کارخانه جوجهکشی اوزهبیو
این روزها در آستانه بازی امشب آژاکس با تاتنهام همه دارند از کارخانه بازیکنسازی باشگاه هلندی حرف میزنند و سیاستهای چند سال قبل مرحوم یوهان کرایوف را میستایند که چگونه بدون پول آنچنانی ستارههایی ساخت که دستکم در همین نقلوانتقالات پیشرو 500میلیون دلار برای باشگاه درآمدزایی کنند. اما هیچکس از بنفیکا چیزی نمیگوید؛ البته آژاکس تا مراحل بالای لیگ قهرمانان اروپا رفته و با همین تیم جوان و ارزان در کنار بارسلونا تنها تیمی است که هنوز شانس کسب سهگانه این فصل را دارد. بنفیکا هم در لیگ اروپا تا مرحله یکچهارم پایانی پیش رفت و در زمین خودی اینتراخت را 2-4 برد اما در بازی برگشت و با باخت 2 بر صفر صرفا بهدلیل قانون گل زده در خانه حریف، موفق به صعود به نیمهنهایی نشد. اگر آژاکس برای قهرمانی لیگ تلاش میکند، بنفیکا هم در فاصله 2هفته مانده به پایان لیگ 2امتیاز از پورتو بیشتر دارد و در صدر است. اگر آژاکس سابقه قهرمانی اروپا را دارد، در تالار افتخارات تیم پرتغالی هم با اوزهبیو افتخارات مشابهی دیده میشود. برخی از گواردیولا انتقاد میکنند که قهرمانی با این همه ولخرجی کار سختی نیست، اما این را باید درنظر گرفت که گواردیولا معمولا ستاره نمیخرد و استعدادهای تیمهای کوچکتر را به خدمت میگیرد؛ مثلا در همین منسیتی بازیکنانی از شالکه، بنفیکا، لستر، سویا و... خریده و آنها را تا حد بهترین ستارههای لیگ برتر پرورش داده است. 2نفر از این بازیکنان از بنفیکا آمدهاند و تا همین فصل قبل کمتر کسی آنها را میشناخت. یکی ادرسون، دروازهبان برزیلی که یکی از پایههای قهرمانی 2فصل اخیر بود و دیگری برناردو سیلوا.
برناردو سیلوا که مهره بدون جایگزین پپ در ترکیب بود و رحیم استرلینگ بهخاطر او به پست وینگر راست یا نوک حمله انتقال داده میشد. برناردو سیلوای تکنیکی و چپپا که مقابل ایران هم در جامجهانی بازی کرد، خیلی وقتها جای داوید سیلوا را در خط هافبک میگرفت و کلا در 83درصد دقایق ممکن فصل بازی کرد. او در تیم منتخب فصل لیگ برتر هم جای گرفت. برناردو پیش از پیوستن به منسیتی سه چهاربار بین موناکو و بنفیکا دستبهدست شد اما فوتبالش را از آکادمی باشگاه پرتغالی آغاز کرد. گواردیولا او را با حدود 5/43میلیون پوند از موناکو خرید.
ادرسون در تمام بازیهای این فصل منسیتی دروازهبان فیکس بود و تنها 22 گل خورد. زمانی که قیمت دروازهبانها گران نشده بود و آلیسون و کپا با ارقام دیوانهکننده به لیگ برتر نیامده بودند، پپ او را با حدود 35میلیون پوند از بنفیکا خرید که آن موقع برای یک دروازهبان پول زیادی بود. او قبل از رسیدن به سن نوجوانی از سائوپائولو به آکادمی بنفیکا آمده بود.
ژائو فلیکس که کریستیانو رونالدو به مسئولان باشگاه یوونتوس توصیه کرده او را برای خط حمله خریداری کنند، این فصل 33 گل بهعنوان مهاجم دوم تیم و درحالیکه تقریبا در نیمی از دقایق ممکن به میدان رفته، برای بنفیکا زده است. او یکی از کالاهای داغ بازار نقلوانتقالات تابستانی است و یوونتوس برای بهدست آوردنش باید با منچستریونایتد و دیگران رقابت کند. فلیکس تا 15سالگی در آکادمی پورتو و دراگون فورس دستبهدست میشد تا اینکه به آکادمی ستارهساز بنفیکا آمد. قیمت او در ترانسفرمارکت 33میلیون پوند است، اما بعید است باشگاه پرتغالی با رقمی کمتر از 3برابر این قیمت حاضر به فروش او شود.
رناتو سانچس بعد از درخشش در یورو2016توسط بایرن مونیخ با مبلغ 5/27میلیون پوند خریداری شد، اما مدتی قرضی از این باشگاه جدا شد. لیندلوف، مدافع سوئدی 31میلیون پوندی منچستریونایتد هم محصول آکادمی همین باشگاه است. نلسون سمدو با 30میلیون به بارسلونا فروخته شد و آندره گومز هم قبل از انتقال از والنسیا به بارسا بازیکن بنفیکا بود. روبن دیاز، مدافع کناری بنفیکا، مورد توجه رئال قرار گرفته.
تولید این همه ستاره به زمانی برمیگردد که در سال2006 اوزهبیوی افسانهای آکادمی کاژا فوتبال را در لیسبون افتتاح کرد. هماکنون 65نوجوان از سراسر دنیا در این آکادمی مشغول آموزش هستند. لوئیس ناسیمنتو، سرمربی تیم جوانان باشگاه، میگوید: «تیمهای پایه برای باشگاه از لحاظ ورزشی، اجتماعی و اقتصادی خیلی حیاتی هستند. نوجوانان در اینجا تمرین نمیکنند، تعلیم و تربیت میبینند». بازیکنان با متدهای جدید تکنولوژی آموزش میبینند و روباتهایی طراحی شده که به بازیکنان از چندین جهت توپ میرساند و آنها باید توپ را کنترل کنند، پاس بدهند یا به آن ضربه بزنند. آکادمی دورتموند هم از تکنولوژی مشابه بهره میبرد. بازیکنان همانجا درس هم میخوانند. کارخانه بازیکنسازی بنفیکا چیزی مشابه کارخانه جوجهکشی است! خیلی زود همه مغازهها باید اجناس خود را از این کارخانه خریداری کنند.