• پنج شنبه 18 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 7 شعبان 1446
  • 2025 Feb 06
چهار شنبه 28 فروردین 1398
کد مطلب : 52745
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/jjAl
+
-

غلبه تحریم‌ها بر نظر مجمع

قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی، روی تصمیم مجمع برای تصویب FATF سایه انداخته است

مجمع تشخیص
غلبه تحریم‌ها بر نظر مجمع

فرزانه آیینی ـ خبرنگار

 امید میانه‌روهای مجلس برای تصویب لوایح پالرمو و CFT در مجمع کم‌رنگ‌ترشده و موافقان FATF در بهارستان انگیزه کمتری برای چانه‌زنی بر ضرورت ارتباط با اروپا برای مقابله با تحریم‌ها دارند.
طی 5‌ماه گذشته میانه‌روها بازسازی روابط با غرب را الزام ایران برای دورزدن تحریم‌ها‌ی آمریکا می‌دانستند اما سایه تحریم جدید ترامپ علیه سپاه، این امید را به‌شدت در بهارستان کاهش داده و آنها احتمال رد لوایح مرتبط با پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF از سوی مجمع را قوی‌تر از گذشته می‌دانند. قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی، روی تصمیم مجمع تشخیص مصلحت نظام برای تصویب FATF سایه انداخته است. گروه ویژه اقدام مالی در آخرین تصمیم خود، فرصتی 4ماهه به ایران برای اجرای دستورالعمل‌های 40گانه خودش داده است. گروه ویژه اقدام مالی با هدف مبارزه با پولشویی بنیانگذاری شده و از سال2001 کارزاری را برای مقابله با تأمین مالی تروریسم آغاز کرده است. لایحه CFT یا همان مقابله با تأمین مالی تروریسم و پالرمو یا مقابله با جرایم سازمان‌یافته فراملی برای پیوستن ایران به FATF منتظر تصمیم مجمع است.

فلاحت‌پیشه: اوضاع در مجمع خوب نیست
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ازجمله چهره‌های میانه‌روی مجلس که طی ماه‌های گذشته بجد برای اقناع اعضای مجمع در تصویب پالرمو و CFT تلاش کرده، بعد از قرار دادن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی، بر این باور است که همین الان اوضاع پالرمو در مجمع خوب نیست و لایحه CFT هم شرایط مشابه و شاید دشوار‌تری برای تصویب در مجمع دارد.
او می‌گوید: من فکر می‌کنم تا روابط ایران و آمریکا بهبود نیابد، امیدی به تصویب این لوایح در مجمع نیست؛ مگر اینکه نگاه مجمع تمایز مسائل بین‌المللی و تحرکات آمریکا علیه ایران از بحث کنوانسیون‌ها باشد که احتمال آن خیلی کم است.
این چهره میانه‌روی مجلس در گفت‌وگو با همشهری ادامه می‌دهد: مجمع تشخیص مصلحت نظام بر اساس آیین‌نامه داخلی‌اش 3‌ماه وقت داشته تا نظرش را در مورد موارد اختلافی که سبب بلاتکلیفی لوایح پالرمو و CFT شده را اعلام کند. در این 3ماه وقت‌هایی برای رفع ابهامات به مجلس دولت داده شد و نمایندگانی از سوی هر 3نهاد راهی جلسات مجمع شدند و مباحث اختلافی را در نشست‌هایی کارشناسانه و جدی بررسی کردند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی می‌افزاید: حالا نوبت مجمع است که در پی وقفه زمانی ایجادشده در این زمینه فعال‌تر شود و نظرش را در مورد این لوایح و پیوستن ایران به کنوانسیون بین‌المللی FATF بیان کند.

نقوی‌حسینی: تحریم سپاه روی نظر مجمع درباره FATF تأثیر می‌گذارد
در مقابل فلاحت‌پیشه، حسین نقوی حسینی، از مخالفان پرسروصدای لوایح چهارگانه و FATF در مجلس اقدام جدید آمریکا را صحه‌ای بر ابراز نگرانی‌های خود و دیگر همفکرانش می‌داند و می‌گوید: روند غرب با ایران همین بوده است و آنها به‌دنبال منافع خود هستند نه همراهی و همکاری با ایران. او در گفت‌وگو با همشهری ادامه می‌دهد: اقدام آمریکایی‌ها در تروریست نامیدن سپاه روی تصمیمات مجمع تشخیص مصلحت نظام تأثیر خواهد گذاشت، چراکه اگر تاکنون نگاه این بود که این کانال‌های مالی فعال شود همکاری ایران و کشورهای غربی انجام می‌شود، اما دیدیم که تحریم‌های آمریکا ما را به موضعی رسانده که دیگر نمی‌توان نگاهی مثبت به همراهی و همکاری مثبت آمریکا با ایران داشت.
نماینده ورامین می‌افزاید: اظهارات اخیر سفیر فرانسه در واشنگتن در مورد برجام نیز فاکتور دیگری است که تصویر ذهنی آنها از برجام و موقعیت ایران را نشان می‌دهد، به همین دلیل نمی‌توان به همراهی اروپا با ایران هم دلخوش بود. با این اوصاف من فکر می‌کنم احتمال رد 2لایحه پالرمو و CFT در مجمع بیشتر از قبل شده است.

ضرورت تمایز میان FATF و تحریم‌های آمریکا

محمد کاظمی، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی معتقد است؛ نباید مسائل مربوط به FATF را تحت‌الشعاع رابطه با آمریکا قرار دهیم. این عضو فراکسیون امید در گفت‌وگو با همشهری می‌افزاید: بعد از تروریست نامیدن سپاه از سوی آمریکا به کرات شنیده می‌شود که تحریم‌های آمریکا چون مانع از ارسال کمک‌های ایرانیان خارج از کشور به سیل‌زدگان کشور شده، می‌تواند بر دیگر روندهای مالی ایران با اروپا هم سایه بیفکند و اگر ما FATF را هم تصویب کرده بودیم به چنین سرنوشتی دچار می‌شدیم. این عضو فراکسیون امید با تأکید بر اینکه مسئله مهم این است که FATF یک بحث مستقل است و بحث تحریم‌های آمریکا هم بحث مستقل دیگری است که بجد باید میان اینها تمایز قائل شویم، می‌گوید: مجلس شورای اسلامی نظرش را در مورد لوایح پالرمو و CFT با رأی قابل توجهی نشان داده است و شورای نگهبان هم در این زمینه اعلام نظر کرده و باز نمایندگان بر نظرشان تأکید کرده‌اند. به‌نظر من این لوایح تصویب شده هستند اما مجمع باید مصلحت را تعیین کند و امیدواریم که رأیش برای منافع مردم و مصلحت کشور باشد. او با اشاره به موضع برخی اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام در مورد گروکشی در بحث FATF برای راستی‌آزمایی طرف اروپایی ادامه می‌دهد: هم اروپایی‌ها خوب ما را می‌شناسند و هم ما آنها را خوب شناخته‌ایم.

این خبر را به اشتراک بگذارید