پرتقالهای رنگی خطرناکند؟
در پی انتشار ویدئویی در شبکههای اجتماعی مبنی بر رنگدهی پرتقالها، معصومه رشیدی، کارشناس بخش رنگ آزمایشگاه مرجع سازمان غذا و دارو اعلام کرد: بررسیهای اولیه روی نمونههای دریافتی نشان میدهد تا این مرحله شواهدی مبنی بر ایجاد تغییر در بخش خوراکی میوه مشاهده نشده است. با این حال، برای اعلام نظر نهایی، دریافت نمونه محلول رنگ مورد استفاده برای بررسی آزمایشگاهی ضروری است.
رشیدی با بیان اینکه پیش از این نمونهای از پرتقالهای مورد گزارش برای بررسی تخصصی به آزمایشگاه مرجع ارسال شده بود، عنوان کرد: رنگ مشاهده شده روی پوست پرتقال واکنش غیرمعمولی داشته و هنگام تماس با نایلون منتقل شده، اما با وجود تلاشهای متعدد، جداسازی آن با روشهای رایج آزمایشگاهی امکانپذیر نشده است. این ویژگی نشان میدهد که ماده مورد استفاده در آب حل نمیشود و بر سطح پوست باقی میماند. در مواردی که پرتقال همراه با پوست وارد دستگاههای آبگیری شود و در تماس با آب قرار گیرد، توجه به این موضوع اهمیت دارد، اما برای مصرفکنندگان عادی که میوه را پوستگیری میکنند، براساس شواهد موجود نگرانی قابل توجهی مطرح نیست.
بهگفته رشیدی، خشکسالی موجب برخی مشکلات شده و تولیدکنندگان را ناچار به برداشت زودتر محصول کرده است که برای یکنواختی ظاهری میوه، از رنگ در دمای کنترلشده و در برخی موارد گاز اتیلن استفاده کنند؛ موضوعی که پیشتر درباره نارنگی نیز گزارش شده است.رشیدی همچنین بیان کرد: رنگ نمونه بررسیشده در آب حل نشده و لایه سفید زیر پوست میوه دچار تغییر رنگ نشده که این موضوع نشاندهنده عدمتأثیر بر بخش خوراکی میوه است. کارشناس بخش رنگ سازمان غذا و دارو تأکید کرد: در ابتدا احتمال استفاده از رنگهای مصنوعی مطرح بود، اما بررسیهای انجامشده این فرضیه را رد کرده است. نبود نمونه محلول رنگ، مانع انجام آزمونهای تکمیلی شده است و درصورت تأمین نمونه، بررسی دقیقتر انجام خواهد شد. در حال حاضر، براساس شواهد موجود، هیچ نشانهایمبنی بر بروز خطر برای مصرفکنندگان گزارشنشده است.