تازهترین گزارش شاخص تابآوری جهانی اقتصاد نشان میدهد ایران در سال 2019میلادی، در جمع 10اقتصاد پرمخاطره جهان قرار گرفته است. رتبه ایران در منطقه و در بین همسایگان هم چندان مطلوب نیست؛ چنانکه رتبه کشوری قطر 26، امارات 33، عمان 51، عربستان 55، ترکیه 62، کویت 69، آذربایجان 86 و پاکستان 118برآورد شده است.به گزارش همشهری، براساس محاسبات مؤسسه بیمه افامگلوبال، شاخص تابآوری جهانی ازجمله شاخصهایی است که میتواند بر تصمیمگیری شرکتها و بنگاههای اقتصادی از حیث تابآوردن در برابر نوسان محیط کسب و کار، میزان ریسک کشورها و مخاطرات پیرامونی اثرگذار باشد. این گزارش نشان میدهد در بین 130کشور دنیا، نروژ با قرار گرفتن در رتبه یک جهان، بهترین جایگاه را بهخود اختصاص داده اما ایران در ردیف کشورهای با میزان تابآوری پایین قرار گرفته است. رتبه تابآوری ایران 120در بین 130کشور جهان برآورد شده، اما جایگاه کشور همسایه ایران یعنی پاکستان 118اعلام شده و برخی کشورهای حاشیه خلیجفارس ازجمله قطر رتبه 26، رتبه امارات 33 و رتبه عمان 51 را کسب کردهاند و به این ترتیب امتیاز ایران در 3 سطح اقتصاد 21.8، کیفیت ریسک 6.7 و زنجیره تامین 32برآورد شده که کمترین امتیاز ایران مربوط به کیفیت ریسک است. این در حالی است که کشور قطر در سطح اقتصاد، امتیاز کامل 100را کسب کرده و امارات و عمان هم به لحاظ وضعیت اقتصاد امتیاز بالاتری را نسبت به سایر سطوح بهدست آوردهاند.
این گزارش نشان میدهد روند امتیازی ایران تا سال 2018افزایشی و رو به بهبود بود ولی در سال 2019امتیاز ایران به کمترین میزان طی 5سال گذشته افت کرده است. جزئیات رتبه و امتیاز ایران در شاخص تابآوری جهانی برای 3 سطح و هر 12محرک نشان میدهد که در میان 12محرک، ایران در بهرهوری و کیفیت ریسک طبیعی بهترتیب با رتبههای 19 و 12بهترین عملکرد را داشته؛ در عین حال، بدترین رتبه ایران نیز مربوط به محرک حکمرانی شرکتها با رتبه 125بوده است. همچنین بدترین امتیازهای ایران مربوط به قرارگرفتن در معرض مخاطرات طبیعی (صفر)، بهرهوری (14.8) و حکمرانی شرکتها (22.5) و بهترین امتیازها مربوط به نرخ شهرنشینی(69.3)، شدت انرژی (57) و کیفیت زیرساختها به میزان (54.8) بوده است.
مکث
شاخص تابآوری چیست؟
همه ساله یک شرکت بیمهای در جهان به نام FM global اقدام به انتشار گزارشی از وضعیت تابآوری جهانی کشورها میکند و این شرکتی است که 2قرن پیش تاسیس شده و تمامی سرمایه، توان تحقیق علمی و تخصصی خود را به ارزیابی شاخصهای مدیریت ریسک داراییها و تابآوری مشتریان اختصاص داده است. شاخص تابآوری جهانی در ارزیابی خود به شاخصهایی همچون عوامل اقتصادی ازجمله بهرهوری، ریسک سیاسی، شدت انرژی و نرخ شهرنشینی میپردازد و از حیث کیفیت ریسک کشورها ملاکهایی چون قرار گرفتن کشورها در معرض خطرهای طبیعی، ریسک طبیعی، کیفیت خطر آتشسوزی و ریسک سایبری ذاتی را لحاظ میکند. از دیگر عوامل تعیینکننده در محاسبه شاخص تابآوری جهانی، عواملی ازجمله زنجیره تامین شامل کنترل فساد، کیفیت زیرساختها، حکمرانی شرکتها و میزان دید تامین هم درنظر گرفتهمیشود.
اقتصاد ایران در جمع 10اقتصاد پر مخاطره جهان
در همینه زمینه :