و در قسمت شرقی سلطان یعقوب، رودخانه گدار، سد و تپه حسنلو، تالاب بین‌المللی گل و قالا باشی (پارک لاله)، چشمه‌های سولدوز، چشمه (شیخ معروف) در ضلع جنوبی که چشمه‌ای است معدنی و مؤثر برای درمان برخی بیماری‌های پوستی و همچنین بازارهای محلی را می‌توان نام برد.

منطقه تاریخی حسنلو در 80 کیلومتری ارومیه و 9 کیلومتری شهرستان نقده قرار دارد و با قدمت 8 هزارساله یکی از مهم‌ترین سایت‌های باستانی ایران با شهرت جهانی است. نقده به لحاظ داشتن مناطق طبیعی دارای تالاب‌های بین‌المللی فصلی و دائمیِ به ثبت رسیده است و به خاطر قرار گرفتن در مسیر مهاجرت پرندگان که در این گزارش به‌اختصار به آن می‌پردازیم، دارای جذابیت خاصی است. 

تالاب گروس در جنوب شرقی پارک ملی دریاچه ارومیه و در دهانه رودخانه‌های سیمینه‌رود و مهابادچای در آذربایجان غربی واقع‌ شده و شمال و شمال غرب آن به اراضی باتلاقی و طغیانی دریاچه ارومیه محدود شده که نهایتاً به دریاچه می‌رسد و در جنوب غرب به تالاب کانی‌برازان محدود می‌شود. راه‌های دسترسی به این تالاب جاده روستایی بفراون و خورخور منشعب از جاده ساحلی مهاباد است.

این خبر را به اشتراک بگذارید