نواز شریف در زندان
نخستوزیر پیشین پاکستان به جرم فساد مالی به 7سال زندان محکوم شده است
دادگاه مبارزه با فساد پاکستان دیروز طی حکمی نواز شریف، نخستوزیر پیشین این کشور را به جرم فساد مالی به 7سال زندان محکوم کرد تا بار دیگر او بازنده بزرگ بازی سیاسی میان ارتش و سیاسیون پاکستان باشد.
به گزارش الجزیره، طبق اعلام دادگاه، نواز شریف به این دلیل که نتوانست قضات را در مورد منشا مالی خرید یک کارخانه فولاد در خاک عربستان متقاعد کند، به تحمل حبس محکوم شده است. به گفته دادگاه، نواز شریف و اعضای خانوادهاش نهتنها نتوانستهاند منشا مالی این کارخانه را اعلام کنند بلکه تلاش داشتهاند با ارائه اسناد جعلی دادگاه را فریب دهند.
نواز شریف 5 ماه پیش نیز در همین دادگاه در پرونده مربوط به خرید املاک و مستغلات در لندن به 10سال زندان محکوم شده بود اما قاضی دیروز او را در آن مورد تبرئه کرد. نواز شریف اتهامات وارد شده را به کلی رد میکند و معتقد است جریانی سیاسی و امنیتی متشکل از فرماندهان قدرتمند نظامی در پاکستان با پروندهسازی بهدنبال ضربه زدن به او هستند.
اشاره نواز شریف به ماجرای برکناریاش از قدرت است. در پاکستان هیچ نخستوزیری دوره 5ساله دولتش را به پایان نرسانده است. آنها یا طی کودتای ارتش برکنار شدهاند، یا به حکم دادگاه از قدرت خلعشده تا ترور شدهاند. نواز شریف نیز به حکم دادگاه عالی و بهدلیل فساد مالی از قدرت برکنار شد. ماجرای فساد نواز شریف و خانواده او نخستینبار حدود 3سال پیش و با افشای بیش از 11میلیون سند موسوم به «اوراق پاناما» مطرح شد؛ اسنادی که از فرار مالیاتی و فساد مالی چهرههای سیاسی بسیاری در جهان از جمله نخستوزیر پاکستان و خانوادهاش حکایت داشت. ماجرای املاک متعلق به نواز شریف و فرزندانش در لندن و همچنین کارخانه فولاد از دل همین اسناد بیرون آمد. اوراق پاناما بزرگترین هدیه به نظامیان پاکستان بود که تلاش داشتند برای سومین بار نواز شریف را از مسند قدرت به زیر بکشند. تحقیقات قضایی در نهایت به ضرر نوازشریف پیش رفت و او از سمتش برکنار شد.
برکناری نواز شریف، بار دیگر پای پارلمان را که تحت کنترل حزب او یعنی حزب مسلم لیگ بود به میان کشید. قانونگذاران وزیر سابق نفت را بهعنوان نخستوزیر موقت انتخاب کردند تا زمینه را طبق توصیه نواز شریف برای به قدرت رسیدن برادرش، شهباز شریف فراهم کنند. شهباز شریف مرد شماره یک قدرت در ایالت پنجاب است؛ ایالتی که نبض اقتصاد و سیاست پاکستان در آن میزند. رقیب او عمرانخان که ستاره سابق کریکت پاکستان بود اما وعده شکست خانواده شریف در انتخابات را داد و در میان ناباوری چنین کرد. او در متحد کردن مخالفان نواز شریف و برکناریاش از قدرت نقش کلیدی داشت و در نهایت نیز موفق شد با شکست حزب مسلملیگ، ابتدا پارلمان و سپس کرسی نخستوزیری را در اختیار بگیرد. گفته میشود او در تمام این مسیر، از حمایت ارتش نیز برخوردار بوده است.
چگونگی حضور نواز شریف در فضای سیاسی پاکستان نمودی از وضعیت آشفته سیاسی و تلاطم در ساختار قدرت در این کشور است. نواز شریف یکبار دیگر در سال 1993 نیز بهدلیل فساد مالی از قدرت برکنار شده بود. هرچند در سال 1997ضمن کشمکش با ارتش، با پیروزی در انتخابات به صحنه سیاسی بازگشت. حضور شریف در قدرت اما آنقدرها دوام نیاورد و او در سال 1999با کودتای نظامی پرویز مشرف فرمانده وقت ارتش از سمتش برکنار شد. نواز شریف در پی این کودتا بیش از 7سال را در تبعید به سر برد. او پس از تبعید به پاکستان بازگشت و در سال 2013 دوباره بختش را در انتخابات آزمود و این بار نیز پیروز شد. این دوره نخستوزیری نوازشریف نیز به پایان نرسید و حکم دادگاه بار دیگر کرسی نخستوزیری را در سال چهارم از او گرفت. نام خانواده شریف در پاکستان همیشه با ثروت و قدرت همراه بوده است. اکنون با زندانیشدن نواز شریف، فساد نیز در کنار نام این خانواده قرار میگیرد.