• پنج شنبه 13 آذر 1404
  • الْخَمِيس 13 جمادی الثانی 1447
  • 2025 Dec 04
سه شنبه 11 آذر 1404
کد مطلب : 268122
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/L8vRr
+
-

اصل ماجرا

اعتراف بی‌سابقه: اسرائیل 2هفته تا فروپاشی فاصله داشت
چند گزارش و اظهارنظر از سوی منابع مختلف کافی بود تا نشان دهد رژیم اسرائیل در شرایطی شبیه به «مرگ و زندگی» قرار گرفته است.
آغاز ماجرا به سخنان فیصل القاسم، مجری ضدایرانی شبکه الجزیره بازمی‌گردد؛ فردی که این‌بار خود او اعتراف کرد: «اسرائیلی‌ها می‌گویند اگر جنگ مستقیم با ایران تنها 2هفته دیگر ادامه پیدا می‌کرد، موجودیت اسرائیل از درون فرو‌می‌پاشید.»
این اظهارات را باید در کنار نامه محرمانه و مملو از نگرانی بنیامین نتانیاهو به رئیس‌جمهور هرتزوگ قرار داد؛ نامه‌ای که در آن نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی هشدار می‌دهد: «خاورمیانه در آستانه تحولاتی غیرعادی است و اسرائیل بدون آمادگی امنیتی و دیپلماتیک قادر به تداوم بقا نخواهد بود.»
در همین فضای پرالتهاب، شبکه‌۱۲ اسرائیل نیز اعلام کرد که آتش‌بس‌های اخیر هیچ‌یک از چالش‌های اصلی را حل نکرده و «عوامل امنیتی ایران لحظه‌ای از تلاش بازنمی‌مانند».
اما شاید مهم‌ترین نشانه این بن‌بست، گزارش روزنامه هاآرتص باشد؛ گزارشی که خبر می‌دهد ایران به نسل جدیدی از موشک‌ها دست یافته ‌که توانایی نفوذ تا ۱۰‌متر بتن مسلح را دارد.
مجموع این تحولات بیانگر یک واقعیت روشن است؛ اسرائیل امروز نه توان آغاز جنگی جدید را دارد و نه امکان تحمل پیامدهای خودداری از آن را.



ایران؛ طراح قدرتمند خاورمیانه
این پرسش که «ایران در شرایط کنونی دقیقا چه راهبردی را در منطقه دنبال می‌کند؟» را می‌توان با مرور تحولات اخیر به روشنی پاسخ داد.
اولویت راهبردی تهران، کاهش تنش میان کشورهای مسلمان و ایجاد صف واحد منطقه‌ای در برابر محور اسرائیلی ـ غربی است.
در حال حاضر، پایتخت ایران میزبان مذاکرات سطح بالا میان بازیگران کلیدی منطقه است؛ وزیر خارجه ترکیه و معاون وزیر خارجه عربستان در تهران حضور دارند؛ 2 کشوری که سال‌ها در مدار سیاست‌های آمریکا تعریف می‌شدند، اما امروز نشانه‌های آشکاری ازچرخش راهبردی در قبال اسرائیل نشان می‌دهند. ایران با اتکا به قدرت ملی و ظرفیت‌های ژئوپلیتیک خود، این روند را مدیریت و تقویت می‌کند.
در همین چارچوب، عباس عراقچی تأکید کرده است: «مرزهای ایران و ترکیه، مرزهای صلح و دوستی است.» چند‌ماه پیش نیز فرستاده عربستان در لبنان به‌همراه شیخ نعیم قاسم و علی لاریجانی، ازنزدیک‌شدن مواضع عربستان و حزب‌الله سخن گفته بودند.
درسوریه نیز تهران بار دیگر تأکید دارد که «ثبات دمشق، ثبات کل منطقه است.» همزمان، هاکان فیدان رسما اعلام کرده است که ترکیه در موضوع هسته‌ای در کنار ایران قرار دارد و تحریم‌ها باید لغو شود.
درعراق نیز برگزاری انتخاباتی آرام، پرشور و با نتیجه‌ای هماهنگ با محور مقاومت، نشان‌دهنده تقویت جریان‌های همسو با رویکرد منطقه‌ای ایران است.
مجموع این تحولات بیانگر آن است که جمهوری اسلامی ایران، بدون هیاهو اما با اقتدار و ثبات قدم، در حال بازطراحی معادلات ژئوپلیتیک خاورمیانه است.



ترامپ و سنت دیرینه دروغگویی در سیاست آمریکا
بسیاری معتقدند دونالد ترامپ با یک مشکل جدی مواجه است: ادعاهایی که هیچ‌گاه به واقعیت تبدیل نمی‌شوند.
ترامپ زمانی اعلام می‌کرد: «جنگ اوکراین و روسیه را ظرف ۴۸ ساعت پایان می‌دهم.»
امروز هر کس آن اظهارات را مرور کند، تنها به آن می‌خندد؛ چراکه او 4سال رئیس‌جمهور بود و با وجود وعده‌های متعدد، هیچ تغییری در وضعیت جنگ ایجاد نشد.
نمونه دیگر، تهدید مشهور اوست که می‌گفت: «اگر یمنی‌ها حمله کنند، درهای جهنم را باز می‌کنم.»
اما سرانجام چه اتفاقی افتاد؟
نه‌تنها اقدامی انجام نداد، بلکه ناچار شد برای تأمین امنیت کشتی‌های آمریکایی، با انصارالله به توافق برسد.
در مورد فلسطین نیز مقام‌های آمریکایی بارها اعلام کردند که «تا نابودی حماس ادامه می‌دهیم»؛ اما نتیجه این مواضع، چیزی جز توافق صلح با حماس نبود.
ترامپ حتی درباره ایران نیز مدعی بود که در میانه مذاکرات اقدام نظامی انجام نخواهد داد، اما بعدتر خود اذعان کرد که آغاز جنگ تصمیم شخص او بوده است.
مجموع این موارد تنها یک معنا دارد:
دروغگویی و خلف وعده در سیاست آمریکا، به یک رویه دیرینه تبدیل شده است.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید