افت رتبه ایران در شاخص صلح و اقتصاد
گزارش یک مؤسسه معتبر جهانی برای سال2019 میلادی نشان میدهد ایران در بین 163کشور دنیا از حیث شاخص اقتصاد و صلح در رتبه139 قرار گرفته و نسبت به سال قبل رتبه کشورمان 9پله تضعیف شده که یکی از دلایل آن تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا و احتمال تشدید بیثباتی سیاسی در ایران عنوان شده است. گزارش مؤسسه اقتصاد و صلح نشان میدهد ایران در بین 20کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منا) در رتبه12 در شاخص صلح جهانی قرار گرفته که نسبت به سالهای قبل بدترین وضعیت را ثبت کرده است.
گزارش مؤسسه اقتصاد و صلح نشان میدهد: 5کشور ایسلند، نیوزلند، پرتغال، اتریش و دانمارک در رتبه برتر صلح جهانی طی سال2019 قرار گرفتهاند و ضعیفترین کشورها هم افغانستان، سوریه، سودان جنوبی، یمن و عراق اعلام شده است.
گزارش سالانه مؤسسه اقتصاد و صلح به ارزیابی وضعیت نبود صلح در بین 163کشور جهان میپردازد که شامل 3محور استمرار تعارضهای داخلی و بینالمللی، میزان عدمهماهنگی یا اختلافات ملی و همچنین وضعیت نیروهای نظامی از حیث دسترسی به تسلیحات و سایر موارد میشود. این گزارش نشان میدهد که میانگین سطح شاخص صلحآمیز جهانی برای نخستینبار در 5سال گذشته بهصورت اندکی بهبودیافته ولی در 10سال گذشته شاخص صلح جهانی به میزان 3.78درصد وخیمتر شده است. از سال2008 برای 25کشور دنیا با حداقل سطح صلح، شاخص صلح جهانی بهطور متوسط 11درصد افت کرده و 25کشور هم شاهد بهبود رتبه خود بودهاند.
مؤسسه اقتصاد و صلح میگوید: تأثیر اقتصادی جهانی خشونت برای نخستینبار برای سال2019 بهبود یافته اما از سال 2017 تا 2018 به میزان 3.3درصد تضعیف شده است. همچنین 72کشور جهان سطح مخارج نظامی خود را بر حسب درصدی از تولید ناخالص داخلی کم کردهاند و منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا همچنان بهعنوان مناطقی محسوب میشوند که از کمترین میزان شاخص صلح جهانی برخوردار است و اروپا هم بهعنوان صلحآمیزترین منطقه جهان شناخته میشود.
براساس این گزارش از حیث شاخص برابری قدرت خرید، هزینه اقتصادی خشونت برای ایران در سال2018 برابر با 92میلیارد دلار معادل 5درصد تولید ناخالص داخلی و تأثیر اقتصادی خشونت هم 171میلیارد دلار برآورد شده است. همچنین مخارج نظامی آمریکا در سال2017 نزدیک به 649میلیارد دلار بوده که 2.6برابر چین، 9.6برابر عربستان و 13برابر انگلیس و آلمان است اما نسبت مخارج نظامی آمریکا به تولید ناخالص داخلی این کشور کمتر از 5درصد برآورد شده است.