مجید مهرابی
فروردین: رهبر انقلاب سال85 را سال پیامبراعظم نامگذاری کردند. در روزهای آغازین این سال رزمایشی به نام پیامبر اعظم در آبهای خلیجفارس برگزار شد که آزمایش موشک شهاب 3 از ویژگیهای این رزمایش بود. محموداحمدینژاد، رئیسجمهور اعلام کرد که ایران در تاریخ 20فروردین به چرخه تولید سوخت هستهای دست یافته و اورانیوم با غنای مورد نیاز برای نیروگاههای هستهای را بهدست آورده است. از این تاریخ به بعد، 20فروردین هرسال با نام روز ملی فناوری هستهای شناخته میشود. محمد البرادعی، دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سفر 24ساعته خود به تهران پیشنهاد تعلیق غنیسازی اورانیوم برای اعتمادسازی را طرح کرد اما علی لاریجانی، مذاکرهکننده ارشد هستهای ایران اعلام کرد که چنین پیشنهادی جنبه عقلانی ندارد.
اردیبهشت: پرونده هستهای ایران به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شد. قطعنامه پیشنهادی آمریکا، فرانسه و انگلیس علیه ایران با مخالفت چین و روسیه مواجه شد. محمود احمدینژاد دستور بازشدن درهای ورزشگاه روی زنان را داد. موجی از مخالفتها و انتقادها از سوی مراجع درباره این تصمیم شکل گرفت. غلامحسین الهام، سخنگوی دولت چند روز بعد اعلام کرد که رئیسجمهور درباره تصمیم خودش تجدیدنظر کرده است. در همان جلسه، الهام گفت که رئیسجمهور ایران به جورجبوش، رئیسجمهور آمریکا نامه نوشته است. در سفر پنجروزه محمود احمدی نژاد به اندونزی و حضورش در اجلاس دیهشت برای عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی رایزنی شد.
خرداد: در سالروز حماسه فتح خرمشهر محمود احمدینژاد به این شهر رفت و از رژه نیروهای مسلح در منطقه سان دید. حامد کرزی، رئیسجمهور افغانستان مهمان رئیسجمهور در تهران بود. او با رهبر معظم انقلاب هم دیدار کرد. وزیران خارجه گروه 1+5 در وین نشستی بدون حضور ایران برگزار و بسته پیشنهادی برای ایران آماده کردند. کاندولیزا رایس، وزیر خارجه آمریکا با ادعای حمایت کامل چین و روسیه از اقدامات تنبیهکننده علیه ایران گفت که تهران در لحظه سرنوشتسازی قرار دارد. خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا 5 روز بعد بسته پیشنهادی 1+5 را در تهران به علی لاریجانی مذاکرهکننده هستهای ایران و دبیر شورایعالی امنیت ملی داد. محمود احمدینژاد که به شانگهای چین رفته بود درباره این پیشنهادها گفت که پیشنهادهای اروپا یک گام به جلو بود. لاریجانی هم گفت که پیشنهادها مثبت است اما ابهام دارد. سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان سعودی وارد تهران شد و در دیدار با رهبر انقلاب پیام ملک عبدالله، پادشاه عربستان را تقدیم ایشان کرد.
تیر: به توصیه رهبر معظم انقلاب، شورای راهبردی روابط خارجی برای کمک به تصمیمگیریهای کلان تشکیل شد. ریاست این شورا به کمال خرازی سپرده شد. علی اکبر ولایتی، علی شمخانی، محمد شریعتمداری و محمد حسین طارمی اعضای اولیه این شورا بودند که بهمدت 5سال منصوب شدند. دور جدیدی از مذاکرات هستهای درباره بسته پیشنهادی اروپا بین علی لاریجانی و خاویر سولانا در بروکسل آغاز شد.
مرداد: مجلس رأی به تجمیع انتخابات خبرگان و شوراهای شهر و روستا داد. البته بعدها مجلس این تصمیم خود را اصلاح کرد و انتخابات شوراهای شهر با انتخابات ریاستجمهوری تجمیع شد. هوگو چاوز -رئیسجمهور ونزوئلا- در تهران با رهبر معظم انقلاب دیدار کرد. محمود احمدینژاد در مراسمی در دانشگاه تهران، نشان عالی جمهوری اسلامی را به چاوز اعطا کرد. نخستین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هستهای ایران در تاریخ 9مرداد صادر شد. این قطعنامه که با رأی موافق 14عضو شورای امنیت تصویب شد از ایران خواسته بود تا 9شهریور فعالیتهای هستهای خود را به حالت تعلیق درآورد در غیراینصورت تحریم اقتصادی خواهد شد. علی لاریجانی - دبیر شورایعالی امنیت ملی- در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که ایران تعلیق غنیسازی اورانیوم را به هیچ وجه نمیپذیرد.
شهریور: ایران پروژه تولید آب سنگین اراک را افتتاح کرد. در مراسم دیگری محمود احمدینژاد به 14نفر از دانشمندان هستهای کشور نشان دولتی اهدا کرد. کوفی عنان -دبیرکل سازمان ملل- در سفر به تهران با مقامات ایران دیدار و درباره مسائل منطقه و انرژی هستهای گفتوگو کرد. 3روز بعد علی لاریجانی در سفر به اتریش با خاویر سولانا -مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا- دیدار کرد. سولانا در پایان دیدارهایش با لاریجانی اعلام کرد که گفتوگوی ایران و اروپا متوقف نمیشود. نوری مالکی - نخستوزیر عراق- در سفر به تهران از ایران خواست در نوسازی عراق مشارکت کند. مالکی با رهبر معظم انقلاب هم دیدار کرد. احمدینژاد که به ونزوئلا رفته بود در مراسمی در تالار آکادمی نظامی این کشور مدال لیبرتادور، عالیترین نشان ونزوئلا را از دستان هوگو چاوز گرفت. محمود احمدینژاد که سفری 10روزه را به کوبا و ونزوئلا و سپس نیویورک انجام داده بود در اجلاس سالانه سازمان ملل از تغییر اصلاح ساختار سازمان ملل سخن گفت.
مهر: علی لاریجانی و خاویر سولانا یکبار دیگر با هم دیدار و مذاکره کردند. این بار برلین برای این دیدار هستهای انتخاب شد. بعد از این دیدار اعضای گروه 1+5 در لندن مذاکره کردند. در داخل کشور موضوع استیضاح وزیران و تغییر ساختار دولت، قوه اجرایی و قانونگذاری را سرگرم خودش کرده بود. رئیسجمهور در جلسه هیأت وزیران دستور تغییر ساختار در سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور را ابلاغ کرد.
آبان: وگذاری سهام عدالت با حضور محمود احمدینژاد و غلامعلی حداد عادل، روسای قوای اجرایی و قانونگذاری، آغاز شد. محمود احمدینژاد در حمله کمسابقهای به انگلیس که پیشنویس قطعنامه علیه ایران را آماده کرده بود گفت: شما نمیدانید در دنیا چه خبر است و عصاکش آمریکا شدهاید. میگویند میخواهند ملت ایران را تحریم کنند و قطعات موشک و هستهای به ایران ندهند، مگر تا الان هر چه ساختهایم از شما قطعه گرفتهایم؟ دومین رزمایش پیامبر اعظم برگزار و موشکهای بالستیک شهاب 2و 3 شلیک شد. پس از برگزاری 40جلسه محاکمه صدام -رئیسجمهور مخلوع عراق- 5قاضی به اتفاقآرا او را به اعدام با طناب دار محکوم کردند. رهبر معظم انقلاب در سفر به استان سمنان به تبیین مسائل منطقه و مسائل داخلی کشور پرداختند. مجلس مصوبهای گذاشت که براساس آن اتباع آمریکایی برای ورود به ایران انگشتنگاری شوند. حمیدرضا حاجی بابایی، رضا طلایی نیک و فلاحتپیشه از طراحان این طرح بودند. رابرت موگابه -رئیسجمهور زیمبابوه- در تهران با رئیسجمهور و رهبر معظم انقلاب دیدار کرد.
آذر: سقوط یک فروند هواپیمای آنتونف74 یکدقیقه پس از بلندشدن از باند، 38کشته داشت. این دومین سانحه هوایی در سال85 بود. اول شهریور85 در جریان سانحه هوایی مشهد 28نفر جان باختند. انتخابات شوراهای شهر و خبرگان 24آذر برگزار شد. ترکیب شورای شهر تهران با اکثریت فهرست ائتلاف بزرگ اصولگرایان بود. معصومه ابتکار، احمد مسجدجامعی، هادی ساعی و محمدعلی نجفی از فهرست ائتلاف اصلاحطلبان در شورای شهر تهران بهعنوان اقلیت حضور یافتند.
دی: دومین قطعنامه هستهای شورای امنیت سازمان ملل با عنوان 1737علیه ایران صادر شد. مجلس طرحی را برای تجدید نظر در همکاری ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی مصوب کرد. علی لاریجانی گفت: ما اصراری به خروج از ان پی تی نداریم، اما گفته بودیم اگر با پرونده ایران برخورد غیرمعقول شود اجرای پروتکل الحاقی را معلق میکنیم، بنابراین سطح همکاری ما دیگر براساس پروتکل الحاقی نیست. جمال کریمیراد -وزیر دادگستری دولت احمدینژاد- در پی یک سانحه رانندگی و تصادف با یک کامیون درگذشت. 23دیماه محمود احمدینژاد دور جدیدی از سفر خود را به 3کشور ونزوئلا، نیکاراگوئه و اکوادور آغاز کرد.
بهمن: دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل، از آمریکا به دلیل ربودن دیپلماتهای ایرانی در عراق به این سازمان شکایت کرد. آمریکاییها اواخر دیماه به کنسولگری ایران در اربیل حمله کرده و دیپلماتهای ایران را ربودند. دور جدیدی از مذاکرات هستهای آغاز شد. علی لاریجانی در کنفرانس امنیتی مونیخ، پیشنهادهای ایران برای حل پرونده هستهای را مطرح کرد و گفت که ایران به بازی برد- برد اعتقاد دارد. بعد از درگذشت جمال کریمیراد، مجلس به غلامحسین الهام سخنگوی دولت بهعنوان وزیر دادگستری رای اعتماد داد. بشار اسد در تهران با رهبر معظم انقلاب دیدار کرد. رهبر انقلاب در این دیدار گفتند ایران و سوریه عمق استراتژیک یکدیگرند.
اسفند: خبرگان چهارم با پیام رهبر معظم انقلاب آغاز بهکار کرد. آیتالله مشکینی بهعنوان رئیس این مجلس انتخاب شد. شهرام جزایری متهم مشهور پرونده مفاسد اقتصادی زمانی که برای شناسایی اموالش عازم محل استقرار کارشناسان منتخب دادگاه بود با اغفال مأموران محافظش فرار کرد. 3قاضی و رئیس زندان اوین برکنار شدند. جزایری چندی بعد در یکی از کشورهای عربی دستگیر شد. 9اسفند با حکم رهبر معظم انقلاب اعضای جدید مجمع تشخیص مصلحت نظام معرفی شدند. محمود احمدینژاد به عربستان رفت و در ضیافت شام پادشاه عربستان حضور یافت. محمود احمدینژاد بعد از بازگشت از عربستان در سفری به یزد گفت که ابرقدرتها را منزوی کردهایم. او خطاب به ابرقدرتها گفت:« از خواب خرگوشی بیدار شوید. شما چه کاره عالم هستید که بخواهید ملت ایران را منزوی کنید. الان دنیا میداند که شما منزوی هستید.»
روز شمار انقلاب: سال 1385
قطعنامه، ونزوئلا و دیگر هیچ
در همینه زمینه :