• چهار شنبه 2 خرداد 1403
  • الأرْبِعَاء 14 ذی القعده 1445
  • 2024 May 22
شنبه 25 خرداد 1398
کد مطلب : 59348
+
-

ناتوان از خرید گوشت قرمز

یک کارشناس مدیریت: این‌که قیمت گوشت ثابت شده یا بیشتر از این گران نمی‌شود، توجیه‎پذیر نیست

بازار
ناتوان از خرید گوشت قرمز

هیوا محمدپور |  دیواندره- خبرنگار:


یکی از کالاهای اساسی و پرمصرف میان مردم که به نحوی تامین‌کننده اصلی پروتئین در سبد غذایی محسوب می‌شود، گوشت قرمز است. البته این روزها اقشار متوسط و ضعیف جامعه به‌سختی از آن بهره‌مند می‌شوند. شلوغی صف‎های تهیه گوشت قرمز منجمد شاهدی برای این ادعاست. با این‌که طرح‌هایی برای کاهش قیمت این کالای اساسی به تصویب رسید، وارداتی در حجم زیاد انجام شد و کردستان نیز قطب دامپروری محسوب می‌شود، اما قیمت این کالا با درآمد اقشار ضعیف همخوانی ندارد و خانواده‌هایی هستند که در زمان افزایش ناگهانی قیمت‎ها موفق به خرید حتی یک کیلوگرم گوشت گرم نشده‌اند.


توجه مردم به گوشت منجمد 

یک شهروند می‌گوید: در سال‎های گذشته قبل از موج گرانی‎ها در تعدادی از پروتئین‌فروشی‎ها تابلویی با عبارت «گوشت منجمد موجود است» نصب شده بود، اما نه‌تنها خبری از صف‎های طولانی نبود بلکه برخی اوقات این مغازه‎داران چند روز یک بسته از آن گوشت‎ها را نمی‌فروختند چون مردم قدرت خرید گوشت گرم را داشتند.

  «شاهو فتحی» ادامه می‌دهد: کیلویی 90 تا 105 هزار تومان برای گوشت قرمز بسیار زیاد است، چراکه در کردستان مزد کارگر ساده از روزی 50 و 60 هزار تومان عبور نکرده است، نیازهای یک خانواده هم تنها گوشت نیست و دست بسیاری از مردم در رسیدن به گوشت کوتاه است. 
وی می‎افزاید: در تعدادی از روستاها افرادی یک راس گوساله یا گاو را کشتار و آن را کیلویی می‌فروشند و چون هزینه‎های آن نسبت به قصابی‌ها پایین‌تر است، آن را ارزان‎تر از داخل شهر به فروش می‎رسانند و مردم بیشتر به این سمت خرید گرایش پیدا کرده‎اند. 


خطری برای صنعت دامپروری

یک کارشناس مدیریت می‌گوید: این‌که قیمت گوشت ثابت شده یا بیشتر از این گران نمی‌شود، توجیه‎پذیر نیست، بلکه قیمت کالای اساسی باید با درآمد قشر ضعیف همخوانی داشته باشد و کالاها تا این سطح کاهش قیمت یابند. «علیرضا بهرامی» ادامه می‌دهد: طبق مصوبه‌ای که در مجلس شورای اسلامی تصویب شد، دولت مجوز دارد که در سال جاری حدود 14 میلیارد دلار ارز دولتی برای واردات کالاهای اساسی تخصیص دهد و به هر روشی که صلاح دانست، توزیع ارز دولتی همه اقشار جامعه هدف را تحت پوشش قرار دهد.

وی می‎افزاید: به دلیل گران شدن قیمت گوشت قرمز، مصرف بخش عمده دهک‎ها و اقشار کم‌درآمد جامعه کاهش چشمگیری پیدا کرده که این امر برای آینده صنعت دامپروری نیز مخاطره‎آمیز خواهد بود، زیرا تولید موفق نیازمند مصرف مناسب محصول است.بهرامی اضافه می کند:‌نیاز مصرفی گوشت قرمز کشور نزدیک یک میلیون تن است که ۸۴۰ هزار تن آن از محل تولیدات داخلی و بیش از ۱۰۰ هزار تن آن از محل واردات گوشت گرم گوسفندی، گوشت منجمد گوساله و حتی دام زنده تامین می‌شود. 


زمانی که گوشت 45 هزار تومانی گران بود 

«حسین فیروزی» معاون امور اقتصادی و توسعه منابع انسانی استاندار کردستان در خرداد سال 97 یعنی دقیقا یک ‌سال قبل، در حالی که قیمت هر کیلو گوشت گوساله در سنندج 45 هزار تومان بود اظهار کرده بود: با وجود این‌که کردستان تولید‌کننده دام است، اما قیمت گوشت نسبت به استان‌های دیگر ۳ هزار تومان گران‌تر است. 

وی گفته بود: بر اساس آنالیز، قیمت گوشت گوساله باید ۴۲ هزار تومان باشد که در شهر سنندج کیلویی ۴۵ هزار تومان به فروش می‌رسد. میانگین تولید دام در استان دوبرابر کشور است و این افزایش قیمت قابل قبول نیست. این در حالی است که با گذشت 365 روز قیمت هر کیلو گوشت گوساله در شهرستان‌های استان کردستان به 90 تا 105 هزار تومان رسیده است. 


قیمت دام زنده بالاست

یکی از قصابان می‌گوید: قیمت هر کیلو دام زنده کاهش بسیار کمی داشته است، این قیمت با احتساب ضایعات کشتار، عرضه هر کیلوگرم گوشت قرمز به کمتر از 90 هزار تومان، قصابی‌ها را متضرر خواهد کرد. «خالد مرادی» ادامه می‌دهد: قیمت نهایی گوشت قرمز اگر پایین باشد به نفع قصابان است، چون تقاضا بیشتر می‌شود و ما مشتری بیشتری خواهیم داشت و گوشت تازه به فروش می‌رود و در مدت کمتری سود مورد نظر را به ‌دست می‎آوریم، با افزایش قیمت‌ها سود روزانه ما هم کمتر از گذشته شده است. 

وی می‎افزاید: دولت باید حامی همه آحاد جامعه باشد و نباید با متضرر کردن یک صنف، رضایت اقشار دیگر را ایجاد کرد. طبق نظر کارشناس تغذیه، میزان مصرف گوشت قرمز برای هر فرد ایرانی که سالم باشد، باید روزانه معادل ۴۵ گرم باشد و این مقدار ذکر شده برای سالمندان و کودکان و بزرگسالان فرق دارد. برای سالمندان یک سهم، برای کودکان 3 سهم و برای بزرگسالان برابر با 2 سهم توصیه می‌شود. هر یک سهم شامل ۳۰ تا ۳۵ گرم گوشت قرمز پخته یا ۴۵ گرم گوشت خام است. به این دلیل که زمانی که گوشت پخته شود آب گوشت از دست می‌رود. ‌


14 میلیارد دلار ارز دولتی برای تهیه کالای اساسی   

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس می‌گوید: نمایندگان برای نظارت بر توزیع یارانه ارزی و دسترسی بهتر مردم به کالاهای اساسی بر روش ارائه کالا برگ الکترونیکی اصرار دارند.  «سید مهدی فرشادان» با اشاره به این‌که معاون بازرگانی وزارت صنعت، معدن و تجارت از بی‌برنامگی این وزارت برای توزیع کالای اساسی به صورت کوپنی خبر داده است، ادامه می‌دهد: این معاونت بر این باور است که چون میزان کالاهای اساسی در کشور زیاد است توزیع کالا به صورت کوپنی درست نیست، این در حالی است که به دلیل کمبود مواد اولیه قیمت کالاها افزایش چشمگیری پیدا کرده است.

وی می‎افزاید: ادعای این معاونت با واقعیت جامعه انطباق ندارد، ممکن است در برخی کالاها از جمله تخم‎مرغ و مرغ، کسری‎ها تا حدودی جبران شده است، اما در بسیاری از مناطق کشور مانند کردستان دسترسی به کالاهایی چون گوشت قرمز به‌سختی صورت می‌گیرد.  نماینده سنندج و دیواندره در مجلس دهم شورای اسلامی با بیان این‌که تهیه گوشت کیلویی 100 هزار تومان برای قشر ضعیف جامعه غیرممکن است، اظهار می‎کند: مجلس همچنان بر مصوبه خود در قانون بودجه سال 98 اصرار و تاکید دارد که دولت با ارائه کالا برگ الکترونیکی 14 میلیارد دلار ارز یارانه‌ای را برای تهیه کالاهای اساسی بین مردم توزیع کند. 

این خبر را به اشتراک بگذارید