• جمعه 14 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 24 شوال 1445
  • 2024 May 03
یکشنبه 11 آذر 1397
کد مطلب : 39359
+
-

عزم شهرداری برای تأمین 20درصدی برق خورشیدی

مدیر مرکز محیط‌زیست و توسعه پایدار: تولید برق خورشیدی به سادگی ممکن نیست اما در تلاشیم تا تولید این نوع برق را در پایتخت افزایش دهیم

محمد سرابی | خبر‌نگار

سال گذشته هیأت دولت مصوبه‌ای را تصویب کرد که براساس آن باید جهت‌گیری به سمت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در دستگاه‌ها اجرا شود؛ به شکلی که در مدت کوتاهی بخشی از برق مصرفی مورد نیاز خود را از راه انرژی خورشیدی تامین کنند. مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی شهر هم قوانینی در همین زمینه را تصویب کرده‌اند؛ به همین دلیل برخی سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها صفحه‌های جذب انرژی خورشیدی را روی بام‌های خود نصب کردند اما تجهیزات مورد استفاده اغلب خارجی بود و افزایش قیمت دلار و اعمال تحریم‌ها باعث اختلال در توسعه این طرح‌ها شد. مدیرکل محیط‌زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در این‌باره می‌گوید: طبق اسناد فرادستی و مصوبه هیأت وزیران، تأمین حداقل 20درصد برق مصرفی از طریق انرژی‌های تجدیدپذیر در دستور کار شهرداری تهران قرار دارد.

«صدرالدین علیپور» می‌افزاید: وزارت نیرو هم سازوکار تشویقی برای تولید برق تعیین کرده است به این شکل که اگر برق تولید می‌کنیم، می‌توانیم آن‌را وارد شبکه کنیم و با چند برابر قیمت تعرفه عادی از وزارت نیرو پول بگیریم.

او می‌افزاید: الان در کشور‌هایی مانند ترکیه قوانینی برای استفاده از برق خورشیدی در شهر‌ها تعیین کرده‌اند که نه‌تنها شامل ساختمان‌های دولتی و سازمانی است، بلکه باید در ساختمان‌های شخصی هم اجرا شود. به این معنی که در ساختمان‌های شخصی هم باید بین 10 یا 20درصد برق از انرژی خورشیدی تامین شود. این کار الزامی و حتی صدور مدارکی مانند پایان کار هم مشروط به آن شده است.

آفتاب خاورمیانه

ایران در کمربند طلایی انرژی خورشیدی جهان قرار دارد و در طول سال مقدار زیادی از تابش خورشید را دریافت می‌کند. علیپور می‌گوید: همین الان 37-36 ساختمان شهرداری تهران سامانه‌های تبدیل انرژی خورشیدی دارند؛ مانند ساختمان مرکزی منطقه7 که برق آن وارد شبکه می‌شود. طبق قوانین باید دستگا‌ه‌های مشخص شده تا پایان سال برق خورشیدی را تولید کنند و در غیر این‌ صورت همان مقدار از برقی که مصرف می‌کنند - مثلا 20درصد - با قیمت چند برابر تعرفه به آنها فروخته می‌شود.

علیپور از مشکلات دیگری در مسیر اجرای برنامه خبر می‌دهد و می‌گوید: این طرح به‌صورت پایلوت اجرا شده بود. قبلا این دستگاه‌ها 20سال گارانتی داشتند و بعد از حدود 7-6سال می‌توانستند قیمت خود را بازگردانند اما با توجه به بالا رفتن قیمت ارز، مدت زمان جبران سرمایه‌گذاری بیشتر شده است و باید راهی پیدا کنیم تا این پنل‌ها را در داخل کشور تولید کنیم.

انگیزه کاهش مصرف

اگر مصوبه دولت اجرا شود، ساختمان‌های ارگان‌های دولتی باید تا حدود 4‌ماه دیگر 20درصد برق مصرفی خود را به‌صورت خورشیدی تولید کنند اما این کار با توجه به شرایط فعلی ممکن به‌نظر نمی‌آید. جعفر محمدنژاد، سخنگوی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق ایران می‌گوید: تعیین 20درصد برق تولیدی بیشتر یک اهرم مدیریت مصرف است. اگر سازمان‌ها بتوانند این مقدار برق را تولید کنند که قدم بسیار بزرگی است اما به‌دلیل اینکه نیاز به تامین مالی زیادی دارد این امر امکان‌پذیر نیست. براساس مطالعاتی که روی ساختمان‌های دولتی انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم که با راهکارهای بی‌هزینه و کم هزینه امکان کاهش 20 تا 25درصدی مصرف برق وجود دارد. اگر بتوانیم مصرف را کم کنیم به همان هدف خواهیم رسید.

اجرای هر مصوبه نیاز به آیین‌نامه اجرایی دارد که درباره اخذ جریمه هنوز چنین آیین‌نامه‌ای ابلاغ نشده است. سلول‌های فتوولتاییک که در پنل‌های خورشیدی استفاده می‌شوند، تنها در چند کشور جهان تولید می‌شود. این سلول‌ها به شکل آزمایشگاهی در کشور ساخته شده است اما هنوز به مرحله تولید تجاری و انبوه نرسیده است.

این خبر را به اشتراک بگذارید