• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
یکشنبه 11 آذر 1397
کد مطلب : 39418
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/E2QY
+
-

استمداد از رئیس‌جمهور برای جلوگیری از تصرف جنگل‌های زاگرسی

تصمیم کارگروه مرکزی رفع تداخل، باعث تشدید تصرفات، تخریب و تغییر کاربری‌های گسترده در جنگل‌های زاگرسی می‌شود

استمداد از رئیس‌جمهور برای جلوگیری از تصرف جنگل‌های زاگرسی

بیش از 500چهره دانشگاهی، فعال محیط‌زیست و منابع طبیعی در نامه‌ای به رئیس‌جمهور خواستار لغو تصمیمی شدند که اجرای آن به دخل و تصرف در جنگل‌های رو‌به‌احتضار زاگرسی دامن می‌زند. جنگل‌های زاگرسی بیش از 10سال است که دچار پدیده خشکیدگی (زوال بلوط) شده و تاکنون نزدیک به 2میلیون هکتار از 6میلیون هکتار از این رویشگاه‌ها خشک و تخریب شده است. این درحالی است که رویشگاه‌های زاگرسی، تأمین‌کننده 42درصد آب کشور است. وضعیت جنگل‌های زاگرسی به اندازه‌ای نگران‌کننده است که همواره کارشناسان و دلسوزان منابع طبیعی نسبت به نابودی آن هشدار می‌دهند و در چنین شرایطی آیین‌نامه‌ای تدوین و با امضای وزیر جهادکشاورزی به زیر مجموعه این وزارتخانه ابلاغ شده که زمینه تصرف اراضی جنگلی زاگرس را فراهم می‌کند؛ برهمین اساس دلسوزان منابع طبیعی با هشدار دادن نسبت به عواقب این تصمیم، از رئیس‌جمهور خواسته‌اند پیش از آنکه دیر بشود مانع از اجرای این تصمیم شود؛ تصمیمی که مغایر با مصالح منابع طبیعی و منافع ملی کشور است و جز نابودی رویشگاه‌های زاگرسی ثمری ندارد. متن نامه که نسخه‌ای از آن در اختیار گروه زیست بوم قرار گرفته به شرح ذیل است: 
«براساس ماده54 قانون رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، وزارت جهادکشاورزی موظف است برای رفع تداخل اجرای قوانین موازی روی اراضی ملی، دولتی و مستثنیات اشخاص اقدام نماید که در این راستا کارگروه رفع تداخلات در مرکز و استان‌ها تشکیل شده و در حال پیگیری موضوع است. کارگروه رفع تداخلات مرکز در تاریخ 13/8/96 تصمیمی عجیب و خطرناک در ارتباط با جنگل‌های زاگرس اتخاذ نموده که آیین‌نامه اجرایی آن تدوین و طی نامه شماره 8576/020 مورخ 7/5/97 توسط وزیر محترم جهادکشاورزی به واحدهای زیر‌مجموعه ابلاغ شده است. نتیجه تصمیم کارگروه رفع تداخلات مرکز به این شرح است: در جنگل‌های زاگرس، اراضی که مشمول تعریف جنگل هستند و از طرفی قوانین اصلاحات ارضی نیز در آنها اجرا شده است، حقوق زارعین در اراضی زیرآشکوب جنگل (اراضی کف جنگل) به رسمیت شناخت شده و کشت و بهره‌برداری از این زمین‌ها استمرار می‌یابد و متعاقبا از طریق ادارات ثبت اسناد، سند رسمی نیز به آنها داده خواهد شد و همین اراضی به‌عنوان اراضی ملی (جنگل‌ها یا اراضی جنگلی) نیز قلمداد می‌گردد و این تعریف ملاک رفع تداخل در 6میلیون هکتار از جنگل‌های زاگرس خواهد بود. این تصمیم به لحاظ حقوقی و فنی دارای اشکالات عدیده‌ است. چگونه ممکن است که یک عرصه، هم جزء اراضی ملی و انفال باشد و هم ملک اشخاص؟ جنگل به مجموعه عرصه، موجودات خاکزی، پوشش گیاهی کف جنگل، درختچه‌ها و درختان آن اطلاق می‌گردد؛ درصورتی‌که با این تصمیم وزارت جهادکشاورزی، جنگل صرفا منحصر به درخت سرپا شده است آن هم درختی که در ملک اشخاص قرار دارد!
به اعتراف همه محققین و کارشناسان داخلی و خارجی علت اصلی مشکل جنگل‌های زاگرس و زوال جنگل‌های با‌ارزش بلوط طی چند سال گذشته که نزدیک به 2 میلیون هکتار از این گونه را دچار خشکیدگی کرده، کشت در کف جنگل و ضعیف‌شدن خاک بوده است که باعث ضعف فیزیولوژیکی درختان گشته و بیماری‌ها و آفات به‌عنوان عامل ثانویه زمینه خشکیدگی درختان را فراهم کرده است.  این مشکل برای گونه‌های دیگری غیراز بلوط نیز در حال گسترش است. تصمیم کارگروه مرکزی رفع تداخل قطعا باعث تشدید تصرفات و تخریب و تغییر کاربری‌ها، از دست دادن عرصه‌های جنگلی و به خطر افتادن حیات جنگل‌های ارزشمند زاگرس و منابع آب و خاک کشور خواهد شد. ضمن اینکه قانونگذار در ماده واحده قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی یا شعب ویژه قضایی که به همین منظور افتتاح و هم‌اکنون نیز فعال است، راهکارهای لازم را برای احقاق حقوق افرادی که به ملی‌شدن اراضی خود اعتراض دارند، پیش‌بینی کرده است.
 با توجه به‌مراتب فوق و در راستای جلوگیری از تصمیمات غیرکارشناسی که قطعا کشور را در آینده نزدیک دچار مشکلات متعدد زیست‌محیطی مخصوصا در استان‌های زاگرسی خواهد کرد، از آن مقام محترم خواهشمندیم تا ضمن رسیدگی به این موضوع، دستور فرمایید وزارت جهادکشاورزی تصمیمات کارشناسی خود را براساس منافع ملی و حفظ منافع نسل آتی اصلاح نماید.» 

این خبر را به اشتراک بگذارید