قنات تاریخی میمند ثبت ملی شد
قنات تاریخی باشا شبانکاره میمند فیروزآباد در فهرست میراث ملی ثبت شد.
به گزارش فارس، رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فیروزآباد گفت: پرونده ثبت قنات تاریخی شبانکاره میمند فیروزآباد پس از تهیه و تنظیم توسط کارشناسان ثبت میراث فرهنگی استان به شورای تخصصی ثبت آثار غیرمنقول کشور ارسال شد و پس از بررسی و تأیید اعضای شورا این اثر تاریخی در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسید.
«درنا شهبازی» با اشاره به ویژگیهای این قنات تاریخی افزود: این اثر تاریخی متعلق به دوره قبل از اسلام و دارای ۷۰۰ متر طول است. زمینهای کشاورزی این منطقه با استفاده این قنات آن مورد استفاده قرار میگرفته و تا پیش از احیای آن کاملاً خشک و ۱۵ سال متروکه بوده است.
وی ادامه داد: این قنات از کوه سپیدار سرچشمه میگیرد و در گذشته، آب شرب مردم روستای شبانکاره بوده و باغها و اراضی پیرامون آن با مساحت قریب به 300 هکتار آبیاری میشده است.
شهبازی اضافه کرد: هزینه احیای این قنات کهن در بخش میمند از سوی کارشناسان مربوط به جهاد کشاورزی ۱۶ میلیارد و ۳۰۰ میلیون ریال برآورد و پیشبینی شده بود و با همت و تلاش، همکاری و همیاری عدهای از همشهریان و نیروهای جوان بومی شهر میمند، این قنات با تقریباً بیش از یکسوم هزینه پیشبینیشده به بهرهبرداری رسید.
وی گفت: مبلغ اندکی از هزینههای احیا و لایروبی این قنات از سوی جهاد کشاورزی انجام شده و اگر حمایت بیشتری از سوی دیگر مسئولان صورت گرفته بود، کار احیا تا مادرچاه جدید به پایان میرسید و استخراج آب بیشتری در اختیار داشتیم.
شهبازی با اشاره به خطرات تهدیدکننده قناتهای تاریخی یادآور شد: عدم تعیین عرصه و حریم رشته قناتها از گذشته تاکنون و تصرف راه دسترسی به قنات و مادرچاه توسط کشاورزان و مالکین زمینهای اطراف قنات برای توسعه زمینهای خود منجر به تخریب تدریجی این آثار میشود که امیدواریم با ثبت آنها در فهرست میراث ملی بتوانیم گامی مؤثر در راه حفاظت و پاسداری از این مواریث ارزشمند برداریم.