• سه شنبه 5 خرداد 1405
  • ٩ ذو الحجة ١٤٤٧
  • 2026 May 26
چهار شنبه 16 اردیبهشت 1405
کد مطلب : 275627
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Q0AK5
+
-

‌نوحه و پرچم

روایت فتح
‌نوحه و پرچم

علیرضا محمودی؛ روزنامه‌نگار

جبهه‌های جنگ ایران در 8سال دفاع‌مقدس ترکیبی صوتی و تصویری از شمایل‌های مذهب شیعه اثنی‌عشری بود. اکثریت مردم ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در هر برهه حساس تاریخی‌ای بر هویت مذهبی خود پافشاری کرده‌اند. این اصرار و تداوم در سال‌های دفاع‌مقدس به یک ویژگی‌مهم فرهنگی دفاع از مرز‌‌های کشور تبدیل شد و شمایل‌های مذهبی در کنار پرچم‌های ایران به اهتزاز درآمدند. سربند‌هایی با نام امامان شیعه به پیشانی بسته می‌شد. نوحه‌خوانان همچون مراسم دهه محرم در مقر‌ها و خاکریز‌ها حاضر‌می‌شدند و با یاد‌آوری واقعه عاشورا و حماسه ‌ کربلا، رزمندگان را برای عملیات آماده می‌کردند.

جبهه‌ها همچون مکانی مقدس توصیف می‌شدند که بر آنها اولیا و ائمه نظر دارند. شعائر دینی همچون نمازجماعت و قرائت ادعیه‌ای چون کمیل و توسل از برنامه‌های روزانه رزمندگان بود. سینمای جنگی ایران برای تصویر جبهه‌های جنگ از این شمایل‌ها و شعائر فراوان استفاده کرده است. در چشم شیشه‌ای(1369) ساخته حسین قاسمی جامی، قهرمان داستان فیلم در بخش تبلیغات جنگ حضور دارد و صحنه‌های مهم فیلم در کنار پرچم‌ها، سربند‌‌ها و نواحی نوحه روایت می‌شود. 
در فیلم افق(1367) ساخته شادروان رسول ملاقلی‌پور،صحنه سینه‌زنی و نوحه‌خوانی فیلم به مثابه یک آیین معرفتی برای رزمندگان به تصویر درآمده. در فیلم دیده‌بان(1367) ساخته ابراهیم حاتمی‌کیا، شادروان اسماعیل سلطانیان در نقش امدادگر گردان از حاشیه پرچم‌های موجود در خاکریز محاصره شده برای پانسمان مجروحان استفاده می‌کند. او نگران است که با نرسیدن تجهیزات پزشکی مجبور به استفاده از تمام پرچم برای جلوگیری از خونریزی مجروحان شود. به فرمانده می‌‌گوید: دیگه داره به آیه‌اش می‌رسه. روی پرچم نوشته شده نصر من‌الله و فتح قریب.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید