• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 27 خرداد 1398
کد مطلب : 60011
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wLMX
+
-

با رونمایی از شماره جدید؛ مجله «زنان امروز» به دکه‌ها بازگشت

زنان دوباره صاحب مجله شدند

زنان
زنان دوباره صاحب مجله شدند

آیین رونمایی سی و پنجمین شماره مجله «زنان امروز» عصر روز جمعه گذشته، با حضور قابل توجه مخاطبان، فعالان فرهنگی و اهالی رسانه در خانه گفتمان شهر (وارطان) برگزار شد. در ابتدای جلسه فرشته حبیبی، دبیر بخش هنر مجله به مشکلات اقتصادی به‌عنوان علت توقف 10 ماهه انتشار مجله زنان امروز اشاره کرد و سپس به تغییرات شماره جدید پرداخت و از حاضران و مخاطبان خواست با حمایت معنوی و مادی از مجله به ادامه انتشار آن کمک کنند. در ادامه جلسه آذر تشکر، جامعه شناس فراز و فرود مجله زنان امروز را در 3 دهه بررسی کرد و گفت: انتشار سی وپنجمین شماره مجله «زنان امروز» با وجود محدودیت‌های اقتصادی و سیاسی و فرایند طرد و حذفی که در جامعه وجود دارد، اتفاقی نیک است. هر چند همین فشارهای سیاسی و اقتصادی زیست معیوبی را برای نشریات کشور رقم می‌زند و پیش از هر چیز اخلاق از مجموعه حذف خواهد شد. او به نگاه گزینشی در رسانه‌های کشور اشاره کرد و افزود: این فرایند گزینشی نشریه‌ای را حذف می‌کند و دیگری را بالا می‌برد و بحث زیست یعنی بودن و نبودن را هدف قرار می‌دهد.
آذر تشکر با اشاره به فلسفه بودن یا نبودنِ مجله «زنان» ادامه داد: تأسف‌بار است که پس از 3 دهه فعالیت مستمر با چنین پرسشی مواجه می‌شویم. در واقع، وقتی چنین پرسشی مطرح می‌شود، باید همه محدودیت‌هایی را که مانع حضور مجله می‌شود کنار بزنیم، خط‌مشی‌هایی را که با زندگی‌مان مرتبط است پیش ببریم و ساختارهای تهدیدکننده زندگی‌مان را به چالش بکشیم. در این صورت اندیشه و کنش سر بر می‌کشد. به همین دلیل امیدوارم رویکرد جدید مجله رویکردی انتقادی باشد، یعنی به نقد خود و نقد افراد مرتبط با مجله بپردازد.

تواضع مجله زنان امروز
کامبیز نوروزی، حقوقدان که دومین سخنران مراسم بود، با ارزیابی مثبتِ عملکرد مجله «زنان‌ امروز» طی سال‌های اخیر گفت: تواضعی که در این مجله می‌بینم امکان نزدیک شدن به سوژه را برایش فراهم می‌کند. این مجله داعیه رهبری ندارد و طی سال‌ها روایتگر خلاق مسائل جامعه زنان بوده است. او همچنین به مسئله روزمرگی در میان زنان پرداخت و افزود: جامعه زنان در ایران متناسب با نیازهای اجتماعی و قواعد زندگی روزمره توسعه پیدا کرده است. این را می‌توان در تحول نقش زنان - از تغییرِ ترکیبِ جرایم زنانه تا افزایش ضریب اشتغال زنان و تعدد دانش آموختگان زن - مشاهده کرد.
 نوروزی به کم اهمیت بودن مسئله حقوق در خانواده، به‌ویژه حقوق زنان، اشاره کرد و گفت: متأسفانه زندگی ما، به جای آنکه تابع قانون باشد، تابع منطق زندگی است و جامعه ایران در طول 110سال حقوق موضوعه ثابت کرده قانونی را که متناسب با زندگی روزمره‌اش نبیند به سادگی دور می‌اندازد.

«زنان امروز» چندصدایی زنان را نمایندگی کند
در ادامه سوسن شریعتی، روزنامه نگار و پژوهشگر اجتماعی، به موضوع مهمی چون اهمیت بقا و تداوم مجله «زنان امروز» با وجود بحران اقتصادی و اهرم‌های فشار پرداخت و گفت: موضوع زنان شاخص خوبی برای سنجش و برملا کردن میزان بحران در جامعه ایران است و این مجله باید برای صدادار کردن زنان و شنیده شدن آنها تلاش کند. او به رسمیت شناخته شدن، نماینده داشتن و توضیح دوباره جایگاهِ خود را از مطالبات اساسی زنان در جامعه امروز ایران برشمرد و گفت: نکته اصلی این است که چطور می‌توانیم با مبارزه فرهنگی و فکری به این اهداف برسیم. به‌نظر می‌رسد ابتدا باید تعریف دیگری از زنانگی و مردانگی ارائه بدهیم و در تناسب قدرت زنان و مردان ساختارشکنی کنیم. متأسفانه جامعه زنان ایران شاید دلش برای بهتر شدن نمی‌تپد. این جامعه از افسردگی، خمودگی، انزوا و تنهایی رنج می‌برد. کار مجله«زنان امروز» تا به امروز ترسیم موقعیت زنان بوده است. مجله این مزیت را دارد که همچون آیینه ما را به‌خودمان امیدوار کند و هوس بهتر شدن را در دل مخاطب بیندازد. این نهاد فرهنگی باید بتواند جامعه متکثر و چندصدایی زنان را نمایندگی کند، صداها و ستم‌های متعدد را منعکس کند و رهایی زنان را بازتاب دهد.
شریعتی افزود: «زنان امروز» باید در گام جدید خود فراتر از ترسیم حرکت کند، باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. گذشته نباید مانع تلاش برای ترسیم مطالبات زنان شود. همه افتخارمان این است که توانسته‌ایم طی این سال‌ها مطالباتمان را زیرپوستی مطرح کنیم. این مقاومت خوب است اما اگر به خواسته‌ها و مطالبات صریح و روشن بدل نشود، عملاً یک زیستِ درجاست.

به سمت روزنامه‌نگاری تحلیلی و تحقیقی می‌رویم
شهلا شرکت، مدیرمسئول ماهنامه «زنان امروز»، نیز در سخنانی به توقف انتشار چند ماهه این نشریه به‌دلیل مشکلات اقتصادی اشاره کرد و گفت که در این مدت برای ارتقای محتوا از تخصص و دانش کارشناسان بهره گرفته شده است و مجله از این پس به سمت روزنامه‌نگاری تحلیلی و تحقیقی خواهد رفت و البته با طراحی و گرافیک جدید منتشر خواهد شد. او همچنین گفت که رویکرد جدید مجله مکمل رویکرد گذشته است و توضیح داد که تا‌کنون تمرکز «زنان امروز» بر مسائل زنان بوده است، اما از این پس مجله تلاش می‌کند در کنار زنان به مسائل و مشکلات مردان نیز بپردازد، زیرا در جهان امروز نمی‌شود یک جنس را به تنهایی دید و برای هرگونه تغییر در مسائل زنان باید کلیشه‌های جنسیتی رایج در مورد مردان را نیز از میان برداشت تا آنان بتوانند با زنان تعامل داشته باشند، چنان که پروژه‌های مربوط به زنان در چند دهه اخیر در دنیا بدون دیدن مردان موفقیت چندانی نداشته‌اند.

«نمی‌شود» را از سر راه برداریم
سی و پنجمین شماره مجله «زنان امروز» که در قطع وزیری و در 172صفحه منتشر شده به مطالبی با سرفصل‌های جامعه، هنر، تاریخ و ادبیات زنان پرداخته است. شهلا شرکت در سرمقاله این شماره سانسور و سازوکارها و مناسبات آن را مانع اصلی رونق نشریات و اقبال مخاطب به آنها دانسته است. او در بخشی از سرمقاله خود نیز درباره ضرورت حمایت مخاطبان نوشته است: «امروز بدون هیچ پشتوانه اقتصادی درخور، پس از 10‌ماه فترت، دوباره دست به زانو گرفته‌ایم که تا رخوت رگ و ریشه‌مان را نخشکانده «نمی شود» و «نمی توانیم» را از سر راه برداریم و در مدار تپش و تکاپو بیفتیم، اگر شما حامیان وفادار باز هم باشید و هنوز بخواهید.»

این خبر را به اشتراک بگذارید