• پنج شنبه 18 اردیبهشت 1404
  • الْخَمِيس 10 ذی القعده 1446
  • 2025 May 08
چهار شنبه 15 اسفند 1397
کد مطلب : 49974
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/WA34
+
-

قطار توسعه گیلان با سفر رئیس‌جمهوری راه می‌افتد

در سفر رئیس‌جمهوری به استان 70 پروژه با صرف 3 هزار و 200 میلیارد تومان مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد

گزارش ویژه
قطار توسعه گیلان با سفر رئیس‌جمهوری راه می‌افتد

فرشته رضایی| رشت-خبرنگار:



صبح امروز دکتر حسن روحانی رئیس‌جمهوری کشورمان وارد گیلان می‌شود تا با افتتاح مهم‌ترین پروژه یک دهه اخیر گیلان، یعنی راه‌آهن قزوین-رشت بالاخره صدای سوت قطار را در این استان طنین‌انداز کند. حضور وی امیدواری به تسریع در پروژه‌های عمرانی را به همراه خواهد داشت و گفته می‌شود 70 پروژه در جریان این سفر به افتتاح خواهد رسید. با این حال هنوز هم پروژه‌های عمرانی زیادی در گیلان هستند که نیمه‌تمام مانده‌اند. 

افتتاح 70 پروژه در استان
در جریان سفر رئیس جمهوری، معاون عمرانی استاندار گیلان از افتتاح 70 پروژه از سوی رئیس قوه مجریه خبر داد. به گفته «علی اوسط اکبری مقدم» این پروژه‌ها با صرف اعتبار 3 هزار و 200 میلیارد تومان مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد و مربوط به بخش‌های کشاورزی، صنعتی و اقتصادی است. 


4 هزار پروژه نیمه‌تمام در گیلان

اکبری مقدم در خصوص طرح‌های نیمه‌تمام گیلان هم بیان کرد: تعداد این پروژه‌ها در استان 4 هزار مورد است که حداقل 3 هزار میلیارد تومان دیگر اعتبار برای تکمیل آنها نیاز داریم. قطعا در کوتاه‌مدت یعنی 4 تا 5 سال دیگر امکان تامین این اعتبار وجود ندارد.
به گفته وی، بهترین راهکار واگذاری بخش عمده‌ای از این پروژه‌ها به بخش خصوصی است که هم قانونگذاری مرتبط با آن در مجلس انجام و هم این‌که آیین‌نامه‌های اجرایی آن توسط دولت تصویب و ابلاغ شده است. اکبری مقدم اظهار کرد: بخش عمده‌ای از این پروژه‌ها برای بخش خصوصی سودده نیستند و توجیه اقتصادی ندارند. به عنوان مثال یک جاده روستایی یا ساخت یک پل نمی‌تواند باعث بازگشت سرمایه شود، بنابراین بخش خصوصی نمی‌تواند روی آن سرمایه‌گذاری کند.

وی افزود: البته بعضی از پروژه‌ها مانند امکانات ورزشی و خدماتی، شرایط انتقال به بخش خصوصی را دارند، اما در هر صورت زیرساخت‌های مربوط به آب و برق و امثال این‌ها، فاقد شرایط واگذاری هستند، زیرا اینها جزو خدمات عمومی دولت محسوب می‌شوند و قطعا برای بخش خصوصی بازگشت سرمایه نخواهند داشت.

این مسئول بیان کرد: باید پروژه‌های نیمه‌تمام بر اساس پیشرفت مورد توجه قرار بگیرند در حالی که ممکن است از حیث رفع نیازها، اولویت اول نباشند. این پروژه‌ها امکان بازگشت سرمایه به بخش خصوصی را دارند، اما در بسیاری از آنها چنین امکانی فراهم نیست، به همین دلیل مشکلات زیادی برای واگذاری پروژه‌ها داریم.


پیشرفت 62 درصدی پروژه‌ها

اما در سفر گذشته رئیس‌جمهوری در دولت قبل مصوباتی تعیین شد که از میزان تحقق آنها رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌‌ریزی گیلان خبر می‌دهد. 
«کیوان محمدی» با اشاره به ۲۹ مصوبه سفر رئیس‌جمهوری به گیلان با اعتبار ۷۹۵ میلیارد تومان اظهار کرد: این پروژه‌ها که در سال ۹۴ مصوب شد، حدود ۴۶۳ میلیارد تومان اعتبار آن یعنی معادل ۵۸ درصد اعتباراتشان محقق شد. مجموع کل پرداختی‌های مصوبات سفر پیشین رئیس‌جمهوری به گیلان تاکنون 2 هزار و 212 میلیارد تومان بوده است و تاکنون پروژه‌ها 62 درصد پیشرفت دارند.وی با اشاره به پیشرفت پروژه‌های مصوبات سفر ریاست‌جمهوری در دوره اول گفت: 4 پروژه به طور کامل اجرا شد، 4 پروژه بالای ۹۵ درصد، 4 پروژه بین ۷۵ تا ۹۰ درصد، ۹ پروژه بین ۵۰ تا ۷۵ درصد، 8 پروژه بین ۲۵ تا ۵۰ و 7 پروژه هم کمتر از ۲۵ درصد پیشرفت دارد.


گلایه نمایندگان از اجرا نشدن برخی مصوبات

با این حال برخی نمایندگان مجلس در این زمینه گلایه‌هایی دارند. هفته پیش نماینده رشت و عضو کمیسیون کشاورزی،‌ آب و منابع طبیعی مجلس با انتقاد از وضعیت اجرای سدهای لاستیکی گیلان گفت: از 7 سد لاستیکی که ساخت آنها در استان آغاز شده بود، فقط یک مورد به بهره‌برداری کامل رسید اما بقیه پروژه‌های این حوزه با مشکل نبود بودجه کافی و اعتبارات لازم روبه‌رو هستند.

«محمد صادق حسنی» از پیگیری‌های انجام شده برای رفع مشکل کمبود اعتبار برای سدهای لاستیکی گیلان خبر داد و تصریح کرد: تلاش نمایندگان و دستگاه‌های ذی‌ربط در این حوزه سرعت بخشیدن به فرایند ساخت سدهای لاستیکی گیلان است تا حداقل در سال آبی آینده 3 مورد از این طرح‌ها به بهره‌برداری برسد.در همین زمینه نماینده رودسر و املش در مجلس هم گفت: روسای جمهوری دولت‌های قبل و کنونی در سفرهای گذشته مصوباتی داشتند که در حال اجراست، اما هیچکدام از مصوبات مهم سفرهای استانی رئیس‌جمهوری در منطقه ما اجرا نشده است.

«اسدالله عباسی» با اشاره به این‌که راه املش به شلمان از دیگر پروژه‌هاست، تصریح کرد: راه حسن‌رود-چمخاله به رودسر نیز از نمونه‌ای دیگر از این مصوبات است که هنوز کامل نشده است. وی بیان کرد: استخر سرپوشیده بانوان در رودسر نیز از جمله همین پروژه‌هاست که بلاتکلیف مانده است. نماینده رودسر و املش در مجلس تصریح کرد: انتظار ما از رئیس‌جمهوری در دومین سفر دولت دوازدهم به گیلان این است که پروژه‌های نیمه‌تمام را کامل کند تا مردم بدانند زحمات دولت نتیجه داده و به ثمر رسیده است. این نماینده از دولت خواست قیمت مناسبی برای چای و محصولات کشاورزی تعیین کند تا کشاورزان برای تولید، انگیزه بیشتری پیدا کنند.

 

نگاهی به برخی پروژه‌های نیمه‌تمام استانی


هنوز پروژه‌های قابل توجهی در گیلان وجود دارند که از دولت‌های پیشین به ارث رسیده‌اند و در انتظار تامین بودجه برای بهره‌برداری هستند. در ادامه مهم‌ترین آنها را بررسی می کنیم.


تالار مرکزی در انتظار تکمیل

تالار مرکزی رشت از آن دسته پروژه‌هایی است که از سال 86 عملیات احداث آن آغاز شده و با توجه به این‌که بیش از 95 درصد پیشرفت داشته تاکنون 40 میلیارد تومان صرف احداث و تجهیز آن شده، اما هنوز به بهره‌برداری نرسیده است. این تالار در فضایی به مساحت ١٢ هزار متر‌ مربع شامل سالن کنسرت با ظرفیت ۹۲۰ نفر، سالن تخصصی تئاتر با ظرفیت ۴۸۰ نفر، سالن تمرین تئاتر با ظرفیت ۷۰ نفر، سالن موسیقی سنتی با ظرفیت ۹۰ نفر و همچنین گالری هنر‌های تجسمی و فضا‌های نمایشگاهی و آرشیو موسیقی است.


بیمارستان‌‌های در دست ساخت

توجه به بخش بهداشت و درمان بیشتر شده اما در دولت تدبیر و امید قرار بود در مناطق کمتر برخوردار هم بیمارستان ساخته شود. همچنین از مشکلات بیمارستان‌های رشت و کمبود تخت در آنها کاسته شود. این بیمارستان‌ها شامل بیمارستان 400 تختخوابی پروفسور سمیعی در رشت، بیمارستان جامع لاکان در رشت، 130 تختخوابی لنگرود، 127 تختخوابی تالش و بیمارستان‌‌های آستارا و رضوانشهر است که از مهم‌ترین بیمارستان‌های نیمه‌تمام استان هستند.


ساختمان کتابخانه مرکزی رشت

اهالی فرهنگ‌دوست رشت سال‌هاست در انتظار اتمام یک پروژه هستند. پروژه ١5 ساله احداث کتابخانه مرکزی رشت، به عنوان بزرگ‌ترین کتابخانه عمومی شمال کشور با مساحت 7600 متر و گنجایش بیش از یک میلیون جلد کتاب، افزایش سرانه مطالعه در استان را به دنبال خواهد داشت،اما این ساختمان بعد از گذشت 15 سال تاکنون به 42 درصد پیشرفت رسیده و مشخص نیست چه زمانی به اتمام می رسد. به گفته مسئولان، این کتابخانه برای تکمیل نیازمند 15 میلیارد تومان اعتبار از سوی دولت است.


پروژه‌های دیگر 

ساماندهی 2 رودخانه گوهررود و زرجوب در رشت و موضوع ایجاد تصفیه‌خانه‌‌های محلی، ساماندهی زباله سراوان و از بین بردن شیرابه‌‌های حاصل از آن، اتمام کمربندی‌‌های مختلف از جمله سراوان به شفت و سراوان به کوچصفهان، اجرای طرح‌‌های گسترده بوم‌گردی، ساماندهی سواحل، اتمام ورزشگاه‌ها در شهرستان‌های مختلف گیلان و... از جمله انتظارات مردم گیلان است که امیدواریم تا پایان سال برای اجرای این پروژه‌ها راهکاری در نظر گرفته شود. 

این خبر را به اشتراک بگذارید