نامه اعتراضی متخصصان حوزه سلامت روان به تحریمهای یکجانبه آمریکا
در دفاع از سلامت روان
در ادامه اعتراضهای نهادهای اجتماعی و مدنی ایرانی به تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه مردم ایران 222نفر از متخصصان روانشناسی و روانپزشکان کشورمان در نامهای اعتراضی که به زبان فارسی و انگلیسی تهیه شده است، به اثرات سیاستهای تحریمی ایالات متحده بر سلامت روان مردم و بیماران دچار اختلالات روانپزشکی پرداختند. این نامه و اعتراض جمعی از متخصصان حوزه سلامت روان ایران در ادامه حرکتی است که حدود 10روز پیش جمعی از روزنامهنگاران ایرانی که در نشریات کثیرالانتشار کشورمان مشغول بهکار هستند، کلید زدند.
روزنامهنگاران ایرانی در نامهای که بهصورت همزمان بهعنوان سرمقاله و با تیتر «دفاع از آزادی» در تعدادی از روزنامهها همچون همشهری، ایران، اطلاعات، سازندگی و... منتشر شد به سیاستهای دولت ترامپ علیه مردم ایران اعتراض کردند و از روزنامهنگاران آگاه و مستقل دنیا خواستند با شجاعت و جسارت و بدون تأثیرپذیری از دولتها، برابر خدشهدار کردن اصول آزادی انسانی، سکوت نکنند. دیروز در ادامه نامه روزنامهنگاران ایرانی که بازتابهای جهانی و داخلی داشت، نامه متخصصان حوزه سلامت به دو زبان منتشر شد.
در متن این نامه آمده است: «دسترسی مردم ایران به داروهای حیاتی و تجهیزات پزشکی در نتیجه سیاستهای یکجانبه رئیسجمهور ترامپ بهصورت جدی کاهش یافته است. دولت او قصد دارد، به بهانه تصمیم یکجانبه آمریکا به خروج از قرارداد چندملیتی هستهای ایران (JCPOA)، مجددا تحریمهای اقتصادی، تجاری، علمی و نظامی را در تاریخ ۴نوامبر برقرار کند.
تحریمهای اقتصادی باعث منع مستقیم ورود دارو نمیشود، ولی درعمل به چند طریق این کار را میکند. تحریم بانک مرکزی ایران و محدودیتهای سرکوبکننده برای بانکهای بینالمللی به قصد ممانعت از معامله با ایران تراکنشهای مالی را، برای بانکهای بینالمللی و شرکتهای دارویی، حتی در معاملههای بشردوستانه در بهترین حالت دشوار و در بدترین حالت نامطلوب و خطرساز میکند.»
در ادامه نامه نوشته شده است: «بیماران ایرانی هماکنون نیز از تحریم آسیب دیدهاند. فروش نفت ایران در بازارهای بینالمللی تا حدود ۵۰درصد کاهش یافته و بهنظر میرسد که این سیر ادامه خواهد یافت. با توجه به اینکه اقتصاد ایران عمدتا به درآمدهای نفتی وابسته است، کاهش درآمدهای نفتی عواقب جدی دارد و در آینده نیز این اثرات بیشتر خواهد شد. زمانی که بودجههای قسمتهای مختلف دولتی کاهش یابد، وزارت بهداشت ناچار میشود تهیه دارو و تجهیزات پزشکی را اولویتبندی کند. بنابراین داروهای جدید هزینهبر، که از نظر اقتصادی جایگزین مقرون به صرفهای هم ندارد، کمتر تهیه خواهد شد. درنتیجه همانطور که انتظار میرود بیماران آسیبپذیرتر بیشتر آسیب خواهند دید؛ بیماران مبتلا به سرطان، مالتیپل اسکلروزیس، هموفیلی، بیماریهای نادر، بیماران پیوندی و بالاخره بیماران روانپزشکی که تعدادشان کم هم نیست.»
همچنین متخصصان سلامت روان با بیان اینکه تحریمها اثرات زیانباری بر سلامت انسانها دارد، نوشتهاند: «تحریمهای اقتصادی بهدلیل اثرات زیانباری که بر سلامت انسانها دارد در واقع شکل پنهان جنگ تمامعیار است، با این هشدار که این تحریمها نیز باعث مرگ انسانها میشود، اما نه با بمب و گلوله بلکه از طریق کاهش دسترسی به خدمات سلامت. تأثیر تحریمهای بینالمللی سال۲۰۱۲ بر ایران بررسی و منتشر شده است و ما اکنون دوباره در معرض اثرات مخرب تحریم کنونی هستیم که باعث کاهش پرشیب درآمدهای ایران، کاهش شدید ارزش پول ملی و افزایش گسترده بیکاری میشود.
در نتیجه دولت آمریکا، در تضاد با حقوق بشر بینالملل، هم بهصورت مستقیم و هم غیرمستقیم، بهصورت غیرقانونی و غیرانسانی دسترسی مردم ایران به خدمات بهداشتی را بسیار دشوار کرده است. مردم عادی ایران کسانی هستند که بیشتر از همه تحتتأثیر تحریمهای فلج کننده تحمیلی آمریکا قرار میگیرند و فشار زیادی بر سلامت روان و تندرستی آنان وارد خواهد شد. علاوه بر فشار روانی که بیماران دچار بیماریهای جدی پزشکی و خانوادههایشان تحمل میکنند، ناچارند فشار روانی ناشی از نگرانی برای آینده را هم از نظر دسترسی به خدمات استاندارد پزشکی (بهدلیل کاهش دارو یا افزایش قیمت آن) تحمل کنند.»
همچنین در پایان این نامه نوشته شده: «ما، گروهی از متخصصان سلامت روان، نگرانی جدی خود را از اثر تحریمهای آمریکا بر سلامت جسم و روان بیماران اعلام میکنیم و با توجه به اینکه انصراف دولت آمریکا را از اعمال این تحریمها نامحتمل میدانیم، از جوامع بینالمللی درخواست میکنیم برای حمایت از حقوق اولیه مردم ایران به هر شیوه ممکن اقدام کنند.»
ایده اصلی انتشار این نامه از سوی متخصص سلامت روان در مجله تجربههای روانپزشکانه شکل گرفته و متن آن نیز از سوی دکتر بابک روشنایی مقدم، روانپزشک و روانکاو تهیه شده است. این نامه تاکنون از سوی 222نفر از متخصصان روانکاوی، روانشناسی و روانپزشکی به امضا رسیده است؛ افرادی همچون علی فیروزآبادی، حسین جلالیندوشن، همایون امینی، محمد مهدی رضایی و... آن را امضا کردهاند.