نیای غرب
«نیای غرب» با زیر عنوان نوشتار، عقلانیت و دین در ایران، یونان و بینالنهرین، نوشته: ژان بوترو، کلاریس هرنشمیت و ژان پییر ورنان، میراث بینالنهرین را بررسی میکند. بهعبارت دقیقتر، این کتاب به بررسی 3مورد از نوآوریهای مهمی میپردازد که در هزاره چهارم قبل از میلاد از رویارویی سومریها و اکدیها در عراق امروزی پدید آمد.
در پشت جلد کتاب آمده است: «در سالهای اخیر نتیجه ناخواسته کاوشهای باستانشناختی فروریختن اسطورهای بوده که سرچشمه تمدنی غرب را یونان و کتاب مقدس میدانسته است.
یافتههای جدید نشان میدهد که استدلالورزی عقلانی یونانیان نه از هیچ که از دل اسطورههای آفرینش وام گرفته شده از بینالنهرین پدید آمدهاند. ایدههای بینالنهرینی بههمراه کالاهای مادی و فناوریاش به شرق، به سرزمین ایران و غرب به سوریه و دورتر از آن یعنی یونان سرازیر شدند. این ایدهها در تمدن هخامنشی، آرامی، عبرانی و یونانی، گاه با تغییراتی کم و بیش بنیادی و گاه با کمترین تغییر دوباره به شکل افکار، اساطیر و باورها سربرآوردند.»
کتاب حاضر به بررسی 3نوآوری مهمی میپردازد که در هزاره چهارم قبل از میلاد در بینالنهرین پدید آمد: نوشتار، عقلانیت و دین. مؤلفان کتاب در پی بررسی اشکال تاریخی خاص از این 3 پدیده در میان برخی از اقوامی هستند که آنها را برگرفتند و متحول ساختند.
بهمن رستاخیز، رضا دهقان و بهزاد حسینزاده مترجمان این کتاب 255صفحهای هستند. «نیای غرب» را انتشارات ققنوس با شمارگان 770نسخه و بهای 25هزار تومان منتشر کرده است.