
خروج خوزستان از شرایط اضطرار

با آن که بسیاری از سیلزدگان هنوز به خانههای خود باز نگشتهاند و در چادرها به سر میبرند، اما طبق گفته مسئولان کشوری و محلی، اوضاع از حالت اضطرار خارج شده است. در لرستان و ایلام سیل کاملا فروکش کرده و شهرهای سیلزده در حال پاکسازی هستند تا مردم بتوانند به خانه بازگردند. به گزارش همشهری، در استان خوزستان نیز گرچه هنوز برخی از روستاها زیر آب هستند و شهر اهواز نیز هنوز در بخشهایی دچار آبگرفتگی و پسزدگی فاضلاب است، اما سیل در بیشتر مناطق فروکش کرده و تعداد زیادی از مردم به خانههای خود برگشتهاند. مسئولان مدیریت بحران کشور خبر دادهاند که نگرانی اصلی در مورد سیل خوزستان رفع شده و این استان از حالت اضطرار خارج شده است و جریان آب بهزودی راهی دریا خواهد شد.
بارشهای پیش رو برای خوزستان خطرناک نیست
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور اعلام کرد: خوزستان از حالت اضطرار خارج شده است زیرا حجم آب ورودی به پشت سدهای این استان کاهش یافته و به تبع آن خروجی سدها نیز به رودهای کرخه و کارون کاهش پیدا کرده و همین امر موجب فروکش کردن آب در برخی از مناطق سیلزده شده است.
«اسماعیل نجار» اظهار کرد: آب از چند روستا در مجاورت رودهای استان خوزستان که دچار آبگرفتگی شده بودند، خارج شده و جریان آب در حال حرکت به سمت جنوب این استان است و در حال حاضر با گذر از اهواز به مناطقی چون شادگان، خرمشهر و آبادان رسیده اما خطری این شهرها را تهدید نمیکند و به زودی این آب وارد دریا میشود.
نجار گفت: نگرانی اصلی در مورد سیل در استان خوزستان رفع شده و البته دستگاههای امدادی همچنان در آمادهباش هستند و امدادرسانیها به سیلزدگان ادامه خواهد داشت.
وی درباره اینکه آیا بارشهای پیش رو میتواند برای خوزستان خطر محسوب شود، عنوان کرد: آمادگی در برابر سیل باید همواره وجود داشته باشد، اما ارزیابیها و پیشبینیها حاکی از این است که این بارشها به احتمال زیاد به ایجاد شرایط بحرانی در استان منجر نخواهد شد. البته اگر شدت بارشها بیشتر باشد حتما هشدارهای لازم دوباره به شهروندان داده خواهد شد.
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر اینکه اقدامات برای جبران خسارات آغاز شده است، گفت: با تشکیل پرونده و ارزیابی خسارات، به زودی مراحل پرداخت خسارات در تمام مناطق سیلزده آغاز خواهد شد. تمام توانمان را بر این متمرکز خواهیم کرد که سیلزدگان زودتر به منازل و خانههای خود بازگردند.
فروکش کردن آب در شعیبیه شوشتر
فرماندار شوشتر نیز خبر داد که سیلاب در بخش شعیبیه این شهرستان فروکش کرده است و سیلزدگان روستاهای این بخش به منازل خود برگشتهاند. «حسین پنبهدانهپور» اظهار کرد: حدود 40 روستای بخش شعیبیه شوشتر در معرض سیلاب بودند و سیلاب به 24 روستا وارد شد، اما در حال حاضر با فروکش کردن آب در اکثر روستاها، سیلزدگان به منازل خود برگشتهاند. البته هنوز وضعیت عادی اعلام نشده است چون هنوز یکی 2 روستای شعیبیه دچار آبگرفتگی هستند اما آب در منازل وجود ندارد. وی گفت: بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان فارس که به عنوان معین شهرستان شوشتر انتخاب شده، با تعدادی ماشینآلات راهسازی و کامیون در شعیبیه مستقر شده است تا بهسازی و ترمیم معابر را در روستاها انجام دهد.
فرماندار شوشتر اضافه کرد: کار پاکسازی واحدهای مسکونی و ضدعفونی کردن آنها نیز با همکاری سپاه پاسداران استان چهارمحال و بختیاری در حال انجام است.
رفع آبگرفتگیهای اهواز تا هفته آینده
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز نیز با اشاره به ورود شهرداری به فاز بازسازی پس از سیلاب گفت: حداکثر ظرف هفته آینده حجم عمدهای از آب در نقاطی از شهر اهواز که درگیر آبگرفتگی ناشی از سیلاب هستند، تخلیه میشود. «علیرضا عالیپور» اظهار کرد: به لطف خدا و با زحمات شبانهروزی پرسنل شهرداری اهواز در طول یک ماه و همکاری سایر دستگاهها و ادارات مختلف، موضوع سیلاب در اهواز در 3 بخش سیلاب کارون، سیلاب کرخه و سیلاب دشت پشت سر گذاشته شد. وی افزود: همچنین با توجه به اینکه در لحظات اولیه در برخی نقاط امکان تردد ماشینآلات وجود نداشت، با کمک نیروهای جهادی و مردمی کیسههای خاک انتقال یافت و بستر لازم برای انتقال تجهیزات فراهم شد که این اقدامات و همکاریها جای تشکر دارد. عالیپور بیان کرد: روند کاهش دبی رودخانه کارون شتاب گرفته و اکنون به 2700 تا 2800 متر مکعب بر ثانیه رسیده است. این روند کاهشی در روزهای آینده نیز به صورت مستمر ادامه خواهد داشت. معاون خدمات شهری شهرداری اهواز گفت: بارندگیها نیز نسبتا کم است و از نظر انباشته شدن در مخازن سدها کماثر بوده است. همچنین گرمای هوا یکی از فاکتورهایی است که شکلگیری ابرهای پربارش را کمتر خواهد کرد.
خسارت سیل به اهواز
عالیپور ادامه داد: از هفته گذشته اقدامات پس از سیلاب در دستور کار شهرداری اهواز قرار گرفته و برای بازگشت شهر به حالت اولیه، آرامسازی شهر و روانسازی ترافیک آن در حال انجام است. وی گفت: خسارات زیادی به شهر وارد شده است و بسیاری از پارکهای و جادههای ساحلی، مسیرهای پیادهرو و ماشینرو، از دست رفتهاند. همچنین خطوط و تاسیساتی از قبیل برق، روشنایی، آب خام و ایستگاه پمپاژ در وضعیت نامناسبی هستند.
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز عنوان کرد: ماندن آب در برخی محلهها، عدم خروج فاضلاب و ترافیک از تبعات سیلاب هستند که رسیدگی به آنها نخستین اولویت شهرداری است.
عالیپور گفت: همچنین برای تامین بهداشت عمومی باید فاضلاب تخلیه شود که شهرداری در حال استقرار دهها پمپ و شرکت آب و فاضلاب نیز در حال تقویت ایستگاه پمپاژ است. کمکهای خوبی هم از شهرداری تهران رسیده است. وی افزود: آهکپاشی در بخشهایی که با تجمع فاضلاب روبهرو هستیم هم در دستور کار قرار گرفته است.
زمان بازگشایی جاده ساحلی
معاون خدمات شهری شهرداری اهواز عنوان کرد: برای روانسازی ترافیک هم باید جادههای ساحلی بازگشایی شوند. فعلا یک باند محور زیرگذر پل سیاه که دچار آبگرفتگی بود، بازگشایی شده است.
عالیپور گفت: در حال حاضر مسیرهای قابل تردد در جاده ساحلی غربی اهواز خیابان موحدین کیانپارس تا پل شهید دقایقی (پل سوم)، پل نادری تا پل فولاد و مسیر تردد در جاده ساحلی شرقی اهواز حد فاصل پل هفتم تا پل شهید دقایقی است. بخشهای دیگر جاده ساحلی نیز در چند فاز بازگشایی خواهند شد.
وی افزود: به دلیل اینکه توأمان پروژه تخلیه فاضلاب و آب (سیلاب زیرگذر پلها) در حال انجام است، هنوز زمان دقیق بازگشایی کل جاده ساحلی مشخص نیست و کار در این زمینه در حال انجام است.
ریزش خطوط فاضلاب اهواز در 56 نقطه
سرپرست شرکت آب و فاضلاب اهواز نیز با اشاره به ریزش 56 نقطه خطوط فاضلاب در این شهر گفت: امیدواریم ظرف مدت 2 هفته بتوانیم مشکل این نقاط را حل کنیم.
«صادق حقیقیپور» بیان کرد: در نقاطی که فاضلاب ریزش کرده است، مجرایی برای عبور فاضلاب وجود دارد. اما در این زمینه به دنبال آن هستیم که نقاط را ترمیم کنیم و شرایط را بهبود ببخشیم.
وی بیان کرد: این کار حدود 70 تا 80 میلیارد تومان هزینه دارد و برای انجام آن با 10 پیمانکار قرارداد منعقد کردهایم. پس از بحرانی که فاضلاب در سیلاب اخیر در اهواز به وجود آورد، نیاز است اقدامی اساسی برای حل مشکل آن انجام گیرد.
حقیقیپور گفت: از مردم شهر اهواز به دلیل شرایط به وجود آمده با پس زدن فاضلاب بر اثر سیلاب عذرخواهی میکنم و در این زمینه تلاش خواهیم کرد شرایط را به بهترین شکل تبدیل کنیم.
بازگشایی خطآهن خرمشهر - اهواز
خط ریلی خرمشهر - اهواز نیز که بر اثر سیلاب دچار آبشستگی شده بود، پس از تعمیرات اساسی مجددا بازگشایی شده و حرکت قطارها از این مسیر از دیروز (سهشنبه) به روال عادی بازگشته است. معاون مدیرکل راهآهن جنوب و مدیر پایانه راهآهن خرمشهر در این زمینه گفت: خط ریلی خرمشهر - اهواز پس تعمیرات اساسی بازگشایی شده و قطار محلی ریلباس ساعت 6 صبح سهشنبه پس از مدتی توقف مجددا از خرمشهر راهی اهواز شد. «غلامحسین فارسیان» محل آبگرفتگی و عملیات ترمیم این خط را در 40 کیلومتری خرمشهر بیان کرد.
بیماریهای واگیر نداریم
مشاور معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مدیریت کاهش خطر و بلایا نیز درباره سلامت سیلزدگان خوزستان و شیوع بیماریهای واگیر گفت: به دلیل حجم وسیع آب در این استان 261 روستا و 6 شهر تحت تاثیر سیل قرار گرفتهاند، ولی بیماریهای واگیر شیوع پیدا نکرده است.
«محمداسماعیل مطلق» افزود: اقدامات بسیاری برای پیشگیری از بروز بیماریها در مناطق سیلزده انجام شده که از آن جمله میتوان به وجود سامانه هشدار اولیه، حضور بهموقع تیمهای نظام سلامت، هماهنگی مطلوب حوزههای مختلف نظام سلامت، گزارشدهی بهموقع دانشگاههای علوم پزشکی برای پیشبینی مداخلات لازم و حضور مدیران ارشد در صحنه که علاوه بر نظرات ارشادی موجب تقویت روحیه همکاران میشود، اشاره کرد. وی اظهار کرد: بیماریهای اسهالی و در صدر آنها التور، بومی خوزستان هستند.
بنابراین همیشه پیش از فصل گرما مرکز بهداشت خوزستان خود را مهیای برخورد با آنها میکند و سیستم مراقبتی خود را برای پیشگیری از بروز بیماریها در تمام مناطق استان گسترش میدهد و با اعمال نظارت دقیق و مستمر از بروز بیماری پیشگیری میکند.
اعطای معافیتهای مالیاتی به بنگاههای اقتصادی سیلزده
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خوزستان گفت: در بخش مالیات معافیتهایی به واحدها و بنگاههای اقتصادی و تولیدی سیلزده داده میشود و این واحدها در حال شناسایی هستند. «محسن کاویانی» افزود: در قانون مالیاتهای مستقیم چنین موضوعی پیشبینی شده و این واحدها در حال شناسایی هستند.
وی بیان کرد: خوزستان از نظر وجود ظرفیتهای پنهان و پیدا جایگاه مهمی در کشور دارد و با توجه به وجود منابع عظیم نفت و گاز و پتروشیمی در آن، اهمیت این استان برای کشور دوچندان است. وی افزود: سال گذشته موفق شدیم درآمدهای استان را با ۹ درصد افزایش به عدد 4۵۰۰ میلیارد تومان برسانیم. این مسئول گفت: علاوه بر این، ۴۷۰ میلیارد تومان مازاد درآمد داشتیم که بخش عمده آن پس از انجام ساز و کارهای قانونی به استان برمیگردد و صرف پرداخت حقوق کارمندان دولت و طرحهای عمرانی در استان میشود.
کاویانی ادامه داد: درآمدهای 5۳۰۰ میلیارد تومان است که نسبت به سال گذشته افزایش ۲۰ درصدی دارد. وی یادآور شد: همین عدد را وقتی با بودجه اختصاصی 3۳۰۰ میلیارد تومان برای خوزستان مقایسه کنیم، بیانگر اهمیت زیاد خوزستان برای کشور است چون ما رتبه نخست درآمدی را کشور داریم. مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خوزستان با اشاره به شعار سال ۹۸ گفت: برنامههایی در مجموعه وزارت و اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان برای رونق تولید برای تحقق شعار سال تدارک دیده شده است. کاویانی افزود: تلاش میکنیم، با هماهنگی استاندار، بسته جامعی برای رونق اقتصاد استان با استفاده از نقشآفرینی همه زیرمجموعههای وزارت اقتصاد در استان آماده کنیم.
وی اظهار کرد: در بخش گمرک، تسهیلاتی برای تسریع ترخیص کالا ارائه میشود و برنامههایی برای چابکسازی در نظر داریم.
عدم افزایش ارتفاع تاج سد دز
یک کارشناس منابع آب و محیط زیست گفت: حدود یک دهه پیش وزارت نیرو تصمیم گرفت ارتفاع تاج سد دز را ۱۵ متر افزایش دهد اما وزارت نفت به دلیل احتمال آبگرفتگی چاههای نفت و آلودگی آب با این کار مخالفت کرد.
«تورج فتحی» در گفتوگو با مهر با اشاره به اینکه میزان رسوبات واردشده به سد دز طی سالهای گذشته به دلیل عدم لایروبی افزایش یافته است، اظهار کرد: تصمیم وزارت نیرو هم به علت همین افزایش میزان رسوبات پشت سد بود.
وی ادامه داد: همچنین، وزارت نفت با این تصمیم مخالفت کرد چراکه بر اثر این افزایش ارتفاع تاج و نیز بالا رفتن حجم آب پشت سد دز، مناطق نفتی و چاههای نفت به طور کامل زیر آب میرفتند و احتمال داشت درنتیجه زیر آب رفتن آنها آب سد به مواد نفتی آلوده شود.
فتحی با اشاره به اینکه وزارت جهاد کشاورزی در بخش بالادستی رودخانه دز طرحهای آبخیزداری و حفاظتی را پیگیری نکرده است، بیان کرد: با توجه به جنس خاک در بخش بالادستی سد دز، زمین این منطقه قابلیت فرسایش بالایی دارد. بنابراین اجرای طرحهای آبخیزداری و حفظ و توسعه پوشش گیاهی این منطقه ضروری است.
به گفته این کارشناس حوزه سدسازی، طی ۲، ۳ دهه اخیر میزان چرای دام در مراتع سد دز افزایش یافته و درنتیجه میزان رسوبات پشت این سد نیز بیشتر شده است. فتحی ادامه داد: یکی از راهکارهای موجود در این زمینه، افزایش تاج سد است چراکه با توجه به افزایش جمعیت، نیاز به سهم آب نیز بیشتر میشود.
وی بخشی از دلایل جاری شدن سیلابها را بیتوجهی به طرحهای حفاظتی از منطقه گلستان تا حوضه زاگرس دانست و گفت: تجربه نشان میدهد نظارت کافی بر مراتع صورت نمیگیرد. مثلا در یکی از مناطق پروانه چرا برای ۳۰۰ راس دام داده شده بود، اما ۴ هزار راس دام در آنجا در حال چرا بودند. از سوی دیگر، بودجه مربوط به بخشهای حفاظتی تخصیص داده نمیشود.
وی افزود: به این ترتیب، شاهد افزایش روانآبها در بخشهای بالادستی سدها هستیم که نتیجه آن ورود گل و لجن فراوان به رودخانهها بر اثر سیلاب است. همچنین، مخازن سدهای ما با حجم ورود آب متناسب نیستند که باعث کاهش عمر مفید سدها میشود.
نیاز لرستان به ادامه امدادرسانیها
در استان لرستان سیل فروکش کرده و مسئولان با کمک نیروهای مردمی، شهرداریها، استانهای معین و... در حال پاکسازی شهرها از گل و لای و بازسازی خانههای تخریبشده هستند، اما اوضاع برخی شهرهای این استان هنوز عادی نشده است. به عنوان مثال، 50 روستای الیگودرز همچنان دچار بحران هستند؛ راه ارتباطی آنها همچنان قطع است و ساکنانشان حتی راه برای پیادهروی ندارند.
در پلدختر نیز بسیاری از راهها آسیب دیدهاند، صدها واحد مسکونی به صورت جدی آسیب دیدهاند، زیرساختهای شهری و عمرانی از بین رفتهاند، تعداد زیادی از پلها ریزش کرده و تخریب شدهاند و 13 پارک و بوستان محلهای نیز کاملا زیر آب رفتهاند.
«صمد چراغیپور» شهردار پلدختر گفته است: این شهر به کمکهای کشوری نیاز دارد و با اعتبارات استانی نمیتوان این همه خسارت را جبران کرد. در سیل اخیر 15 شهروند لرستانی جان باختند و همچنین 5 هزار راس دام سبک و 550 راس دام سنگین تلف شدند. این آسیبها تنها بخشی از خسارات و خرابیهاست.
افزایش دبی رودها در 50 سال اخیر بیسابقه بود
در این میان استاندار لرستان گفته است: این استان سیلزده همچنان نیازمند کمک سایر استانها به ویژه در حوزه ماشینآلات و نیازهای اولیه مردم است.
«موسی خادمی» حادثه سیل فروردین امسال لرستان را فاجعه مالی و اقتصادی خواند و گفت: با توجه به آمار، افزایش دبی رودخانههای استان در سیل فروردین طی 50 سال اخیر بیسابقه بوده و تا به حال این مقدار افزایش دبی نداشتهایم. خادمی با بیان اینکه شورای اسلامی و شهرداری تهران تاکنون کمکهای ارزندهای به لرستان داشتهاند، اضافه کرد: اگر این امدادرسانیها تداوم داشته باشد، لطف بزرگی به مردم لرستان میشود، هرچند تا الان هم خیلی خوب کار کردهاند و قدردان زحمات آنها هستیم. استاندار با تاکید بر اینکه لرستان هنوز نیازمند کمک است، ادامه داد: نیاز به این امدادها در بخش زیرساختها، ماشینآلات، منازل و اسباب و اثاثیه زندگی به طور کامل احساس میشود.
عمران شهری خرمآباد ۱۰ سال عقب ماند
شهردار خرمآباد نیز در جلسه بررسی مشکلات سیل لرستان که با حضور اعضای شورای شهر تهران برگزار شد، گفت: با این سیلها شاید بیش از ۱۰ سال در زمینه عمران شهری عقب افتادیم و باید ۱۰ سال کار کنیم تا به قبلی خود برسیم.
«وحید رشیدی» افزود: در سیل اول، دوستان آتشنشانی تهران به خوبی کمک کردند. در سیل دوم اکثر کمکها در پلدختر متمرکز شد و شهرداری خرمآباد خودش توانست یک مقدار کارها را جمع کند.
وی با بیان اینکه در سیل آخر ۲۰ درصد خرمآباد را سیل گرفت و به زیرساختها و معابر اصلی آن به ویژه پارکها و دیوارههای ساحلی خسارت جدی وارد شد، تصریح کرد: 2 رودخانه کرگانه و خرمرود از شهر خرمآباد عبور میکنند که بیش از ۱۴ متر مسیر اصلی در حاشیه آنها از بین رفته است و نیاز به هزینه زیادی برای بازسازی دارند.
شهردار خرمآباد با تاکید بر اینکه هنگام وقوع سیل 3 پل را خودمان تخریب کردیم و 3 پل را سیل خراب کرد و استحکام خود را از دست دادند، ادامه داد: نیاز است همکاری دیگر دستگاهها را داشته باشیم. تجهیزات ایمنی و ماشینآلات ما کاملا فرسوده است و دستگاه بهروزی نداریم.
رشیدی گفت: در سیلهای اخیر، شهرداری خرمآباد ۱۶۰۰ مورد آبگرفتگی منازل و پارکینگها را رفع کرد.
مهار آبهای سطحی خرمآباد 400 میلیارد تومان اعتبار میخواهد
عضو شورای شهر خرمآباد هم در این نشست گفت: لرستان در دوران سازندگی خیری از اعتبارات ملی ندید و حسن وقوع سیل این بود که این استان بالاخره در کشور دیده شد. «زهرا نظری» اظهار کرد: در بدترین شرایط خزانه کشوری، سیل در لرستان رخ داد ولی انتظار داریم که این استان به خوبی دیده شود. وی ادامه داد: با وقوع سیل در لرستان، 11 شهرستان این استان درگیر شدند و به همه آنها خسارت وارد شد. نظری در ادامه به موضوع مهار آبهای سطحی شهر خرمآباد اشاره کرد و گفت: این کار به بیش از 400 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.
وی بیان کرد: انتظار داریم که در شورای شهر تهران طی 2 سال اعتبار لازم برای این کار اختصاص یابد.
سیلزدهها نگران اسناد مالکیت خود نباشند
رئیس قوه قضائیه به مردم مناطق سیلزده اطمینان داد که هیچگونه نگرانی بابت اسناد مالکیت خود نداشته باشند. به گزارش ایرنا «ابراهیم رئیسی» در جلسه مسئولان عالی قضایی گفت: یکی از نگرانیهایی که مردم مناطق سیلزده دارند، مربوط به اسناد مالکیتشان است. در این زمینه، دستگاه قضایی اطمینان میدهد که هیچ نگرانی در این خصوص وجود ندارد و مردم مطمئن باشند که در صورت از بین رفتن اسنادشان، صدور اسناد المثنی با هیچ مانعی روبهرو نیست.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین وظایف دستگاههای اجرایی، نهادهای گوناگون و همه مردم تلاش برای کاستن از آلام هموطنان سیلزده است، افزود: نباید فراموش کنیم که نیازهای مردم مناطق آسیبدیده بیش از خدماتی است که ارائه شده است و امدادرسانیها باید همچنان ادامه یابد. رئیس قوه قضائیه گفت: دادستانهای مناطق سیلزده و روسای کل دادگستری استانها تمهیدات لازم را برای تامین هرچه بیشتر امنیت در شهرهای درگیر سیل اندیشیدهاند و مردم بدانند که دستگاههای انتظامی و امنیتی از هیچ تلاشی در این زمینه فروگذار نمیکنند.