
سیاست خارجی آشفته آمریکا؛ از واشنگتن تا ورشو

نشست ورشو گرچه نهایتا برگزار شد، اما طی هفتههای گذشته میان دیپلماتهای اروپایی به نمونهای بارز از سیاست خارجی آشفته دولت آمریکا تبدیل شده است.
دیپلماتهای فرانسوی، آلمانی و انگلیسی مستقر در مقر سازمان ملل در نیویورک در گفتوگو با روزنامه نشنال، چاپ ابوظبی از نگرانیهای امنیتی کشورهای خود در سایه سیاست غیرقابلپیشبینی آمریکا گفته و گلایه کردهاند که تصمیم برای برگزاری نشست ورشو بخشی از همین نگرانیها بوده است. این دیپلماتها که نخواستهاند نامشان فاش شود نشست ورشو را یک نمایش انحرافی و بلااستفاده خواندهاند که برای اجرای آن از متحدان اروپایی آمریکا نظرخواهی نشده است. وزارت خارجه آمریکا ابتدا اعلام کرد نشست ورشو قرار است درباره امنیت خاورمیانه با تمرکز بر اقدامات ایران باشد اما انتقادهای غیرمنتظره از سوی کشورهای اروپایی و مقامهای اتحادیه اروپا و همچنین پاسخ منفی مقامهای ارشد کشورهای جهان برای حضور در این نشست باعث شد تا نشست ورشو از یک نشست ضدایرانی به نشستی با محوریت مسائل گستردهتر در مورد امنیت جهان تغییر کند. این چرخش به این امید انجام شد که آمریکاییها بتوانند نشستی را که از ابتدا قرار بود در سطح وزرای خارجه کشورهای جهان برگزار شود به سطح درنظر گرفته شده نزدیک کنند. یکی دیگر از دیپلماتهای اروپایی مستقر در مقر سازمان ملل به نشنال گفته که نشست ورشو در ادامه «تصمیمهای آشفتهای» قرار میگیرد که گاه به گاه از سوی مقامهای دولتی در آمریکا اعلام میشود. او گفته است: «مقامهای وزارت خارجه آمریکا تنها یک جلسه با وزارت خارجه لهستان برگزار کردند و برای برگزاری نشست وزرا تصمیم گرفتند. حتی از پیش، از کشورها نپرسیدند که آیا در چنین نشستی شرکت میکنند یا خیر. این یک نمونه کلاسیک عدمتفکر در مورد مسائل است.»
دیپلمات دیگری به نشنال گفته است: «ما با برگزاری این کنفرانس موافق نبودیم؛ این رویه در برگزاری چنین نشستهای بینالمللی درست نیست.»
برگزاری نشست ورشو از سوی آمریکا در ادامه سیاستهای دولت دونالد ترامپ علیه ایران قرار میگیرد. سیاستهایی که خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمهای یکجانبه آمریکا، نقطه اوج آن است. گفتوگوی دیپلماتهای اروپایی با نشنال، پرده دیگری از ماجرای اختلاف نظر میان آمریکا و اروپا بر سر برجام را نیز آشکار میکند. به گفته این دیپلماتها جدایی آمریکا و اروپا بر سر توافق هستهای با ایران بهعنوان یکی از مهمترین مسائل سیاست خارجی در میان کشورهای اروپایی مطرح بوده است. نشنال به نقل از یکی از آنها نوشته است: «ما مذاکراتی بسیار طولانی با آمریکاییها داشتیم و آنها از ابتدا برنامهای به ما ارائه کردند که هر چیزی بود جز برنامه. موضوع اسنادی که آمریکاییها بهعنوان برنامه به طرفهای اروپایی ارائه کردند این بود که اروپا اکنون در شعاع موشکهای ایران قرار گرفته است. آمریکا برنامهای برای فشار حداکثری داشت که ما از همان ابتدا با آن مخالف بودیم؛ چرا که در تضاد با منافع امنیتی ما بود.»
روزنامه نشنال به نقل از دیپلماتی دیگر نوشته است:« موضع آمریکاییها اصلا مشخص نیست. از طرفی از برجام بیرون آمدهاند، از طرف دیگر میخواهند آن را به توافقی تبدیل کنند که برنامه موشکی ایران را هم شامل میشود. این مسیر اصلا منطقی نیست.»