
زنان؛ مدیران جدید شهرها

پریسا امیرقاسمخانی ـ خبرنگار
قرار است طبق گفته رئیسجمهور یک سوم پستهای مدیریتی شهر را زنان بر عهده بگیرند. در روزهایی که صحبت از حرکت به سمت جلو و پیشرفتهای چشمگیر زنان است، ولی در اجرا دچار مشکلات جدی هستیم. در همایش تجربه زیسته زنان در حوزههای مدیریتی که با حضور مدیران زن شورای اسلامی و شورایاریهای شهر تهران و روستاها برگزار شد، در نگاه زنانه و هیاهوی صدای کودکان که لحظهای نشست را رها نمیکرد، هر لحظه با این واقعیت روبهرو بودید که وارد عرصهای از مدیریت شدهاید که حرفهای بسیاری برای گفتن دارند. عرصه مدیریت بخشی از اقشار جامعه که برای مدیر بودنشان با وجود اعطای پست باید مبارزه کنند.
زنان، قهرمانان گذار از سختیها هستند
الهام فخاری، رئیس کمیته اجتماعی فرهنگی شورای شهر تهران
جایی که ما امروز در آن ایستادهایم جای افراد نامآوری بوده که ممکن است نامشان در جایی ثبت نشده باشد، ولی در جامعه نقشآفرین بودند. بنابراین ما مسئولیت داریم پاسدار مسیر طی شده آنها باشیم. وقتی برای نخستین بار در دولت، مجلس خبرگان، شورای اسلامی شهر، فرمانداری و... از زنان بهعنوان مدیر استفاده کردند، این ارزش بزرگی است که صرفنظر از اختلافنظرهای فرهنگی و سیاسی اتفاق میافتد. زنان بهعنوان یک گروه ویژه هستند. از این گروه ویژه میتوان در الگوهای توسعه پیشبرد بحران و بهبود تابآوری اجتماعی و شهری استفاده کرد. همچنین میتوان از زنان بهعنوان گروههای نجات اجتماعی یاد کرد. اگر شرایط سختی به کشور تحمیل شود، زنان میتوانند فضا را منعطف کنند. زنان، قهرمانان گذار از سختیها هستند.
توانمندی مدیریت زنان در دنیا شناخته شده است
حجتالاسلام ناصر نقویان، کارشناس حوزه مدیریت شهری
زنان مدیر باید برای توانمندی آموزش ببینند. البته در توانمندسازی زنان نباید نقش مادر بودن آنها را فراموش کنیم. چون مادر بودن کلمه مقدسی است و ویژگی این گروه از مدیران جامعه است. درعین حال زنان مدیر باید اطلاعات سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی جامعه خودشان را داشته باشند. زنان با مدیریت موفقشان میتوانند مردان را مدیریت کنند. زنان باید نقش کارگردان را در جامعه داشته باشند نه بازیگر. پروفسور حسابی بهعنوان یکی از مردان موفق عصر حاضر در بخشی از زندگینامهاش عنوان میکند: دو زن زندگی من را ساختند؛ یکی مادرم و دیگری همسرم. شما زنان زیادی را در ایران میبینید که وقتی زندگینامه آنها را میخوانید از مدیریت و قدرتی که داشتند متاثر میشوید. چرا امروز در جامعهما باید به جایی برسیم که مردان، زنان را به گونه دیگری نگاه کنند و از آنها بخواهند وجودشان را برای عملهای زیبایی با تیغ جراحی و خطراتش آشنا کنند. اگر به اتریش بروید... در آنجا با مجسمه ماریا ترزا در شهر وین روبهرو میشوید که نماد زن موفق و مدیر در این شهر است. این نشان میدهد که توانمندی مدیریت زنان در دنیا شناخته شده است.
6 درصد حضور زنان در کل مجلس
پروانه مافی، نماینده مردم تهران در مجلس
اکنون 4 هزار شورای شهر و 3500 شورای روستا داریم. شما کجا میتوانید این تعداد نهاد در حوزه مدیریت شهری ببینید؟ اگر اشکالی وجود دارد، اشکال در اجراست. در حوزه زنان بهشدت از آموزش دور شدیم. با این حال همین 6 درصد حضور زنان در کل مجلس بهترین عرصه برای بیان خواستههای زنان است. مشکل این است که امروز جامعه شرایط ملتهبی را میگذراند. ما باید چنین جلساتی را غنیمت بشماریم و مسائل زنان را حل کنیم. برای حل مسائل زنان، ارتباط با مراکز قدرت بهترین روش است.
خبر بارداری، همزمان با خبر شهردارشدن
بتول کیانی، شهردار فیروزکوه
روزی که به من اعلام کردند شهردار فیروزکوه شدهام، خبر بارداری من را هم اعلام کردند، ولی این خبر باعث نشد از مسئولیتم کوتاه بیایم. جنسیت من باعث نشد وظیفه خودم را بهعنوان شهردار کنار بگذارم. به مشکلات در بدترین شرایط مانند ساعات شب، برف و کولاک فیروزکوه و... سرکشی کردم. جنسیتم من را نترساند بلکه باعث شد مصممتر باشم، چون همیشه فکر میکردم اگر بتول زمین بخورد، زنانی که به او اعتماد کردند زمین میخورند. من مشکلات را آجر کردم و به دیواری که روبهرویم بود، کوبیدم.
هنوز هم نگاه مردسالاری وجود دارد
اورنیب مسرور، نماینده شورای شهر اسلامشهر
معتقد هستم با گذشت سالها از ایجاد شوراها و نهادهای مردمی، هنوز هم نگاه مردسالاری نسبت به جنس زن وجود دارد. هنوز هم وقتی میخواهند زنی را بهعنوان عضو شورا انتخاب کنند، لابیها صورت میگیرد و مخالفتها آغاز میشود؛ برای اینکه کمتر از حضور زنان در تصمیمهای مدیریتی استفاده شود. از طرفی بانوان هنوز هم در حوزههای تخصصی خودشان فعالیت چشمگیر و ایدهآلی ندارند، درحالیکه برای موفقیت باید ابتدا بخواهند و بعد برنامهریزی کنند.
مکث
در حاشیه همایش
در حاشیه همایش از منیره گرجی، گوهره الشریعه دستغیب، عاتقه صدیقی، اعظم طالقانی، مرضیه وحید دستجردی، طاهره دباغ، مریم بهروزی، معصومه ابتکار و زهرا شجاعی بهعنوان زنان مدیر موفق تقدیر بهعمل آمد؛ هرچند هیچکدام از زنان تقدیر شده در همایش حضور نداشتند و همین، ناراحتی برخی شرکتکنندگان را بهدنبال داشت. بسیاری بر این باور بودند که زنان موفق شوراها و شورایاریها در همایش حضور دارند که شایسته تقدیر هستند و بهتر است لوح از غایبان به حاضران داده شود که این خود نشاندهنده مبارزات زنان برای ثبت عرصه مدیریتی در جامعه است.