معاون تحقیقات وزیر بهداشت گفت: مصرف تریاک احتمال ابتلا به سرطان مری را ۴۷ درصد و سکته مغزی را ۴۱ درصد افزایش میدهد.
به گزارش فارس، رضا ملکزاده، معاون وزیر بهداشت در مورد سرطانزایی تریاک اظهارداشت: استفاده از موادمخدر هماکنون، یک مشکل بهداشتی عمده در بسیاری از نقاط جهان است؛ بهطوری که بیش از 32میلیون نفر از ترکیبات موادمخدر استفاده میکنند.
ملکزاده افزود: تولید جهانی تریاک از دهه 1930به بالاترین سطح خود در 2014رسید که عمدتا بهعلت افزایش کشت خشخاش در افغانستان بوده است و این درحالیاست که دستیابی به مطالعاتی با دادههای معتبر درباره «مصرف طولانیمدت موادمخدر» چالشبرانگیز است.
وی تصریح کرد: فقدان مطالعات دقیق درباره «مصرف طولانیمدت» ترکیبات موادمخدر، منجر به کمبود مطالعات اپیدمیولوژیک آیندهنگر میشود؛ مطالعاتی که میتوانند تأثیرات مصرف درازمدت این ترکیبات را بر بیماریهای قلبی و عروقی و انواع سرطان ارزیابی کنند؛ این در حالی است که اغلب مطالعات منتشر شده اخیر در این زمینه، مطالعات موردی گذشتهنگر بوده است. معاون تحقیقات وزیر بهداشت، مطالعه بزرگ کوهورت در شمال شرق ایران (گلستان) که بیشترین شیوع سرطان مری در جهان را داراست، تنها مطالعهای دانست که اطلاعات دقیق و معتبری درباره تعداد زیادی از افرادی که ترکیبات موادمخدر را در «طولانیمدت» مصرف کردهاند، ارائه میدهد.
وی گفت: مصرف تریاک در شمال شرق ایران، عمدتا با اهداف تفریحی، مشابه مصرف الکل در کشورهای غربی صورت میگیرد و امکان ارائه اطلاعات معتبر از جمعیت عمومی و نه جمعیتی خاص را فراهم میآورد.
ملکزاده با اشاره به نتایج حاصل از سالها بررسی و پیگیری 50هزار و 45فرد شرکتکننده در مطالعه بزرگ کوهورت گلستان، گفت: بر پایه نتایج این مطالعه که با توجه به شاخصهای جنس، سن، مصرف دخانیات، مصرف الکل، سطح سواد، میزان درآمد و.... بهدست آمده است، 17درصد شرکتکنندگان شامل 8هزار و 487نفر، مصرف دائمی تریاک را گزارش کردند.
وی افزود: از میان بیش از 50هزار شرکتکننده تحت مطالعه، 6هزار و 466نفر تاکنون فوت کردهاند و نتایج بررسی علل مرگ افراد فوتشده نشان داد که مصرف تریاک میزان مرگ و میر را نسبت به عوامل دیگر افزایش میدهد.
به گفته این سرطانشناس برجسته ایرانی، دیگر نتایج بررسی علل مرگ فوتشدگان در مطالعه بزرگ کوهورت گلستان حاکی است که مصرف ترکیبات موادمخدر بهویژه تریاک، با افزایش خطر مرگ بر اثر بیماری ایسکمیک قلبی به میزان 92درصد، بیماریهای ریوی 59درصد، سرطان مری 47درصد، سرطان معده 44درصد، سکته مغزی 41درصد و سایر سرطانها شامل مثانه، حنجره و لوزالمعده در ارتباط است و این یافتهها بهشدت این ارتباط را تأیید میکنند.