فصلها و اصلها
علیرضا کریمی صارمی/عکاس
مناظر طبیعی از پرطرفدارترین تصاویر عکاسی هستند؛ به ویژه تصاویری که به فصول مختلف سال میپردازد. عکاسان طبیعت معمولا برای عکاسی از چنین مناظری به نقاطی که از آسیب انسانها مصون مانده میروند. ناگفته پیداست که هر اقلیمی طبیعت و مناظر طبیعی متفاوتی دارد. ممکن است منطقهای پاییز زیبا و رنگینی داشته باشد. یا بهار در نقطهای هنگامه کند. تابستان در نقاط ساحلی زیبایی خاصی دارد، چنان که زمستان در مناطق کوهستانی.
از این رو تصاویر فراوانی که مربوط به فصول مختلف در نقاط متفاوتند، در دیدرس ما هستند.
با این همه برخی از این تصاویر با اینکه زیبا و چشمگیرند اما آن زیبایی بومی و دلربایی شرقی را ندارند.
چنین تصاویری یا یکسره مربوط به خارج از ایرانند یا کسی که تصویر آنها را برداشته دید و نگاه بومی و ایرانی نداشته است. از اینرو بدون توجه به اصلها سرگرم فصلها شده است. در حالی که عکاسی نیازمند زاویه دید و نگاه هنرمندانه است؛ چیزی که یافتن آن نیازمند آشنایی با فرهنگ، دانش، اطلاع از ویژگیهای اقلیمی و بهرهمندی از آموزش، تربیت و... است.
کسانی که نگاه فرهنگی و بومی دارند، به جای عکسبرداری که رفتاری احساسی و هیجانی و نیازمند چند ثانیه صرف وقت است، عکاسی میکنند. هنری که مبتنی بر دانش حرفهای، تفکر، یافتههای تجربی، باورها، کنشهای ذهنی و توجه به اصالتهاست. تصاویر این عکاسان همانطور که به یک فصل خاص، یا یک قسمت از طبیعت مربوط میشود، حاوی و حامل پیامهای تاریخی و فرهنگی نیز هست. از همین رو عکاسان هنرمندی داریم که پیش از عزیمت برای عکاسی از طبیعت با مراجعه به گنجینه پردر و گوهر ادب فارسی چند بیت زیبا توشه راه میکنند تا حاصل تلاششان گیرا و ماندگار شود.