فرزندان جانبازان از مأموریت آموزشی محروم شدند
هیأت وزیران در تاریخ 7/1/85 آییننامه ساماندهی اشتغال فرزندان شهدا را ابلاغ کرد. این آییننامه که در 8ماده تهیه شده بود تسهیلاتی در زمینه ساماندهی اشتغال فرزندان شهدا را به تصویب رسانده بود. در تاریخ 27/12/88 هیات وزیران بنابه پیشنهاد بنیاد شهید و امور ایثارگران و به استناد اصل یکصدوسی و هشتم قانون اساسی که بیان میدارد؛ هیات وزیران حق دارد برای انجام وظایف اداری و تامین اجرای قوانین و تنظیم سازمانهای اداری به وضع تصویبنامه و آییننامه بپردازد ولی مفاد این مقررات نباید با متن و روح قوانین مخالف باشد، اقدام و آییننامه ساماندهی اشتغال فرزندان شاهد و فرزندان جانبازان 25درصد و بالاتر را جایگزین آییننامه قبلی کرد. این آییننامه در 12ماده تهیه شد و علاوه بر موضوع ساماندهی اشتغال فرزندان شاهد و جانباز در ماده9 به موضوع ماموریت آموزشی آنان اشاره کرد و ماموریت آموزشی فرزندان را همانند ماموریت آموزشی جانبازان لازمالاجرا دانست.
برابر عبارت انتهایی اصل 138 قانون اساسی، ضمن ابلاغ آییننامههای مصوب هیاتوزیران، مراتب جهت اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام میشود تا در صورتی که این مصوبات را برخلاف قوانین بیابد با ذکر دلیل برای تجدیدنظر به هیات وزیران عودت شود. هر دو آییننامه فوق هیچگاه با اعلام مغایرت توسط رئیس مجلس مواجه نشد و فرزندان جانبازان 25درصد و بالاتر پس از پیگیریهای بسیار توانستند از این مصوبه دولت استفاده کرده و از ماموریت آموزشی در هنگام خدمت بهرهمند شوند.
بازرسی کل کشور با طرح شکایتی خواستار ابطال ماده9 آییننامه میشود و در شکایت خود چنین میآورد: آییننامه ساماندهی اشتغال فرزندان شاهد و جانبازان 25درصد و بالاتر از جهت انطباق با قانون در کمیسیون تطبیق مصوبات دستگاههای اداری با قانون این سازمان مورد بررسی قرار گرفت و نتیجه به شرح زیر اعلام میشود.
1- وفق ماده12 قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان، کلیه دستگاههای مشمول، مکلفند با ماموریت آموزشی مستخدمان جانباز خود در کلیه مقاطع تحصیلی رسمی موافقت نمایند.
2- ماده9 آییننامه، مقررات حاکم بر ماموریت آموزشی جانبازان را در مورد فرزندان شاهد و جانباز نیز لازمالاجرا کرده است. شایان ذکر است در قوانین تنها فرزندان شاهد از امتیازات جانبازان برخوردار شدهاند.
3- براساس اصل 138 قانون اساسی، مفاد مقررات، آییننامهها و بخشنامههای هیاتوزیران نباید با متن و روح قوانین مخالف باشد. باعنایت به مطالب، درخواست میشود در اجرای تبصره2 بند د ماده2 قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور، موضوع در هیات عمومی بهطور فوقالعاده و خارج از نوبت مورد رسیدگی قرار گرفته و این سازمان را از تصمیم متخذه مطلع کنند.
هیات عمومی دیوان عدالت اداری در تاریخ 2/5/97 تشکیل شد و بهرغم اینکه رئیس مجلس این ماده را مغایر قانون ندانست، چنین رایی صادر کرد:
باتوجه به اینکه مطابق ماده61 قانون مدیریت خدمات کشوری پرداخت هزینههای آموزشی از بودجه دستگاههای اجرایی به کارکنان ممنوع شده و وفق تبصره ذیل آن ایثارگران مشمول مقررات خاص خود هستند و در ماده یک قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران مصوب سال 91 فرزندان ایثارگران مشمول عنوان ایثارگر ذکر نشدهاند و در ماده44 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران و ماده88 قانون برنامه ششم توسعه، صرفا فرزندان شهدا از کلیه امتیازات جانبازان 50درصد برخوردار شدهاند، بنابراین حکم مقرر در ماده9 آییننامه ساماندهی اشتغال فرزندان شاهد و جانبازان 25درصد و بالاتر که فرزندان جانبازان را نیز واجد برخورداری از امتیازات جانبازان تلقی کرده است، مخالف قانون بوده و مستند به بند یک ماده12و ماده88 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال92 ابطال میشود.