محسن هاشمی در گفتوگو با همشهری پس از بازدید از مناطق سیلزده خوزستان و لرستان:
درکنار سیلزدگان میمانیم
حامد فوقانی/ محمود مولایی.خبرنگار
«در پساسیل هم همراه سیلزدگان استانهای خوزستان، لرستان و گلستان خواهیم بود»؛ این جملهای است که دیروز رئیس شورای شهر تهران پس از بازدید از مناطق سیلزده خوزستان و لرستان و در راه بازگشت به تهران به همشهری گفت. اشاره محسن هاشمی رفسنجانی به اقداماتی است که پس از خروج منطقهها و شهرهایی مثل اهواز، دشتآزادگان، سوسنگرد، پلدختر و معمولان از وضعیت بحرانی فعلی باید صورت بگیرد. در واقع کمکها و یاریرسانی نیروهای مدیریت شهری تهران تا جاری شدن زندگی عادی در شهرهای سیلزده ادامه خواهد داشت. او همچنین گفت که پس از رسیدن به تهران، عازم گلستان خواهند شد تا بازدیدی از شهرهای سیلزده این استان هم داشته باشند.
پس از رخداد سیل بیسابقه فروردینماه امسال، وزارت کشور تهران را بهعنوان یکی از استانهای معین خوزستان و لرستان مشخص کرد. در این میان شهرداری تهران هم اگرچه در لرستان و گلستان نیز فعالیت داشت اما نماینده رسیدگی به محدوده اصلی سیل خوزستان یعنی دشت آزادگان انتخاب شد. در این میان، هیأت نظارتی متشکل از محسن هاشمی، مرتضی الویری و مجید فراهانی از شورای شهر تهران و محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی و مجتبی یزدانی، معاون خدمات شهری شهرداری پایتخت عازم این مناطق شدند تا از روند خدمترسانیها و مشکلات موجود بازدید کنند. این درصورتی است که دیروز رئیس شورای شهر تهران به همشهری گفت نحوه خدمترسانی شهرداری تهران در مناطق مذکور بسیار مناسب است و هم نیروهای محلی و هم مردم از چگونگی انجام عملیات رضایت دارند.
هاشمی با بیان اینکه در بازدید از مناطق سیل خوزستان و لرستان، هم مردم و هم هیأت حاضر از چگونگی امدادرسانی، تخلیه گلولای، احداث سیلبندها، جابهجایی احجام سنگین، بازسازی تأسیسات آسیبدیده و... که از سوی شهرداری تهران صورت پذیرفته راضی هستند، گفت: «نیروهای شهرداری تهران در 4منطقه سوسنگرد، بستان، کوت سیدنعیم و ابوحمیظه با حدود 130هزار جمعیت مستقر هستند و در بازدیدمان از تلاشهایشان قدردانی کردیم. »
او با اشاره به اینکه ابتدا به اهواز رفتهاند و با شورای شهر اهواز و کیامرث حاجیزاده، مدیرکل مدیریت بحران استان خوزستان جلسهای داشتهاند، افزود: «در این جلسه قرار شد تعدادی از پمپهای لجنکش شهرداری تهران به اهواز ارسال شود تا نسبت به پاکسازی معابر از لجن و گلولای اقدام کنند.» هاشمی گفت که همچنین در بازدید از دشت آزادگان، متوجه شدهاند با احداث سیلبند، بسیاری از اهالی حاضر به ترک منطقه نیستند. او گفت: «نزدیک به 10کیلومتر سیلبند از سوی شهرداری تهران در منطقه احداث شده و فکر میکنم احداث سیلبند روی کانال آبی روستای سابله، آخرین نقطهای است که میبایست روی آن کار صورت گیرد. از سوی دیگر مقرر شده مهندس یزدانی در جلسه تخصصی با مقامات دولتی و استانی طریقه صحیح استفاده از بودجه مساعدتی و تکمیلی مصوب شورای شهر تهران به رقم 10میلیارد تومان و بهره از لجستیک و امکانات برای موضوعات پساسیل را مورد بررسی قرار دهند.» رئیس شورای شهر تهران در ادامه به بازدید از پلدختر اشاره کرد و گفت: «در یک بازدید میدانی از مشکلاتی که برای شهر ایجاد شده و از فعالیتهای شهرداری با حضور 150نفر نیرو و 50دستگاه ماشین دیدن کردیم. مشخص بود که شهرداری در پاکسازی خیابانها از گلولای و منازل عملکرد بسیار خوبی داشته است. البته هنوز کار باقی است.» محسن هاشمی در پاسخ به این سؤال که از نظر شما اصلیترین مشکلات کنونی پلدختر چیست؟ گفت: «در این شهر گل و لای زیادی وارد خیابانها شده و نظافت معابر مهمترین مسئله است که باید انجام شود. 2کانال جمعآوری آبهای سطحی هم که بر اثر سیلاب، گرفتهاند و باید دوباره احیا شوند. البته بخشی از شهر با حضور نیروها شستوشو و تمیز شده است. از طرف دیگر در مجموع 12پارک ساحلی رودخانهای در پلدختر بوده که اغلب از بین رفتهاند و باید کمک شود تا هرچه زودتر بازسازی شوند؛ بهخصوص تجهیزات آبرسانی به پارکها. در نهایت هم تجهیزات و لوازم و اثاثیه خانوادهها که از بین رفتهاند نیاز است تا تهیه شوند.»
رئیس شورایعالی استانها در هفتاد و چهارمین نشست شورای شهر اهواز «منع تبعیض» را یکی از مهمترین وظایف این شورا عنوان کرد. مرتضی الویری گفت: «براساس ماده101 قانون اساسی یکی از مهمترین وظایف شورایعالی استانها منع تبعیض است که باتوجه بهوجود مشکلات موجود حجم کار این شورا بسیار و مسئولیتها سنگین است. تاکنون اقدامی جدی برای رفع تبعیض و توسعه عدالت در این خصوص صورت نگرفته است. البته با سفر به شهرهای مختلف در پی شناسایی ریشههای تبعیض هستیم تا مشکلات مختص به هر شهر را بررسی و در شورایعالی استانها مطرح کنیم.» او یکی از مهمترین راهکارهای کاهش خسارت حوادث را پیشگیری دانست و یادآور شد: «عمدتا برای اقدامات فوری هزینه میکنیم، اما نسبت به راهکارهای پیشگیرانه غافل هستیم. تا سالهای پیش کلانشهر تهران با بارندگیهای اندک نیز شاهد آبگرفتگی بسیار معابر و وارد شدن خسارت بود؛ حتی در برخی سالها شاهد طغیان رودخانهها و تلفات جانی بودیم اما در سال گذشته با اقداماتی نظیر لایروبی کانالهای دفع آبهای سطحی از بروز خسارتها و مشکلات بعدی جلوگیری شد.» عضو شورای شهر تهران ادامه داد: «یکی از برنامههای ما در این شورا الزام مدیریت شهری برای اختصاص مبالغی در راستای پیشگیری و رصد حوادث احتمالی است.» الویری با اشاره به مشارکتهای مردمی در کمکرسانی به سیلزدگان گفت: «در جلسه شورایعالی استانها که امروز برگزار کردیم، تقریبا کلیه نمایندگان معتقد بودند که کمک گروههای مردمی بهتر و بیشتر از کمک دولت بوده است.» او با تأکید بر استفاده از ظرفیت عظیم گروههای مردمی در جهت مشارکت بیشتر در امر کمکرسانی، عنوان کرد: «باید از ظرفیت مشارکتهای مردمی بهصورت سیستماتیک استفاده کنیم و از نیروی عظیم تنها در موقع حادثه بهره نگیریم، بلکه قبل از وقوع حادثه هم از این ظرفیت استفاده کنیم؛ مثلا میتوانیم در بازسازی خرابیهای حاصل از سیلاخیر از مشارکتهای مردمی بهره بگیریم.»
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران که به استان خوزستان سفر کرده، از مشکلات مردم در بحرانهایی مانند سیل صحبت کرد. مجید فراهانی گفت: «در زمان بحران تمام دستگاهها و نیروهای مردمی همکاری میکنند اما پس از خروج آنها مشکلات مردم آغاز و اوج معضلات نمایان میشود. یک گروه باید مجموعه نیازهای مناطق سیلزده را شناسایی و آنها را اطلاعرسانی کند؛ درحال حاضر اگرچه خدمات امدادی به مردم سیلزده ارائه میشود اما ساکنان برخی روستاها نیازمند راهاندازی مجدد امکانات زیرساختی خود همچون آب، برق و گاز هستند که در این خصوص نیاز به نیروهای تاسیساتی و ماهر است.» او ادامه داد: «باید تجربیات، نقاط قوت و ضعف این حادثه ثبت شود تا درصورت وقوع رویدادهای مشابه از آنها بهره گرفت.»
معاون خدمات شهری شهرداری تهران که برای کمک و یاریرساندن به مردم سیلزده به استان خوزستان سفر کرده، گفت: «تاکنون 12دستگاه لودر، 34 دستگاه کمپرسی، 7دستگاه بیل مکانیکی و 3دستگاه خودروی حمل زباله به دشت آزادگان اعزام شده است.» مجتبی یزدانی با اشاره به استقرار نیروهای شهرداری تهران در دشت آزادگان ادامه داد: «یکی از معاونان شهرداری تهران نیز در دشت آزادگان مستقر شده است. همچنین مبلغ 47میلیارد و 530میلیون ریال نیز توسط کمکهای مردمی جمعآوری شده و از طریق هلال احمر در اختیار سیلزدگان دشت آزادگان قرار گرفته است.»
نماینده مجلس شورای اسلامی در حاشیه حضور در مناطق سیلزده خوزستان از حضور بموقع نیروهای شهرداری تهران در این منطقه صحبت کرد. محمود صادقی در این رابطه به شهرنوشت گفت: «وقتی وارد اهواز شدیم، بلافاصله در جلسه شورای شهر شرکت کردیم. سپس به سمت حمیدیه، کوت سیدنعیم، سوسنگرد و سایر شهرها حرکت کردیم. در تمامی این مناطق هم نیروهای شهرداری تهران مشغول به کار بودند. خوشبختانه نیروهای شهرداری تهران بموقع وارد خوزستان شدند و در نقاط حساسی که نیاز به حضور آنان بود وارد عمل شدند. بهطور مثال، این نیروها در دشت آزادگان حضور پیدا کردند تا برای مهار سرریزهای کرخه که به سمت بستان و سوسنگرد میرفت، اقدامات لازم را انجام دهند.» او ادامه داد: «نیروهای شهرداری تهران در سابله هم با همکاری شرکت آبو فاضلاب تهران در حال احداث سیلبند هستند. در مجموع براساس مشاهداتی که داشتیم میتوان گفت نیروهای شهرداری تهران خوب کار کردهاند و کماکان هم که مشغول کار هستند.»
بازسازی کانال آبی سابله
در بخشی از کانال آبی روستای سابله خوزستان که دو شاخه میشود، شکستگی صورت گرفته که نیروهای شهرداری تهران در تلاش هستند این نقطه شکستگی را برطرف کنند. این کار سبب میشود تا با کاهش سطح آب، دشت آزادگان و شهرهای اطراف، کاملاً امن شود. گفتنی است وضعیت بهداشتی مردم ، تامین تغذیه و ترمیم زیرساختهای جادهای، نیروی انسانی و امکان تجدید فعالیت در کسبها و پیشهها دچار آسیب شده و همانند 2 استان دیگر یعنی لرستان و گلستان در اولویت اقدام قرار دارند.