بازار وکیل شمالی در حاشیه خطر
چند عضو شورای شهر شیراز از وضعیت فعلی بازار وکیل شمالی اظهار نگرانی میکنند
امیر عفاف| شیراز- خبرنگار:
یکی از خصوصیات خبر بد این است که زود پخش میشود؛ «بازار وکیل شمالی که در محور زندیه زیباییآفرین و کم نظیر است در معرض ویرانی قرار دارد». این بازار بر خلاف همتای جنوبی، چندان محل رفت و آمد نیست و رونق چشمگیری ندارد. آن قدر خلوت است که در بیشتر اوقات کسبه همسایه مقابل حجرهها گپ دوستانه میزنند و همزمان چند پیرمرد باربر سکوت را غنیمت دانسته و روی چرخهای دستی به خواب رفتهاند. گاهی هم میبینی چند معتاد در گوشهای از دامنه این بازار تاریخی و آرام شیراز قوز کردهاند و به شکار روزهایشان ادامه میدهند. حالا آرامش بازار وکیل شمالی آشفته و تقاضای رسیدگی به آن برای رئیسجمهوری نیز مخابره شده
است.
ماجرای یک خبر
هفته گذشته رئیس کمیسیون گردشگری شورای اسلامی شهر شیراز در دیدار با اعضای سازمان نظام مهندسی از وضعیت اضطراری بازار وکیل شمالی خبر داد و گفت: بازار وکیل شمالی در حال فروریختن است و هر لحظه امکان دارد بر سر مردم آوار شود، اما نه شهرداری بودجهای برای مرمت دارد و نه این موضوع برای سازمان میراث فرهنگی مهم است.
«سولماز دهقانی» با بیان اینکه اعتبارات استانی پاسخگوی بحران بازار وکیل نیست، از بیتوجهی نمایندگان شیراز در مجلس شورای اسلامی نیز انتقاد کرد و افزود: چند بار موضوع را با نمایندگان مجلس درمیان گذاشتهایم اما انگار آنها مسائل مهمتری دارند.
در فاصله کوتاهی از انتشار این خبر، نایبرئیس شورای پنجم شیراز نیز در توئیتی خواستار توجه رئیس جمهور به این موضوع شد. «ابراهیم صبوری» در پیام توئیتری خود نوشت: «بازار وکیل شمالی در حال فروریختن است. آقای رئیسجمهوری انتظار داریم با تدابیر ویژه این بنای عظیم تاریخی دوره زندیه را نجات دهید». وی همچنین شهروندان را دعوت کرد به کمپین نجات بازار وکیل بپیوندند.
استمداد بیمورد از رئیس جمهوری
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری فارس در واکنش به هشدار رئیس کمیسیون گردشگری و توئیت نایبرئیس شورای شهر شیراز میگوید: طی یکسال گذشته بیش از 3 میلیارد ریال برای مرمت سقف و سایر اقدامات مرمتی بازار وکیل شمالی هزینه شده است.
«مصیب امیری» استمداد از رئیس جمهوری را بیمورد میداند و ادامه میدهد: مسئولان میراث فرهنگی فارس همواره برای حفظ و مرمت بناهای تاریخی از جمله بازار وکیل همکاری کردهاند.
وی که اعتقاد دارد در صورت مشارکت کسبه و سازمانهای مردمنهاد میتوان نسبت به رفع مشکلات فعلی و احتمالی این بازار اقدام کرد، میافزاید: مرمت و ایمنسازی بازار با روش مشارکتی بین نهادهای متولی و کسبه امکانپذیر است.
امیری اضافه میکند: متاسفانه کسبه بازار وکیل سهم زیادی برای ترمیم و بهسازی این بنای تاریخی پرداخت نمیکنند.
فرسایش بازار وکیل شمالی
یکی از کسبه قدیمی بازار وکیل شمالی نبود مسیرهای دسترسی را مهمترین مشکل بازار وکیل شمالی برمیشمارد و میگوید: این بازار برخلاف بازار وکیل جنوبی که چند مسیر دسترسی از خیابان طالقانی و حرم مطهر شاهچراغ دارد، چندان محل تردد نبوده و پویایی خود را از دست داده است.
«محمدعماد دستاویز» با اشاره به اینکه بازار وکیل شمالی نسبت به بازار وکیل جنوبی و سرای مشیر قدمت بیشتری دارد، میافزاید: به دلیل اینکه بازار وکیل شمالی رونق خود را از دست داده است، مورد بیتوجهی قرار میگیرد و روزبهروز فرسودهتر میشود.
وی با بیان اینکه برای کسبه بازار وکیل مجوز دخل و تصرف و مرمت صادر نمیشود، اضافه میکند: با وجود اینکه کسبه بازار شمالی فروش و گردش مالی مساعدی ندارند، اما بدون شک برای رفع مشکلات همکاری میکنند.
وضعیت، اضطراری نیست
یکی دیگر از کسبه بازار که عضو هیات امنای مسجد غنی است، اعتقاد دارد وضعیت بازار وکیل شمالی اضطراری نیست. او میگوید: وضعیت بهگونهای نیست که فروریختن سقف بازار در آینده نزدیک احتمال داشته باشد، اما باید با مرمتهای پیوسته از رسیدن به وضعیت بحرانی در آینده دور جلوگیری کرد.
«مهدی مرادی» با اشاره به اینکه روی پشت بام بازار چمن روییده است و نیاز به رسیدگی دارد، میافزاید: اغلب کسبه بازار وکیل شمالی عمدهفروش هستند و تردد در آن محدود است؛ به همین دلیل بازار وکیل جنوبی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.وی نسبت به همکاری بازاریان برای بازسازی و مرمت این بازار تاریخی ابراز امیدواری میکند و میگوید: اگر سازمان میراث فرهنگی و شهرداری به صورت جدی فعالیت خود را در این محدوده آغاز کنند از حمایت کسبه بازار نیز بهرهمند میشوند.
حمایت بازاریان
یکی از معتمدین بازار وکیل شمالی نیز از تخریب و فرسایش این بازار با گذشت زمان ابراز نگرانی میکند و میگوید: تاکنون سازمان میراث فرهنگی از کسبه بازار درخواست مشارکت نکرده است که بازاریان امتناع کرده باشند.
«علی ناصح» مرمت بازار را نیازمند تخصص کارشناسان میداند و میافزاید: کسبه نمیتوانند به صورت خودسرانه نسبت به مرمت و ایمنسازی بازار اقدام کنند؛ چراکه بازار وکیل یک بنای معمولی نیست و مرمت آن نیاز به تخصص و تبحر دارد.
مطالبه گری و مشکلات میراثی
رئیس انجمن دوستداران میراث فرهنگی فارس با تاکید بر اینکه وضعیت بازار وکیل شمالی در مقایسه با روزهای گذشته تفاوتی ندارد، میگوید: دلیل حساسیت ناگهانی اعضای شورای شهر و انتشار این اخبار برایم مجهول است.
«مسعود منیعاتی» تعیین استاندار برای فارس را در اولویت مطالبهگری مسئولان استان از رئیس جمهوری میداند و میافزاید: نمیتوان گفت وضعیت بازار وکیل شمالی مساعد است، اما آنقدر هم نامطلوب نیست که نیاز به رسیدگی رئیسجمهوری داشته باشد.
وی از ایجاد فضای خبری با محوریت آثار تاریخی استقبال میکند و ادامه میدهد: اگر قرار باشد فضای خبری تحت تاثیر مسائل مربوط به آثار تاریخی و میراث فرهنگی باشد، بهتر است به موارد مهمتری پرداخته شود.
منیعاتی با اعلام اینکه احیای میدان توپخانه و به طور کلی مجموعه زندیه از اهمیت بیشتری برخوردار است، اضافه میکند: احیای مجموعه زندیه با اعتبارات قطره چکانی سازمان میراث فرهنگی و مساعدت بازاریان در حال انجام است.
وی از مطالبهگری به عنوان یک ضرورت یاد میکند و میگوید: حل مشکلات مربوط به تخلف هتل آسمان و ثبت جهانی مجموعه زندیه موارد مهمتری برای استمداد از رئیسجمهوری به شمار میروند.