• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
شنبه 25 اسفند 1397
کد مطلب : 51005
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/nAJY
+
-

سفر به دیار همسایه

دیدنی های استان های کردستان و کرمانشاه برای ساکنان هر دو استان می تواند هم جذاب و هم به صرفه باشد

گزارش
سفر به دیار همسایه


محمد توفیق مشیرپناهی- روح‌الله زرین - فرحناز چراغی ‍ |  خبرنگار:


در ایام نوروز خانواده‌های بسیاری به سفر می‌روند. برخی که امکان مالی دارند به خارج کشور، برخی هم به دیگر استان‌های کشور سفر می‌کنند.‌ برای کسانی که امکان مسافرت پرهزینه ندارند، سفر به شهرهای همسایه شهر و دیار خودشان می‌تواند هدف جذابی برای گردش باشد. 
در این گزارش ضمن معرفی مسیر‌های گردشگری 2استان کردستان وکرمانشاه شهر‌ها و روستاهای این 2 استان را هم به شما معرفی کرده‌ایم تا بتوانید با حداقل هزینه، نوروزی شاد و گردشی کوتاه و ارزان را تجربه کنید. برای آغاز سفر و معرفی مسیر باید از جایی آغاز کرد. ما دوراهی کردستان -کرمانشاه در مرز استان همدان را در نظر گرفتیم و به معرفی مسیر های گردشگری و شهر ها و روستاهای دیدنی 2 استان پرداختیم.  ابتدا از کنگاور وارد استان کرمانشاه می شویم. سپس از قروه به معرفی استان کردستان می پردازیم.


به سمت کنگاور

پس از گذر از اسد‌آباد همدان، به کرمانشاه وارد می‌شوید. از اسدآباد تا کنگاور حدود 37 کیلومتر فاصله است. 30 دقیقه طول می‌کشد تا به شهرستان کنگاور، اولین شهر شرقی استان کرمانشاه، وارد شوید. کنگاور در مسیر راه اصلی همدان به کرمانشاه و در فاصله 94 کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه واقع است. شاید شهرت کنگاور از آغاز تا امروز بیشتر به خاطر بنایی سنگی است که بر فراز صفحه‌ای در مرکز شهر برپا شده و معبد آناهیتا نام دارد. معبد آناهیتا ‌محلی برای ستایش آب بوده است.  می‌توانید در یک نصفه روز از دیدن جاذبه‌های تاریخی و گردشگری چون معبد آناهیتا، امامزاده ابراهیم (ع)، حمام بزرگ، سراب ماران، سراب فش و تپه گودین لذت ببرد‌. اگر قصد ماندن در این شهرستان را دارید روستای فش یکی از روستاهای هدف گردشگری این شهرستان است که در شمال شهر کنگاور قرار دارد. سراب ماران نیز در مسیر این روستاست.

در روستای یادشده اقامتگاه بوم‌گردی هم وجود دارد که می‌توانید از آن استفاده کنید و شب را در این منطقه زیبا به روز برسانید.  بعد از کنگاور صحنه دومین شهری است که در مسیر جاده همدان – کرمانشاه واقع شده. صحنه به باغ‌شهر معروف و در 58 کیلومتری شمال شرقی کرمانشاه است. از کنگاور تا صحنه 36 کیلومتر راه است. صحنه از طرف شمال به شهرستان سنقرکلیایی، از جنوب به هرسین، از شرق به کنگاور و از غرب به شهر باستانی بیستون می‌رسد. ‌ این شهر پر از باغ‌های گردو و گیلاس و دیگر میوه‌های باغی است. حتما از عسل این شهرستان بخورید و روغن حیوانی خوش‌عطر و بوی آن را تجربه کنید. برای این‌که سری هم به سراب دربند بزنید باید به شمال شهر صحنه بروید. ‌ در بدنه کوه شوق علی واقع در همین سراب صحنه گوردخمه شیرین و فرهاد را نیز می‌توانید ببینید.

در صحنه اقامتگاه بوم‌گردی وجود دارد و شما می‌توانید از خانه‌های مسافر و مدارس آماده‌شده برای اسکان در این شهر استفاده کنید. بعد از دیدن سراب دربند50  کیلومتر به طرف غرب صحنه بروید و روستای کندوله را ببینید. کندوله یکی از روستاهای هدف گردشگری این شهرستان در بخش دینور است که قدمتش به آل بویه می‌رسد. در این روستا می‌توانید یک روز بمانید و از جاذبه‌های تاریخی، طبیعت بکر و باغ‌های منحصر به فرد انگور و گردوی آن لذت ببرید.‌


غرب استان با همنشینی تاریخ و طبیعت

 برای رفتن به غرب استان دوباره باید به کرمانشاه برگردیم و مسیر اسلام آباد غرب را برای ادامه سفر انتخاب کنیم. بعد از گذشتن از بخش ماهیدشت به یادمان شهدای دفاع مقدس در تنگه مرصاد می‌رسیم. پس از عبور از این نقطه و ورود به اسلام‌آباد، سراب هرسم در روستای هرسم دارای جاذبه‌های زیبا و مناظر بدیع است. دیدن آتشکده شیان در روستای پلنگرد و تپه تاریخی چغاکاوانه، سراب شرف‌آباد، زیارت امامزاده حسن و عباسعلی نیز خالی از لطف نیست. اسلام‌آباد در 63 کیلومتری جنوب غربی کرمانشاه واقع است. از چندین کبابی معروف در مسیر اسلام‌آباد – هرسم نیز می‌توانید استفاده کنید و از خوردن کباب لذت ببرید.  از اسلام‌آباد که بخواهید خارج شوید به شهرستان دالاهو با مرکزیت شهر کرند می‌رسید. کرند از بافت‌های طبیعی استان است که طبیعت بکر و بی‌نظیرش به پای شهرستان پاوه می‌رسد. دالاهو از منظر اکوتوریسم یکی از شهرستان‌های زیبای ایران است که ناشناخته مانده است. هنگام خروج از دالاهو وارد سرپل ذهاب می‌شوید. طاق‌گرا، زیچ منیژه، گوردخمه دکان داود، نقش‌برجسته‌های آنوبانی‌نی از جاذبه‌های گردشگری تاریخی منطقه است.

از روستای پیران در 9 کیلومتری سرپل ذهاب نیز می‌توانید دیدن کنید. جنگل‌های انبوه و چشم‌نواز آبشار بلند‌ پیران در زمره جاذبه‌های کم‌نظیر روستاست. اماکان پذیرایی بین راهی خوبی در منطقه پیران مهیای مسافران است و از غذاهای محلی نیز می‌توانید لذت ببرید. اگر از سرپل‌ ذهاب به سمت قصرشیرین حرکت کنید با افزایش دمای 10 تا 15 درجه روبه‌رو خواهید شد. هوا در فصل بهار در قصر طروات خاصی دارد. این نقطه دارای مرز مشترک با عراق است. بزرگ‌ترین پایانه مرزی در این نقطه واقع شده است.  ‌قصرشیرین در غرب استان در 176 کیلومتری کرمانشاه واقع است.100 اثر تاریخی در قصر وجود داردکه 30 اثر آن ثبت ملی شده است. عمارت خسرو و چارقاپی از جمله جاذبه‌های گردشگری این شهرستان است. پارک‌های خوبی در مسیر قصر وجود دارد و یادمان‌های زیبایی از دفاع مقدس. ‌


بیستون بر سر راه است

 اگر 29 کیلومتر از صحنه دور شوید به بیستون در شهرستان هرسین می‌رسید. سایت جهانی بیستون اولین اثر در این نقطه تاریخی در این شهرستان است که به تنهایی آثاری از ادوار مختلف چون ماد، هخامنشی، سلوکی، اشکانی، ساسانی، ایلخانی و صفویه را می‌توانید در آن ببینید. در این محوطه 128 اثر تاریخی برای دیدن وجود دارد. کاروانسرای شاه عباسی که چندین سال به یک هتل برای اسکان مسافران تبدیل شده، در همین محوطه اقامتگاه خوبی برای ماندن است.  در چند کیلومتری بیستون روستای تاریخی سرماج را هم ببینید. در این روستا بقایای قلعه‌ای باستانی وجود دارد. یک شب اقامت در اقامتگاه بوم‌گردی سرماج این روستا لذت‌بخش است. در هرسین حتما گوردخمه‌های اسحاق‌وند، تخت شیرین، حوض سنگی، رودخانه‌های گاماسیاب و دینور، روستای نجوبران و تپه گنج‌دره را ببینید و از غذای ویژه شهرستان شامل کوفته‌ریزه، خورش قلیه، آبگوشت باغبانی و کباب کوبیده نامدار این منطقه لذت ببرید.‌  قبل از خروج از هرسین سری به کارگاه‌های گلیم‌بافی آن بزنید. گلیم ناصری در خیابان امام خمینی (ره) یا فروشگاه صنایع ‌دستی حسین‌خانی را به شما پیشنهاد می‌کنیم.


گهواره تمدن

 اگر از بیستون (هرسین) بخواهید به سمت کرمانشاه بروید باید 30 کیلومتر را طی کنید تا به شهر یک میلیون نفری کرمانشاه برسید. طاق‌بستان، تکیه بیگلربیگی، معاون، بازارهای سنتی، غار دو اشکفت، تالاب زیبای هشیلان، پل کهنه، سراب نیلوفر، سراب قنبر، باغ گل‌ها، باغ پرندگان و... از جاذبه‌های معروف تاریخی و گردشگری کرمانشاه است. برای اقامت علاوه بر مدارس که آماده پذیرایی از شما هستند، می‌توانید از هتل‌های سه، چهار و پنج ستاره، هتل‌آپارتمان‌ها، خانه‌های مسافر و اقامتگاه‌های بوم‌گردی استفاده کنید. پیشنهاد ما اقامتگاه‌های بوم‌گردی است که کم‌هزینه هستند و با تمام امکانات یک منزل در اختیار شما قرار می‌گیرند. مدرسه طبیعت کیکم از اقامتگاه‌های بوم‌گردی در سراب قنبر است که آب و هوای خوشی دارد. ‌ بعد از کرمانشاه 2 مسیر برسر راه شماست. یک مسیر به مطقه پاوه و اورمانات منتهی می‌شود و مسیر دوم به سمت غرب استان می‌رود که شامل اسلام‌آباد، دالاهو، قصرشیرین و سرپل و مرز خسروی می‌شود.


   شهر آفتابگردان

  از هرسین 2 مسیر پیش رویتان است؛ یکی کرمانشاه و دیگری سنقر و کلیایی. اگر بخواهید از هرسین به شهرستان سنقر بروید باید مسیرتان را به طرف شمال شرقی استان عوض کنید. حدود یک ساعت و نیم باید در جاده کوهستانی و سرسبز رانندگی کنید. یا این‌که به بیستون برگردید و میان‌راهان را جا بگذارید تا مسیرتان را از هرسین به طرف شمال شرقی استان عوض کنید. 

حدود یک ساعت و نیم باید در جاده رانندگی کنید تا به سنقر برسید. سنقر دارای 2 بخش مرکزی و سطر است. آثار دیدنی سنقر بیشتر به بافت طبیعی آن مربوط می‌شود. آب و هوای این شهرستان سرد و ییلاقی است و بهتر است لباس گرم بپوشید. سراب‌های گلویچ و گزنهله از مراکز تفریحی است. مکان مناسبی برای استراحت‌کنندگان در این سراب مهیا شده است. 2 روستای چرمله علیا و ورمقان نیز، با جاذبه‌های زیبای فصلی، آبشارهای معروف و زیبا، می‌توانند لحظات خوشی در این سفر برای شما رقم بزنند. سراب گلویچ در جنوب غربی سنقر را از دست ندهید.

 تپه سراب گلویچ مربوط به دوران اشکانیان است که به عنوان یک اثر ملی در سال 84 به ثبت رسیده است. در 45 کیلومتری جنوب غربی سنقر منطقه بسیار زیبا و دیدنی کیونانات وجود دارد که جاذبه‌های طبیعی و زیادی برای دیدن دارد. از گلویچ هم می‌توان به سراب گزنهله در جنوب سنقر بروید و از دیدن و نوشیدن آب چشمه‌های زلال منطقه لذت ببرید


سفر به  اورامانات

 اگر منطقه پاوه و اورامانات را انتخاب کنید باید از شهرستان روانسر که دروازه اورمانات است عبور کنید.‌سراب یاوری، بقعه اویس قرنی، غار کاوات، تالاب هشیلان، سراب زیبای جابری، سراب روانسر و گوردخمه‌های آن جذابیت بارها دیدن را دارد. قبل از ورود به روانسر تالاب هشیلان را که در 26 کیلومتری شمال غربی کرمانشاه و در مسیر روانسر قرار دارد، ببینید. تالاب هشیلان یکی از ‌زیست‌بوم‌های ایران است. در این تالاب حدود 110 جزیره بزرگ و کوچک با مساحت تقریبی یک صد متر‌ مربع تا یک هکتار وجود دارد و حدود 30 درصد مساحت تالاب را تشکیل می‌دهند.

در این جزایر به تناسب شرایط خاص، گونه‌های گیاهی و جانور‌ی شکل گرفته است. ‌بعد از خروج، به طرف شهر روانسر بروید.  سراب روانسر در ورودی این شهرستان بسیار خروشان است و استراحت و لذت بردن از مناظر زیبای این سراب در کنار جوجه‌کباب و دوغ محلی بسیار می‌چسبد. اگر قصد ماندن در این شهرستان را دارید در روستای کانی کچکینه در بخش مرکزی روانسر اقامتگاه‌های بوم‌گردی «هیراد و سابات» برای ماندن و لذت بردن از جاذبه‌های این شهرستان مناسب است. بیش از 10 واحد پذیرایی خوب هم در مسیر و خود شهر برای پذیرایی وجود دارد که می‌توانید بنابر انتخاب خود یکی را برای استفاده برگزینید. از روانسر که خارج شوید 2 راه برسر راه شما وجود دارد. راهی که به سمت جوانرود می‌رود و راهی که به شهرستان پاوه منتهی می‌شود.


   پاوه؛ شهر هزار ماسوله

 اگر بخواهید به سمت پاوه، شهر هزار ماسوله حرکت کنید قبل از رسیدن به این شهرستان با تفرجگاه منطقه جنگلی شبانکاره روبه‌رو می‌شوید که دارای رستوران‌های بین راهی است و در آنها کباب محلی می‌پزند. از خوردن دوغ و ماست محلی نیز می‌توانید لذت ببرید. غار کاوات نیز در مسیر روستای شبانکاره واقع است. این غار تامین‌کننده بخش مهمی از آب شهر جوانرود است. در فاصله 5 کیلومتری منطقه شبانکاره غار قوری‌قلعه وجود دارد که به بزرگ‌ترین و شگفت‌انگیز‌ترین غار آبی آسیا معروف است. این غار یکی از 7 اثر ملی طبیعی ایران است. حتما این غار شگفت‌انگیز را ببینید و از پیاده‌روی در دالان‌های بی‌نظیر آن لذت ببرید.  قبل از رسیدن به پاوه نیز دو راهی دیگری وجود دارد. در راهی که به بخش باینگان ختم می‌شود( باینگان یکی از بخش‌های شهرستان پاوه است) چندین روستای زیبا وجود دارد که دیدن آن خالی از لطف نیست. روستای ساتیاری و زردویی از جمله این روستا‌هاست. در روستای ساتیاری اقامتگاه بوم‌گردی «ساتیار» مهیای پذیرایی از شماست. اگر مسیر مستقیم به پاوه را انتخاب کنید در طول مسیر از جاذبه‌های دیدنی بوم‌گردی در روستاهای شمشیر، هجیج، نسمه، داریان، شرکان و زردویی، خانقا و ساتیاری لذت ببرید. ‌


جوانرود و روستاهای زیبا

 اگر از روانسر مسیرتان را به سمت جوانرود کج کنید این شهر در 86 کیلومتری شمال غرب کرمانشاه واقع است. به دلیل داشتن بازارچه مرزی اغلب مسافران حتما سری به این شهر می‌زنند و از این بابت جزو شهرهای پر بازدید است. جاذبه‌های طبیعی و تاریخی بسیاری نیز در این شهرستان وجود دارد. از جوانرود به سمت شهرستان ثلاث که بروید کمپینگ گردشگری وجود دارد. همچنین کمپینگ گردشگری سفید‌برگ در روستای سفید‌برگ و شروینه نیز محل‌های مناسبی برای اقامت چندین ساعته و حتی شبانه‌روزی است.  سفید‌برگ در 15 کیلومتری شمال غرب جوانرود واقع شده و دارای طبیعتی بکر است. شروینه نیز در 10 کیلومتری جنوب غربی شهر جوانرود واقع است. ثلاث باباجانی نیز شهرستانی است که در 50 کیلومتری جوانرود واقع است و سراب هلول، آبشار شیخ صله از زیبایی‌های گردشگری آن است. چشمه شفابخش ریزه در 30 کیلومتری آن نیز موجب جذب افراد بسیاری به این نقطه است.‌در جوانرود می‌توانید برای اقامت به مراکز اسکان آموزش و پرورش و خانه معلم این شهرستان مراجعه کنید. رستوان اسلامی نیز برای پذیرایی غذاهای با کیفیتی عرضه می‌کند. برای خرید گیوه نیز به گیوه‌فروشی خیابان طالقانی و گیوه‌فروشی رحمانی در سه‌راه اصلی این شهرستان مراجعه کنید.


 قروه؛ سرزمین آتشفشانی 

بعد از شهر همدان، وارد شهر قروه و استان کردستان می‌شوید. قروه در حدود ۷۵ کیلومتری همدان قرار دارد و چندین منطقه گردشگری در آن شکل گرفته است‌. نخستین مسیر گردشگری را می‎توانید از چشمه آب‌معدنی تنگز در حاشیه روستای بابا گُرگُر آغاز کنید. به دلیل خواص سنگ‎های آتشفشانی و گوگرد، آب این چشمه قرمزرنگ مایل به خاکستری و برای درمان بیماری‌های پوستی و کاهش درد مفاصل مفید است.  در همین مسیر، کوه‎های بدر و پریشان با طبیعت چشم‌نواز به استقبال شما می‌آید. همچنین به دلیل زیستگاه حیوانات و وجود گونه‌های کَل، بز، پرندگان شکاری، خرگوش و روباه، همواره همراه با هیجان خواهد بود. حمام تاریخی قصلان، دریاچه آب شیرین کوثر، طبیعت آصف‌آباد و پل فرهادآباد از جاذبه‎های گردشگری قروه، نگاه شما را از دیدنی‎های منطقه سرشار می‌کند.‌


  سنندج؛ شهر هزار تپه

پس از قروه، وارد شهر دهگلان در 45 کیلومتری می‌شوید؛ شهری کوچک و بین‌راهی برای صرف صبحانه یا ناهار با غذاهای محلی و لبنیات تازه که مزه‎اش را فراموش نخواهید کرد. دهگلان، قطب کشاورزی استان و در جاده اصلی دشت‎های وسیع لیلاخ را می‏بینید که در فصل گندم، رنگ طلایی آن می‎درخشد.  بعد از این دشت‎ها در مسیر 45 کیلومتری دهگلان به شهرستان سنندج، به گردنه صلوات‌آباد می‎رسید. برای لذت بردن از چشم‎اندازهای بیکران و داشتن سفری مطمئن، با سرعت پایین رانندگی کنید. در این گردنه از دو تونل قدیمی و جدید می‎گذرید و شهر سنندج در میان دره‌ای عمیق پیش چشمان شمانمایان می‌شود.

سنندج، مرکز استان فرهنگی کردستان را باید با توقف چند روزه و گردشگری شهری ببینید. شهر دارای چندین بنای تاریخی، موزه، آثار باستانی و نمونه‌های دیگر است. شما می‎توانید از ۱۴ مسافرخانه و ۱۰ هتل در خیابان‎های اصلی شهر، محل اسکانتان را انتخاب کنید. به طور میانگین هزینه اقامت در مسافرخانه‌های این شهر برای هر نفر در طول یک شب ۳۰ هزار تومان است. 

همچنین اقامت در هتل‌ها بنا به نوع خدمات ۷۰ تا ۲۰۰ هزار تومان برای هر نفر متفاوت است. سوغات و شیرینی‌های سنندج معروف و کار استادکاران بنام شامل انواع کنجدی، گزانگبین، نان‌برنجی، نان کاک، بادام سوخته و انواع خشکبار میوه است. شما می‎توانید علاوه بر گشت‌وگذار از بازارهای سنتی براتیان و آصف، به مرکز خرید این سوغاتی‌ها و شیرینی‎جات واقع در خیابان فردوسی روبه‌روی پردیس سینما بهمن مراجعه و کامتان را شیرین کنید. همچنین وسط خیابان فردوسی، پاساژ آبیدر، مرکز صنایع‌ دستی و لباس کُردی زنانه قرار دارد. اگر دوست داشتید از این مرکز دیدن کنید و از نزدیک لباس‏های رنگی محلی زنانه را با هنرنمایی خانم‎های زحمتکش و استاد مشاهد و خریداری کنید. 

معماری شهر سنندج به دوران صفویه برمی‎گردد، اگر در شهر ماندگار شدید از مسجد جامع سنندج با کاشی‎های فیروزه‎ای در خیابان امام(ره)، مجتمع تفریحی پارک آبیدر در انتهای خیابان آبیدر (مبارک‌آباد)، بازارهای مرکزی در هسته مرکز شهر، خانه کُرد و موزه مردم‌شناسی در خیابان امام(ره)، عمارت بسیار دیدنی خسروآباد در خیابان مردوخ جنوبی، عمارت وکیل در خیابان کشاورز (وکیل)، عمارت مشیر‌دیوان در خیابان شهدای جنوبی، خانه صنایع دستی، حمام تاریخی عبدالخالق، حمام خان، امامزاده هاجره خاتون در مرکز شهر، کلیسا سنندج در خیابان نمکی، پیر عمر، پیرمحمد و محوطه سایت میراث واقع در سه‎راه حبیبی... دیدن کنید. در همین سه‎راه اگر قصد خرید صنایع‌ دستی چوبی دارید، راسته مغازه‎های فروش صنایع ‌دستی چوبی قرار دارد که انواع تخته‎نرد، صفحه شطرنج، مجسمه‎های کوچک، عصا و... حاصل سرانگشتان استادان را روی چوب می‏توانید مشاهده و خریداری کنید. 

در هسته مرکزی شهر (میدان انقلاب) 2 بازار بزرگ آصف و براتیان وجود دارد. در انتهای گذر براتیان و بازار آصف، علاوه بر مواد خوراکی و خشکبار، انواع صنایع‌ دستی مانند لباس‌های محلی زنانه و مردانه، گیوه (کلاش)، شال و روسری عرضه می‌شود. شما اگر قصد تردد در هسته مرکزی شهر را دارید، 2 پارکینگ بزرگ یکی در سه‎راه نمکی (طبقاتی سنندج) و دیگری روبه‌روی پارک شهدا برای پارک خودروهایشان وجود دارد. 
ارتفاعات کوه آبیدر و مجموعه تفریحی آن نیز یکی از خوش آب و هواترین مناطق برای گردشگری شهری است. از 2 مسیر انتهای بلوار شبلی و خیابان آبیدر به این مجموعه بزرگ می‎رسید و تا ارتفاع 2 هزار متری کوه جاده ماشین‏رو وجود دارد. اگر به کوه‎پیمایی علاقه‌مندید، پیاده بروید و بر فراز آن می‌توان شهر زیبای سنندج را مخصوصا در شب ببینید. 

سنندج ۳ روستای بوم‎گردی دارد؛ روستای گلین در ۵۴ کیلومتری، تخته در ۶۰ کیلومتری و دولاب در ۴۶ کیلومتری سنندج قرار دارد. اگر قصد اقامت در یک فضای کاملا روستایی را دارید به این روستاهای هدف گردشگری بروید که دارای چند خانه با ساختار روستایی و چشم‎اندازهای زیباست. در هر 3 مسیر هم جایگاه‎های بنزین و گاز قرار دارد. شما می‎توانند با خانواده در این خانه‎های بوم‎گردی، روزهای تعطیلی نوروز را سپری کنید. در این خانه‎ها تکنولوژی خاصی وجود ندارد و از انواع سوخت‎های نفتی و هیزم در پخت‌وپز غذا و گرمایش استفاده می‎شود. همچنین غذا و مواد خوراکی ارگانیک و محلی است که لحظات بسیار دلنشینی را برایتان فراهم می‎آورد. 


   بانه؛ شهر خرید 

 مسافرت به استان کردستان با دیدن از شهر مرزی بانه و بزرگ‌ترین مرکز تجاری استان تکمیل می‎شود. اگر از محور سنندج قصد حرکت به طرف بانه را دارید، یک مسیر ۲۶۲ کیلومتری پیش روی شماست که آن‎قدر جاهای دیدنی و زیبا را می‏بینید، طول سفر را احساس نمی‏کنید. نگران تامین سوخت هم نباشید، چراکه 6 پمپ و جایگاه بنزین و گاز در فواصل مسیر وجود دارد. بانه به دلیل کوهستانی بودن و جنگل‌های اطراف شهر، یکی از مناطق دیدنی و گردشگری استان محسوب می‌شود. به شهر که رسیدید، پس از استراحتی کوتاه از پارک کوهستانی دوکانان و پیرمراد در دامنه کوه آربابا با چشم‌اندازی زیبا دیدن کنید که مکان مناسبی برای استراحت چند ساعته شما به شمار می‌رود‌. 

‌روستای نجنه علیا در ۳۸ کیلومتری بانه به سردشت در محیط جنگلی قرار دارد. اگر خواهان دیدن یک روستای جنگلی هستید به این روستا بروید. این روستا دارای چشمه‎سارهای متعدد و قرآن تاریخی در مسجد قدیمی است. همچنین به دلیل وجود مجتمع پرورش ماهی، می‌توانید ماهی‌کباب تازه صرف کنید. به طور میانگین هزینه عرضه ماهی‌کباب برای یک خانواده سه نفره با نان محلی، سبزی و سایر مخلفات حدود ۴۵ هزار تومان است. 
روستای بوم‎گردی سورین نیز در ۱۲ کیلومتری شهر بانه و روستای شوی در 5 کیلومتری شهر نیز می‎تواند از دیگر از انتخاب‎هایتان باشد. در روستای شوی غاری به این نام وجود دارد که می‌تواند مورد بازدید غارنوردان و پیاده‌روی قرار گیرد. نان محلی کلانه با پیاز و سایر سبزیجات در این منطقه نیز پخت می‌شود و همراه با کره محلی و سرشیر تازه به‌عنوان میان‌وعده‌ای بسیار خوشمزه و سالم در اختیار شما قرار می‌گیرد. هزینه هر وعده آن برای یک خانواده چهار نفره ۱۵ هزار تومان است. 

هنگام اقامت در شهر بانه برای اسکانتان خانه‎های اجاره‌ای فراوانی وجود دارد که به صورت شبانه‌روزی در اختیار شما قرار می‎گیرد. به طور میانگین هزینه اقامت در واحد مسکونی مناسب برای یک خانواده چهار نفره 70 هزار تومان است. همچنین ۶ هتل شهری و روستایی و ۷ مهمان‎پذیر وجود دارد‌. هزینه اقامتتان برای هر نفر در هتل حدود ۱۴۰ هزار تومان در طول یک شب است. این رقم در مهمان‎پذیرها کمتر از ۶۰ هزار تومان است. 

همچنین شما می‌توانید از غذاهای محلی این منطقه مانند آش دوغ، شلکینه، بروشین، دانه‌کولانه، عدسی و... میل کنید. عمده این غذاها به دلیل استفاده از مواد اولیه بسیار کم‌هزینه است.  اگر قصد خرید وسایل خانگی دارید، چندین بازار اصلی در شهر بانه وجود دارد که به دلیل همجواری و واردات کالا از کشور عراق، در آن انواع لوازم خانگی برقی مانند تلویزیون، یخچال، تلفن همراه، شوینده‎ها، لوازم آرایشی و بهداشتی، مواد خوراکی و... عرضه می‌شود‌. خرید خوب و انتخاب مورد نیاز و مناسب، سفر شمار را پربار و دست پر می‎کند. 


 سقز؛ شهری پشت دیوارهای بلند تاریخ 

 اگر قصد سفر از استان آذربایجان غربی به کردستان را دارید، اولین شهر مقصد سقز، دومین شهر پرجمعیت کردستان است. به شهر که رسیدید و نفسی تازه کردید، در مرکز شهر مجموعه‌ای بازار قدیمی و حمام حاج‌صالح قرار دارد که اکنون به موزه تاریخی تبدیل شده است. در این بازار انواع صنایع دستی، خوراکی و سوغات با قیمت مناسب به شما عرضه می‌شود. 
مسجد دو مناره در خیابان امام(ره) شهر نیز جزو جاذبه‌های گردشگری مذهبی به شمار می‌رود. دریاچه سد شهید کاظمی در ۶۲ کیلومتری سقز و در محور بوکان را تنها باید از نزدیک ببینید تا یک مسیر زیبا را تجربه کنید. روستای قلندر در حاشیه همین سد است که سر راهتان می‎توانید با این روستای بوم‌گردی هم بروید. 

روستای ترجان در 8 کیلومتری شهر نیز به دلیل کوهستانی و طبیعت زیبا و بوم‎گردی مقصد و انتخاب بعدی‎تان می‎تواند باشد. اگر قصد اسکان داخل شهر سقز را داشتید، ۴ هتل سه و چهار ستاره و 2 مهمان‌پذیر وجود دارد که میانگین قیمت یک سوئیت برای 4 نفر 190 هزار تومان است. در این هتل‎ها شما علاوه بر اسکان و استراحت با واحد عرضه صنایع‌ دستی و غذاهای محلی نیز آشنا می‌شوید. همچنین یکی از مهمان‎پذیرها مشرف بر دریاچه و رودخانه سقز است که در شب زیبایی دوچندانی دارد. 
اگر در برنامه‌تان قصد دیدن یک منطقه بوم‎گردی را در شهرستان دارید، می‎توانید به مهم‌ترین اقامتگاه بوم‌گردی شهرستان سقز در 20کیلومتری آن در روستای سرچشمه (مرکز بستنی سنتی منطقه) بروید. این روستا به دلیل چشمه‌سارهای مختلف و آبشارهای خروشان از مناطق بکر و زیبا و برای شما فراموش‎نشدنی ا‎ست. در اقامتگاه دائمی این روستا امکان بازدید از طبیعت و حیات وحش منطقه برای شما فراهم شده است. 

حضورتان در سقز اگر با تصمیم خرید همراه است، می‎توانید به بازارچه مرزی سیف در 10 کیلومتری سقز بروید. در مسیر جایگاه گاز هم هست. در این مکان می‎توانید انواع مواد آرایشی، بهداشتی، آشپزخانه‎ای را با قیمت مناسب خریداری کنید. هر سال در روزهای پایانی سال جشنواره غذاهای محلی در برخی روستاهای سقز برگزار می‌شود. با کسب اطلاع از زمان برگزاری و مصادف با حضورتان در منطقه، می‎توانید در این جشنواره‌ها که انواع آش‌های سنتی با گیاهان و سبزیجات کوهی پخته می‌شود، شرکت کنید و از مواد غذایی لذت ببرید. یکی از زیبایی‌های این جشنواره حضور زنان و مردان با لباس‌های محلی است و به مناسبت نوروز رقص محلی و آوازهای سنتی هم در قالب چندین گروه هنری اجرا می‌شود که می‌توانید آنها را ببینید. 

یکی از اماکن دیدنی و تاریخی منطقه در ۵۵ کیلومتری این شهر و در روستای زیویه قرار دارد‌‌. به کردستان که سفر می‎کنید، دیدن این منطقه باستانی را از دست ندهید و فرصت دیدار از تاریخ کهن یک تمدن را غنیمت شمارید. ‌ 
بعد از دیدار از قلعه زیویه و در همان نزدیکی و مسیر، دومین مکان دیدنی و بسیار شگفت، غار کرفتو منتظر شماست. غار کرفتو نمونه‌ای کم‌نظیر از معماری دستکَند است که برای روزگارانی طولانی سکونتگاه انسان بوده است. این غار به حدی وسیع است که هنوز هیچ‌کس نتوانسته تمام قسمت‌های آن را ببیند. ‌ 


بیجار؛ بام ایران 

 پس از سقز ادامه سفر خود را به مرتفع‎ترین شهر استان بیجار، بام ایران، ادامه می‎دهیم. البته ممکن است مسیر شما از استان زنجان به کردستان نیز باشد که به شهرستان بیجار می‎رسید. منطقه‎ای که دارای طبیعتی زیبا و مردمانی مهمان‌نواز است. بیجار را به علت ارتفاع آن بام ایران می‎نامند. همچنین اگر از محور سنندج حرکت کردید، بیجار در ۱۴۲ کیلومتری مرکز کردستان سنندج قرار دارد. 
وارد شهر که می‎شوید از مجموعه بازار و تیمچه حاج شهباز و امیر تومان که جزو مناطق قدیمی و دیدنی بیجار است، دیدن کنید‌. این بازارچه‎ها به دلیل وجود صنایع‌ دستی مانند فرش، قالیچه و گلیم با طرح‎ها و نقشه‎های اصیل بیجاری دیدنی و صد البته خریدنی و از صنایع‌ دستی اصیل استان به شمار می‎رود.

اگر قصد ماندن و اسکان داشتید، شهر یک هتل و ۲ مهمان‌پذیر دارد. همچنین تهیه غذا در این شهر بسیار آسان است. چراکه ده‌ها کبابی و غذاخوری خرد و کلان و نیز در مسافرخانه‌های بین‌راهی، روستایی وجود دارد. 
بیجار با نام قلعه باستانی قم‌چقای (آسانسور 5 هزار ساله) نیز گره خورده است. شما بعد از گشت‌وگذار حسابی در شهر می‎توانید به سمت قلعه قم‌چقای حرکت کنید. این قلعه در ۴۵ کیلومتری بیجار و ۱۲ کیلومتری روستایی به همین نام قرار دارد. این آسانسور 5 هزار ساله‎ای که پیش چشمانتان است، به دلیل ساختار قدمت آن‌که مربوط به دوران ساسانیان است، مکانی شگفت که موضوع عکس‎برداری شماست. منطقه نیز در مسیرتان به وسعت ۲۳ هزار هکتار زیستگاه انواع گونه‎های جانوری، پرندگان و آبزیان است و بازدید از آن برای شما هیچ هزینه‌ای ندارد.   شما که در منطقه بیجار حضور دارید اسامی پل قجور، قلعه، امامزاده عقیل، بقعه پیر خضر، مقبره شیخ فاضل گروسی، برج اشقون بابا، برج اوج گنبد خان، برج ینگی ارخ، غار کمتاران، غار گلستانه، چشمه آب تلخ، چشمه خاورآباد را فراموش نکنید. در طول مسیرتان به هر کدام از این مکان‎ها که دوست داشتید بروید، با این حُسن که همگی نزدیک به هم و در یک امتداد هستند. 


سروآباد؛ محوطه تمدنی کهن 

هنگام اقامت در شهر سنندج می‎توانید علاوه بر محور سقز، محور سروآباد- مریوان را برای سفر انتخاب کنید. سروآباد در ۹۲ کیلومتری غرب سنندج واقع است. به دلیل جاده ترانزیتی، مسیر چند جایگاه سوخت گاز و بنزین دارد و با خیال راحت و سرعت مطمئن بر جاده طرف سروآباد رانندگی کنید. به سروآباد که نزدیک شدید، تابلوهای نقاشی طبیعت چون نمایشگاهی پیش چشمان شماست. کوه‎ها پوشیده از درختان جنگلی بلوط و انواع میوه است. شهر سروآباد را می‌توان مثلث تمدن و محوطه یکی از باستانی‏ترین مناطق استان نامید. در این‎ شهر بین‎راهی ابتدا می‎توانید سفرتان را به طرف اورامانات، سرزمین اهورایی که در ردیف ثبت جهانی قرار دارد، ادامه دهید و از دالان یا گذرگاه دزلی عبور کنید.

 بعد از این به روستای معروف اورامان‌تخت و هجیج و... می‌رسید، ساختار معماری خانه‌های این روستا و روستاهای اطراف بیشتر به صورت پلکانی‌ و بیانگر استواری مردم منطقه در برابر طبیعت است و ساختاری زیبا و حیرت‌آور دارد. ‌
با نزدیک شدن به روستای اورامان‌تخت صدای خروش رودخانه سیروان را هم می‎شنوید که در عمق دره جاری است. جاذبه‎های منطقه اورامان بکر و ویژه این منطقه است. همچنین بعد از اسکان و استراحت هنگام گشت اطراف چشمه بل معروف در حاشیه روستای ناو و سد داریان، می‌توانید لذت پخت ماهی قزل‌آلا را بچشید. اگر حضورتان در منطقه اورامانات طولانی شد و تصمیم به دیدن تمام روستاهای پلکانی منطقه را داشتید، دومین محل اسکان هتلی است با همان سبک و معماری خشکه‎چینی در روستای سلین‌. 

به دلیل ساختار قدیمی و بافت کهن روستاهای منطقه اورامانات و سروآباد انتخاب دیگرتان خانه‌های اجاره‌ای روستایی است که هزینه هر شب اقامت برای هر خانواده کمتر از ۷۵ هزار تومان است. در منطقه سروآباد سراغ صنایع‌ دستی بروید. انواع صنایع ‌دستی مانند نمد، قالیچه، گلیم، ظروف چوبی، حصیر و لباس‌های محلی با قیمت مناسب عرضه می‌شود. همچنین انواع خشکبار میوه‎ای مانند انجیر، مویز، کشمش، سنجد، آلو خشک و توت در واحدهای کوچک در حاشیه جاده‌ها عرضه می‌شود که با خریداری از آنها سفر شما را خاطره‎انگیز و شیرین می‎کند. در بیشتر گردنه‌های سروآباد و اورامانات سفره‌خانه‌های سنتی وجود دارد که انواع غذاها در ظروف سفالی و چوبی شده
عرضه می‌شود. 


دیدار با زریبار

 در ادامه مسیر قبل از ورود به دالان دزلی و اورامانات، می‎توانید در 10 کیلومتری سروآباد وارد شهر مرزی مریوان شوید. کافی است نام بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین دنیا به گوشتان خورده باشد تا برای دیدنش یک لحظه هم معطل نکنید.
 زریبار‌ مأمن پرندگان زیبا و مانند تالاب رامس محل حضور انواع پرندگان مهاجر و... است، برای دیدن این همه زیبایی از نزدیک، می‎توانید بر دریاچه قایق‌سواری کنید. همچنین برای اسکان در شهر چند هتل مشرف بر دریاچه آماده پذیرایی از مهمانان و مسافران هستند که آخرین شب‎های سال را در چشم‏اندازی زیبا مشاهده کنید.

بازار مریوان دومین بازار بزرگ کالای وارداتی در استان، دارای اجناسی با برندهای مشهور برای خرید است. هنگام حضورتان در شهر مریوان لازم است که بدانید علاوه بر جاذبه‎ گردشگری زریبار، منطقه دارای ۷ اقامتگاه بوم‌گردی در روستاهای خود است که بزرگ‌ترین آن در روستای دره‌تفی در ۱۴ کیلومتری مریوان قرار دارد و اگر تصمیم به رفتن به یک مکان روستایی پوشیده از درختان بلوط داشتید، به این روستای بوم‎گردی بروید. این اقامتگاه ۱۰ واحد استراحت، غذاخوری و مرکز خرید دارد که به صورت سنتی و در بافت قدیمی خانه‌های روستایی ایجاد شده است. 


 کامیاران بر بستر کتیبه تنگی‌ور 

 یکی از مسیرهای مسافرتی که می‎توانید از طریق آن به کردستان سفر کنید، محور کرمانشاه-کامیاران است. با انتخاب این مسیر کامیاران اولین شهری است که به آن می‌رسید. در ورودی شهر جایگاه سوخت قرار دارد و به فاصله هر 20 کیلومتر نیز جایگاه‌های سوخت واقع شده است. اگر در کامیاران برای ناهار یا شام توقف کردید، 3غذاخوری بهداشتی و مطمئن با غذاهای محلی در مرکز شهر آماده پذیرایی از شماست. همچنین کامیاران یک مهمان‌پذیر، یک بازارچه محلی و مرکز خرید دارد. 

اگر توقفتان در شهر طولانی نیست، بهتر است از زمان استفاده کنید و به سمت یکی از دیدنی‎ترین روستاهای استان و بلکه کشور بروید. روستای پلکانی پالنگان در 50 کیلومتری کامیاران قرار دارد. به دلیل وجود مزارع پرورش ماهی، این روستای هدف گردشگری، مکان مناسبی برای وعده‎های غذایی ناهار و شام است. ماهی‌کباب، آش دوغ، کلانه و ترخینه در سفره شما که به پالنگان سفر می‎کنید، وجود خواهد داشت. متوسط قیمت هر کاسه آش با نان محلی 10 هزار تومان است. 
روستای تنگی‌سر و غار قوری‌قلعه در همین مسیر بین کامیاران و پالنگان قرار دارد و محلی برای علاقه‌مندان به غارنوردی است. کتیبه و نقش برجسته تنگی‎ور، زیارتگاه حضرت عکاشه، شیخ عباس کومایین، آب شفابخش بایس‌پرنه و قرآن تاریخی کاشت در روستای کاشت و در مسیر را می‎توانید با فاصله کوتاه از هم ببینید. همچنین اگر به ورزش و طبیعت‌گردی علاقه‌مندید، تپه توپره‌ریزه، دریاچه سد گاوشان، رودخانه سیروان، ارتفاعات آوالان، تپه تیانه و زیستگاه شاهو در منطقه را مشاهده می‎کنید و با تصویربرداری از این مسیر تاریخی و طبیعت بکر، یکی از دلنشین‎ترین بخش‎های سفرتان را ثبت می‎کنید.

این خبر را به اشتراک بگذارید