• یکشنبه 2 دی 1403
  • الأحَد 20 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 22
پنج شنبه 13 مهر 1402
کد مطلب : 204737
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/48276
+
-

سلام امن به پاییز آنفلوآنزایی

این روزها همه می‌پرسند که اگر مبتلا به آنفلوآنزا شدیم، واکسن کدام کشور را بزنیم؟

گزارش
سلام امن به پاییز آنفلوآنزایی

پروانه بندپی- روزنامه‌نگار

هرسال با رسیدن فصل پاییز، انواع عفونت‌های تنفسی هم سر و کله‌شان پیدا می‌شود. مهم‌ترین عفونت تنفسی فصل‌های سرد سال در ایران، آنفلوآنزاست که به دلیل شباهت زیادش به ویروس کرونا گاهی حتی توسط پزشکان اشتباه گرفته می‌شود و همین باعث می‌شود که بیمار، دوره درمان طولانی‌تری را طی کند، دیرتر بهبود یابد و بسیار هم ضعیف شود.

مردم ماسک زدن را یاد گرفته‌اند
شیوع پاندمی کرونا در اواخر سال۱۳۹۸ باعث شد مردم بیش از قبل با عفونت‌های تنفسی آشنا شوند. تا پیش از آن، خیلی از افراد که به سرماخوردگی و آنفلوآنزا و دیگر عفونت‌های تنفسی مبتلا می‌شدند، به راحتی بدون ماسک در مترو و دیگر وسایل حمل‌ونقل عمومی تردد می‌کردند و در مکان‌های عمومی و فضاهای سرپوشیده حضور می‌یافتند و موجب انتشار و انتقال بیماری خود به دیگران می‌شدند. اما در چند سال اخیر آنها یاد گرفته‌اند که درصورت داشتن علائم تنفسی، استفاده از ماسک و رعایت دیگر پروتکل‌ها را جدی‌تر بگیرند.

هشدارها و غفلت‌ها
هنوز هستند افرادی که در برابر عفونت‌های تنفسی مهم مثل کرونا و آنفلوآنزا برخورد خاصی دارند و آن را یک سرماخوردگی ساده تلقی می‌کنند و خود را ملزم به استفاده از ماسک و پرهیز از حضور در جمع‌ها نمی‌دانند. این در حالی است که مسئولان وزارت بهداشت پیش‌بینی کرده‌اند که موارد آنفلوآنزا در پاییز و زمستان امسال افزایشی باشد چراکه با کاهش موارد کرونا، ویروس غالب، دوباره آنفلوآنزا خواهد بود. به همین منظور توصیه کرده‌اند که گروه‌های در معرض خطر حتما واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند تا از ابتلا به نوع حاد آن در امان بمانند.

یک‌های آنفلوآنزا
یکی از نکاتی که بسیاری از مردم از آن اطلاع ندارند، این است که چه گروه‌هایی دربرابر ویروس آنفلوآنزا در معرض خطر محسوب می‌شوند و باید حتما واکسن بزنند و برای تزریق واکسن آنفلوآنزا چه زمانی بهتر است؟ به‌گفته متخصصان، آنفلوآنزا 2 پیک دارد؛ یکی از پانزدهم مهر تا پایان آبان و پیک دوم از پایان آبان تا اواخر اسفند رخ می‌دهد.

این گروه‌ها حتما بزنند
دکتر پیام طبرسی، متخصص بیماری‌های عفونی و رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری به همشهری می‌گوید: افراد در معرض خطر سالمندان بالای ۶۵سال، افراد مبتلا به بیماری‌های نقص سیستم ایمنی یا سرطان، دیابت، بیماران قلبی، کلیوی، کبدی و ریوی حتما باید واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند.

در انتظار اواسط پاییز
دکتر طبرسی با بیان اینکه تزریق بموقع واکسن آنفلوآنزا می‌تواند در پیشگیری از ابتلا بسیار مؤثر باشد و همچنین نقش مؤثری در جلوگیری از مرگ‌ومیر و بستری افراد دارد، می‌گوید: پیک شیوع آنفلوآنزا در ایران از اواسط مهرماه آغاز می‌شود و ممکن است چند موج دیگر هم تا آخر سال رخ دهد.

نگذارید زمان طلایی تزریق واکسن بگذرد
دکتر طبرسی تأکید می‌کند: مهم این است که واکسن آنفلوآنزا در زمان طلایی خودش تزریق شود. زمان طلایی‌اش هم روزهای نخستین مهرماه است. اگر واکسن دیرتر از این زمان تزریق شود، ممکن است ایمنی‌زایی لازم در فرد دیرتر از موعد ایجاد شود که ‌فایده‌ای ندارد و بی‌اثر است. زودتر از این هم، ایمنی طولانی ایجاد نمی‌کند و ممکن است مثلا در اواخر زمستان فرد دوباره به این ویروس مبتلا شود. بنابراین باید زمانی تزریق شود که اثر درازمدتش کل فصول سرد سال را پوشش دهد.

یک نکته مهم درمورد واکسن کودکان زیر ۵سال
رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری درباره لزوم تزریق واکسن آنفلوآنزا در کودکان می‌گوید: کودکان زیر ۵سال بهتر است واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند. البته کودکان زیر ۵سال به هیچ وجه نباید واکسن تولید ایران را بزنند. واکسن ایرانی فقط برای افراد بالای ۱۸سال است و فعلا فقط روی آنها مطالعه انجام شده است.

امسال واکسن را زودتر بزنید
دکتر مینو محرز، متخصص بیماری‌های عفونی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران هم در گفت‌وگو با همشهری، با تأکید بر لزوم واکسیناسیون برای مقابله با آنفلوآنزا می‌گوید: این اپیدمی معمولا تا وقتی هوا سرد است - یعنی تا پایان سال - ادامه خواهد داشت.دکتر محرز ادامه می‌دهد: معمولا بهترین زمان برای تزریق این واکسن از اواسط شهریور تا پایان مهرماه است، اما امسال چون زودتر خود را نشان داده و زودتر شیوع پیدا کرده، تزریقش هم زودتر شروع شده و بهتر است تا قبل از اینکه تجمع‌ها بیشتر شود، مردم واکسنش را تزریق کنند. اما هر زمانی آن را تزریق کنند، بلامانع است.
این پزشک تأکید می‌کند: با توجه به اینکه ایمن شدن بدن در برابر واکسن آنفلوآنزا حدود یک تا یک‌و‌نیم‌ ماه طول می‌کشد، برای همین گفته می‌شود تزریق از شهریورماه شروع شود که وقتی فصل پاییز شروع شد، آنتی‌بادی مورد نیاز برای مقابله با این ویروس در بدن ساخته شده و موجود باشد.
واکسیناسیون این افراد در اولویت است
این متخصص بیماری‌های عفونی می‌گوید: تا پارسال شیوع کرونا خیلی بالاتر از آنفلوآنزا بود و امسال آنفلوآنزا خیلی بیشتر شایع شده و چون واکسن مؤثرش هم وجود دارد و در دسترس است، به هرکس که آن را تزریق نکرده، توصیه می‌کنم که حتما برای تزریق آن اقدام کند چون این ویروس سریع به دیگران منتقل می‌شود. الان آمار بستری‌ها در بیمارستان‌های ما افزایش پیدا کرده است. البته اولویت تزریق واکسن با افراد بالای ۶۵سال، زنان باردار و افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای است.وی می‌گوید: در همه جای دنیا افراد ۶‌ماه به بالا می‌توانند واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند اما توصیه ما این است که افراد در معرض خطر مثل افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای و زنان باردار خود را در اولویت تزریق این واکسن بدانند.

این واکسن ۴نوع ویروس را پوشش می‌دهد
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره افرادی که به تازگی مبتلا به آنفلوآنزا شده‌اند، می‌گوید: فردی که تازه مبتلا شده و بهبود یافته، تا حدی نسبت به این ویروس مصونیت پیدا می‌کند. البته فقط نسبت به یک نوع از این ویروس مصون می‌شود چون کسی که آنفلوآنزا می‌گیرد، فقط به یک نوع یا سوش آن مبتلا می‌شود، اما واکسن‌های آنفلوآنزا ۴نوع و سوش از این ویروس را پوشش می‌دهند. حتی سوش جدید را هم پوشش می‌دهند. بنابراین فردی که تازه مبتلا شده و بهبود پیدا کرده، می‌تواند ۲هفته بعد از بهبودی برای تزریق واکسن اقدام کند.

واکسن کدام کشور را بزنیم؟
دکتر محرز تأکید می‌کند: افراد، هر نوع واکسنی که در دسترس بود را می‌توانند تزریق کنند و فرقی نمی‌کند که از چه برندی یا محصول چه کشوری باشد. اما واکسن ایرانی چون تازه به بازار آمده و به زمان نیاز است که درباره آن مطمئن شویم، فقط افراد بالای ۱۸سال می‌توانند آن را تزریق کنند. مطالعات روی افراد ۱۸سال به بالا که این واکسن را تزریق کرده‌اند، حاکی از آن است که واکسن خوب و قابل اطمینانی است و ان‌شاءالله واکسن ایرانی به‌زودی جای همه واکسن‌های وارداتی را خواهد گرفت.




 

این خبر را به اشتراک بگذارید
در همینه زمینه :