فارغالتحصیلان در بازار بسته کار
نماینده اراک در مجلس: تعامل بیشتر دانشگاه و صنعت میتواند باعث خروج آنها از انزوا شود
مریم جباری| اراک- خبرنگار:
طبق آماری که سال گذشته منتشر شد، حدود ۹۵ هزار دانشجو در دانشگاههای دولتی، آزاد و پیام نور استان مرکزی مشغول تحصیل هستند و این استان از لحاظ جمعیت دانشجویی در جایگاه بیست و هفتم کشوری قرار دارد. حدود 8/47 درصد از این تعداد در دانشگاههای دولتی مشغول تحصیل هستند و تعداد دانشجویان زن در دانشگاههای استان 5/41 درصد است.
از سوی دیگر، سالانه حدود ۳۵ هزار دانشجو از مراکز آموزش عالی استان فارغالتحصیل میشوند و با وجود اینکه مرکزی قطب چهارم صنعت کشور به حساب میآید، شغلی برای اکثر آنها وجود ندارد. امروزه بسیاری از تحصیلکردههای دانشگاهها در رشتههای فنی بیکار هستند.
البته ناگفته نماند که در یک سال اخیر تعامل بین صنعت و دانشگاه در استان تا حدودی بهبود یافته و اقداماتی در این بخش نیز در حال انجام است. اما با توجه به تعداد کارخانههای فعال در استان و نیز فارغالتحصیلان سالانه از دانشگاهها، هنوز جوانان بسیاری بدون شغل هستند. به اعتقاد کارشناسان، باید درمورد این ظرفیت عظیم علمی در استان صنعتی مرکزی بازنگری شود و برای آن برنامهریزی جدی صورت بگیرد.
ضرورت بهرهگیری از فارغالتحصیلان در صنایع
رئیس دانشگاه صنعتی اراک با بیان اینکه آموزش دانشجویان باید با بازار کار و نیازهای جامعه متناسب باشد، بیان میکند: این مهم در استان صنعتی مرکزی که دارای صنایع بزرگ، کوچک و متوسط پرشماری است، باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و در این زمینه تدابیری به منظور افزایش تعامل صنعت و دانشگاه اتخاذ شود.
«محسن نجفی» به همشهری میگوید: یکی از مواردی که توسط دانشگاه صنعتی با جدیت دنبال میشود، جذب و تربیت دانشجو متناسب با نیازهای صنایع کشور به خصوص استان مرکزی است. با این اقدام، علاوه بر ایجاد شغل مناسب برای فارغالتحصیلان، زمینه لازم برای حضور این افراد در صنایعی که نیروی انسانی متخصص نیاز دارند نیز فراهم میشود و در سرعت رشد و توسعه صنایع و کشور نقش تأثیرگذاری خواهند داشت. بر همین اساس، باید نیازهای موجود در جامعه شناسایی و متناسب با آنها به جذب دانشجو در رشتههای مختلف مبادرت شود زیرا لازمه توسعه دانشگاهها و رشتههای مختلف این است که ابتدا نیازها بررسی و بعد به رفع آنها اقدام شود.
وی میافزاید: دانشگاه صنعتی اراک در این زمینه، در کنار آموزشهای تئوری، آموزش عملی را نیز مورد توجه قرار داده و حاضر به همکاری با صنایع مختلف به منظور رفع مشکلات و نیازهایشان است.
نجفی اظهار میکند: استفاده از ظرفیت فارغالتحصیلان دانشگاهی با توجه به اینکه با دانش روز آشنا هستند، میتواند کمک بزرگی برای صنعت استان به منظور رشد و توسعه و ارائه تولیدات باکیفیت از سوی آنها باشد. همچنین، با این همکاری، بسیاری از موانع پیش روی صنعت نیز برداشته میشود.
پژوهش؛ بازوی توانمند صنایع استان
معاون پژوهشی دانشگاه اراک نیز در این رابطه میگوید: متأسفانه هماکنون مشکلی که در زمینه تعامل بین صنعت و دانشگاه وجود دارد بیاعتمادی صنایع به فارغالتحصیلان دانشگاهی است. صنعتگران معتقدند فارغالتحصیلان دانشگاهی توانمندی لازم را برای ورود به صنایع ندارند که این تصور اشتباه است.
«علیرضا فضلعلی» بیان میکند: یکی از وظایف اصلی و مهم دانشگاه تربیت نیروی انسانی کارآمد در تمامی حوزهها به منظور رفع نیازهای جامعه است. بنابراین باید در این زمینه ابتدا نیازهای جامعه را شناسایی و برای این مهم برنامهریزی کنیم.
وی ادامه میدهد: در این بخش انتظار داریم که صنایع و صنعتگران به حوزه وارد آموزش شوند تا براساس نیاز صنایع، همکاری دوجانبهای شکل گیرد و صنایع نیز زمینه را برای اشتغال فارغالتحصیلان فراهم کنند. در این صورت میتوان از بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی جلوگیری کرد.
این مسئول میافزاید: دانشگاه در چند سال اخیر در حوزه پژوهش در 2 بخش «پژوهش مرز علم» و «پژوهش نیازمحور و کاربردی» نیز اقداماتی را انجام داده و در زمینه پژوهشهای مرز علم موفق بوده است. به همین منظور در تلاش است پژوهشهای کاربردی را با جدیت بیشتری دنبال کند.
فضلعلی اظهار میکند: با این رویکرد، صنایع باید نیازها و خواستههای خود را بیان کنند تا دانشگاه در این زمینه بررسیهای لازم را انجام دهد و از ظرفیت پژوهشی که دارد، به عنوان بازوی کمکی در صنعت استفاده کند.
نبود ارتباط میان فارغالتحصیلان و بازار کار
نماینده اراک، کمیجان و خنداب در مجلس با بیان اینکه ارتباط منطقی بین فارغالتحصیلان دانشگاهی و بازار کار در کشور و استان وجود ندارد، میگوید: با توجه به ظرفیت دانشگاههای استان، متاسفانه ارتباط میان آموزش عالی و صنایع به عنوان بخشی که میتواند زمینهساز اشتغال این افراد باشد و به توسعه و پیشرفت کشور کمک کند، تا حدود زیادی قطع شده است.
«علیاکبر کریمی» بیان میکند: به منظور دستیابی به رشد و توسعه پایدار در بخش صنعت باید ارتباط مؤثر، منظم و هماهنگی بین دانشگاه و صنعت وجود داشته باشد تا بتوان از این ظرفیت برای رفع مشکلات صنعتی استان استفاده کرد.
وی ادامه میدهد: اگر این تعامل و همکاری بین صنعت و دانشگاه ایجاد نشود، هر 2 بخش در انزوا به سر خواهند برد و همچنان شاهد وجود مشکل در هر دوی آنها خواهیم بود.
این نماینده مجلس میافزاید: با توجه به بالا بودن نرخ بیکاری فارغالتحصیلان دانشگاهی در استان، باید در آموزش عالی و صنعت بازنگری شود. همچنین، وجود تعامل و ارتباط بین صنعت و دانشگاه به عنوان یک اصل باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
کریمی اظهار میکند: در استان مرکزی، علاوه بر دانشگاه مادر، باید دانشگاه صنعتی مستقل راهاندازی شود. راهاندازی این دانشگاه، با توجه به وجود بیش از 2800 واحد صنعتی بزرگ و کوچک در مرکزی، سبب تقویت هویت صنعتی این استان خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه ایجاد مراکز تحقیقاتی کاربردی در دانشگاهها پشتوانه مطمئنی برای صنایع استان در حوزههای تخصصی خواهد بود، میگوید: باید در زمینه توسعه و تقویت این واحدها جدیت و برنامهریزی بیشتری وجود داشته باشد.نماینده اراک، خنداب و کمیجان در مجلس بیان میکند: با همافزایی بین صنعت و دانشگاه بسیاری از مشکلات موجود برطرف خواهد شد و گامی تأثیرگذار در زمینه رشد اقتصادی صنعت در استان برداشته میشود.