
طلوع ناهید در مدار 500 کیلومتری
ماهواره ناهید2 صبح دیروز با موفقیت به مدار لئو تزریق شد

ساسان شادمان منفرد- روزنامهنگار
ساعت 9:54صبح دیروز به وقت تهران، ماهواره مخابراتی «ناهید۲» با پرتابگر سایوز از پایگاه وستوچنی روسیه با موفقیت به فضا پرتاب شد و در مدار قرار گرفت. ساعاتی پس از پرتاب، سازمان فضایی ایران اعلام کرد که دادههای تلهمتری این ماهواره را دریافت کرده است. ناهید۲ یک ماهواره تحقیقاتی و مخابراتی است که پژوهشگاه فضایی ایران آن را به سفارش سازمان فضایی ایران ساخته است. این پرتاب که پس از چند نوبت تأخیر انجام شد، بخشی از ماموریت چندماهوارهای شامل ماهوارههای یونیسفر ام-3، ام-4روسیه و ۱۸ماهواره دیگر از کشورهای مختلف ازجمله ایران است.
درباره ناهید2
ماهواره ناهید2 یک ماهواره مخابراتی مکعبی (CubeSat) بهحساب میآید که برای انجام ماموریتهای مخابراتی در مدار لئو و توسعه فناوری زیر سیستمهای حساس ماهوارههای مخابراتی مدار ژئو طراحی شده است. نمونه کیفی این ماهواره بهمنماه ۱۴۰۱ و در روز ملی فناوری فضایی رونمایی و نمونه پروازی آن عرضه شد.
اهمیت پرتاب
موفقیت در پرتاب ناهید۲ یک گام مهم در مسیر توسعه فناوری ارتباطات ماهوارهای بومی ایران بهشمار میرود؛ بهویژه برای ایجاد منظومه ماهوارهای مخابراتی در مدارهای لئو و ژئو.
نصب لوگوی سازمان فضایی ایران بر بدنه پرتابگر سایوز نشاندهنده مشارکت رسمی ایران در این عملیات بینالمللی و همکاری فضایی است.
ماموریتها
ناهید2 قابلیت انجام ماموریتهای متعددی را دارد که در 2دسته اولیه و ثانویه تعریف شدهاند. در ماموریتهای اولیه تمرکز بر توسعه و آزمایش تکنولوژیهای اساسی مورد نیاز، ازجمله آزمون انتقال مداری با استفاده از پیشرانش تک مولفهای و دستیابی به عمر عملیاتی ۲ سال است. همچنین آزمون موقعیتیابی رادیویی مستقل از جیپیاس، تست اعمال گشتاور وضعیت با استفاده از پیشرانش، ارتباط مخابراتی S&F، اندازهگیری تشعشعات (دزیمتری) و آزمایش ارتباط همزمان تلفنی بهعنوان ماموریت ثانویه در نظر گرفته شده است.