• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 3 مهر 1397
کد مطلب : 31646
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/kjM6
+
-

فغان از رکود بازار فرش زنجان

فرش زنجان در سال‌های اخیر جایگاه خود را در صادرات از دست داده است

صنایع دستی
فغان از رکود بازار فرش زنجان

اسدالله قربان زاده| زنجان - خبرنگار :

فرش زنجان به لحاظ کیفیت و نقش در خارج از کشور مشتریان خاصی داشت، اما در سال‌های نه چندان دور عرضه فرش این دیار به نام سایر استان‌ها و نبود متولی خاص چالش‌های بزرگ در گمنام ماندن این کالای فرهنگی- هنری داشته است. 

یکی از فعالان فرش دستباف زنجان نبود برنامه صادراتی را یکی از موانع سد راه توسعه بازار فرش زنجان بیان می‌کند و می‌گوید: از ابتدای سال نیز با تغییر و تحولات ارزی موجب شده تا قیمت فرش برای بافنده و فروشنده توجیه اقتصادی نداشته باشد. 
«پیمان بهرامی» با ذکر این مثال که قیمت یک فرش 6 مترمربعی 5 میلیون تومان است و با احتساب این‌که 3 نیروی کار در مدت 9 ماه برای بافت این فرش باید کار کنند، پس توجیه اقتصادی ندارد، می‌افزاید: طبعا با این شرایط تعداد بافنده‌ها نیز کاهش پیدا می‌کند و نیروهای کار این عرصه ترجیح می‌دهند، در حرفه دیگری مشغول به کار شوند.

وی با تأکید بر ظرفیت‌سازی بازار صادرات این کالای مهم ایرانی در خارج از مرزها بیان می‌کند: در صورت افزایش صادرات شاهد افزایش قیمت فرش ایرانی خواهیم بود.
این فعال صنعت فرش زنجان با تأکید بر این‌که زنجان، تاجر فرش ندارد، ادامه می‌دهد: حلقه‌های تولید و صادرات فرش زنجان از تولید‌کننده تا واسطه و فروشنده، تکمیل نیست و همین امر موجب شده تا زنجیره تولید و عرضه و اشتغال به هم بخورد. 
بهرامی، فرش زنجان را دارای بهترین نوع بافت در دنیا اعلام می‌کند و می‌گوید: فرش زنجان در چند دهه گذشته جایگاه خود را از دست داده و برای به دست آوردن بازار نیازمند تبلیغ و معرفی بیشتر در کشورهای هدف جدید است.
به گفته وی، باید بازارهای هدف متناسب با ذائقه مشتریان فرش در تحقیقات بازار شناسایی شود و اگر تنها به طرح و نقش‌های قدیمی اکتفا کنیم،نمی‌توانیم موفق باشیم.
بهرامی با اشاره به آموزش بافندگان فرش برای ورود به تجربه‌های نو در بافت یادآور می‌شود: فرش زنجان زیرمجموعه بافت بیجار با طرح‌های ماهی، شکارگاه، شاه‌عباسی، افشان و لچک ترنج شناخته شده است و در گذشته مشتریان خاصی از نقاط مختلف جهان داشت.

این فعال عرصه صنعت فرش دستباف زنجان صادرات فرش زنجان از گمرک تهران را یکی دیگر از چالش‌های سد راه برای معرفی فرش زنجان اعلام می‌کند و می‌گوید: هر چند فرش زنجان در شهرهای مختلف همچون میانه، رشت، تهران، تبریز و سایر نقاط مشتریان خاصی دارد؛ اما برای شناسایی بازارهای هدف باید همکاری همگانی صورت پذیرد. 
وی به صرفه نبودن سرمایه‌گذاری در صنعت فرش زنجان را مطرح می‌کند و ادامه می‌دهد: این روزها گنجایش سبد خرید عموم مردم کوچک شده است و ادامه چرخه تولید فرش اعم از تولید‌کننده مواد اولیه، رنگرز، بافنده، فروشنده، بنکدار و تاجر به دلیل نبود ثبات اقتصادی توجیه‌پذیر نیست. 

این فعال صنعت فروش دستباف زنجان اظهار می‌کند: هر چند امروزه ورود به بازارهای ارز، سکه، طلا و حتی بورس مطرح است اما در چند دهه گذشته برخی سرمایه‌گذاران و حتی خانوارها پول خود را با خرید فرش سرمایه‌گذاری می‌کردند. 


شاخص‌ترین نماد فرهنگی 

 رئیس اتاق بازرگانی، صنعت، معدن و کشاورزی استان با تأکید بر توسعه صنعت فرش زنجان می‌گوید: صنعت فرش زنجان گویای توانایی‌های صنایع سنتی در این استان است. 
«غلامحسین جمیلی» با اعلام این‌که اتاق بازرگانی توجه ویژه‌ای به صادرات غیرنفتی دارد، با اشاره به این‌که صنعت فرش توانایی‌های سنتی و صنایع دستی استان را نشان می‌دهد، بیان می‌کند: این صنعت در رونق اشتغال استان زنجان تاثیر زیادی دارد.
وی ایجاد اشتغال به‌ویژه در مناطق روستایی و محروم استان از صنعت فرش را یادآور می‌شود و بیان می‌کند: توجه به صنعت در استان می‌تواند، سبب انتقال فرهنگ و هنر ایرانی‌- اسلامی به سایر کشور‌‌ها شود.
وی افزایش قیمت مواد اولیه فرش را یکی از چالش‌های این صنعت بیان می‌کند و متذکر می‌شود: قیمت مواد اولیه متناسب با فروش کالا افزایش می‌یابد و واحدهایی که نیازمند مواد اولیه از خارج هستند، دچار مشکلات و سختی‌هایی خواهند شد.


امید به بهبودی بازار فرش

در شرایطی که فرش زنجان روزگار رکود را طی می‌کند، هدف‌گذاری امسال برای صادرات فرش دستباف استان ۱۲ میلیون دلار است و رئیس اداره فرش سازمان صنعت و معدن و تجارت استان امیدوار است با بهبود شرایط صادراتی این امر محقق شود. 
«محسن جعفری» با اعلام این‌که در 4 ماه نخست سال جاری میزان صادرات فرش دستباف استان 3 میلیون و ۷۸۵ هزار دلار بوده است، می‌گوید: سال گذشته در همین بازه زمانی میزان صادرات فرش استان 3 میلیون و ۸۸۰ هزار دلار بود که در سال جاری 3 درصد کاهش صادرات فرش دستباف داشته‌ایم. 

وی کشورهای حوزه خلیج‌فارس، آلمان، کانادا، روسیه، لبنان، ایتالیا، برزیل، فرانسه و انگلیس را بازارهای هدف صادراتی فرش زنجان اعلام می‌کند و ادامه می‌دهد: در سال‌های گذشته فرش استان به کشور آمریکا هم صادر می‌شد که متأسفانه این امر محقق نمی‌شود.
رئیس اداره فرش استان زنجان درباره روی کار آمدن دولت تدبیر و امید و تاثیر آن در کیفیت فرش زنجان بیان می‌کند: کیفیت فرش دستباف استان زنجان مطلوب شده و به‌تبع آن میزان صادرات فرش هم افزایش یافته است. 
جعفری با تأکید بر این‌که روند صادرات فرش زنجان صعودی است، می‌افزاید: حمایت از فرش‌بافان وجود دارد و کیفیت فرش دستباف استان بسیار ارزشمند است و تنها در این 4 ماه کمی صادرات فرش دستباف کاهش‌ یافته است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید